Skepticism - Stormcrowfleet (1995)

Finland
Label: Red Stream

1. Sign of a Storm (10:13)
  2. Pouring (8:48)
  3. By Silent Wings (7:06)
  4. The Rising of the Flames (11:31)
  5. The Gallant Crow (7:39)
  6. Everdarkgreen (12:15)
avatar van Don Cappuccino
Een van de eerste ''funeral doom''-platen, een subgenre waar ik nu echt in aan het duiken ben. Op een gruwelijk laag tempo gespeeld met drums die galmen, diepe zanglijnen die meer een extra textuur zijn dan echt iemand die de teksten voordraagt, minimale melancholische gitaarlijnen en een prachtige rol voor het kerkorgel. Dit laatste element staat hoog in de mix en is daardoor echt sfeerbepalend voor Skepticism. De sfeer is ongelofelijk mooi, atmosferisch en meeslepend. De discografie van Skepticism ga ik zeker verder beluisteren en dit is een zeer goed begin!

avatar van wizard
Ik heb weinig toe te voegen aan Don Cappuccinos bericht, behalve dat het album nog beter was geweest als het een wat beter geluid zou hebben gehad. Funeral Doom is niet een genre waarvoor ik altijd in de stemming ben, integendeel zelfs, maar dit album is er eentje om zo nu en dan van te genieten. Ondanks z'n speelduur en het lage tempo verveelt Stormcrowfleet nergens.

avatar van B.Robertson
Dit album heeft een nieuwe mix gekregen waarbij niets is weggelaten of toegevoegd. Mooie muziek dit, heeft me wel bij de kladden. Overweeg een bestelling. Skepticism: Stormcrowfleet - Svart Records - svartrecords.com

avatar van Edwynn
Uit de goede oude tijd toen underground metal vooral ambachtelijk klonk. Stormcrowfleet kwam in navolging van Thergothons Stream From The Heavens met ultratrage doom waarbij vooral de nadruk ligt op een verstikkende atmosfeer. Een nieuwe niche was geboren.

Skepticism fleurt haar geluid her en der op met 'dungeon' synths en dat versterkt het rudimentaire karakter alleen maar meer. Tegelijkertijd is het ook meteen de charme.

Nummers zoals het monumentale The Rising Of The Flames laten horen dat doom helemaal niet saai is. De dreunende gitaarmuren zijn best creatief en de ijle synths wekken een ijzingwekkend gevoel op.

Er is een remix op de markt waarop die toetsen nog prominenter in de mix staan. Ik weet niet of dat nu wat is hoor. Maar ik weet ooo niet wat het doet als ik niet beter geweten had.

Anyway, Stormcrowfleet is een cultklassiekertje die gehoord mag worden als je in een sombere bui bent.