Peter Koelewijn - De Beste Van (1995)

Label: Standard

1. Kom van Dat Dat Af (2:39)
  2. Angeline (4:42)
  3. Veronica Sorry (4:46)
  4. Robbie (4:41)
  5. Je Wordt Ouder Papa (4:25)
  6. Zolang de Motor Loopt (4:32)
  7. KL 204 (Als Ik God Was) (5:12)
  8. Mij Oh Mij (4:38)
  9. Marijke (2:43)
  10. 24.000 Kussen (2:33)
  11. Speel die Dans (3:29)
  12. De Tijger Is Los (4:29)
  13. De Sprong in 't Duister (4:44)
  14. Klap Maar in Je Handen (5:09)
EVANSHEWSON
Ok, het is al te gemakkelijk om Peter Koelewijn's muziek zomaar als goedkoop amusement af te breken.
Hij was een druk bezet producer, die man was niet te stoppen. Daarnaast vond hij nog tijd om voor zichzelf ook nog hits uit de mouw te blijven schudden.

En ok, nummers als Angeline (de Blonde sexmachine), Kom van dat Dak Af, Je wordt Ouder Papa, tja, dat zijn natuurlijk wel meezingers, maar je moet ze toch maar schrijven!

De méér ernstige nummers vind ik de beste ; De Sprong in het Duister, het gevoelige Robbie, en vooral, vooral ; KL204
(KL204 is een vluchtnummer).
De geliefde van de zanger vertrekt op Schiphol en de zanger blijft met een gebroken hart achter. Klassiek gegeven, maar muzikaal is dit zo ongehoord mooi, die arrangementen met dat vet aangezet orkest, màn, dit is een ongelooflijke klassieker!

En die prachtige tekst dan :

De snelweg Utrecht-Amsterdam rij ik op bij Vinkeveen
Niet meer dan 1 Caballero verder
De afslag Schiphol/Amstelveen
Ik neem de bocht daarna te scherp
Er valt wat as op je rok en je kijkt naar mij
Ik zet de radio zacht maar ik weet niets meer
Van alles wat ik net nog in mezelf zei

Denk jij dit moment hetzelfde
Maar om terug te gaan gingen wij te ver
Je geeft me vuur voor een nieuwe Caballero
En in der verte stijgt een jet van Martinair
Oh, wat hou ik van jou denk ik in de hal
De hele wereld is daar waar wij tussen staan
Maar een stem zegt "willen alle passagiers
Voor de KL204 naar de uitgang gaan"

refrain:
Als ik God was
En die zilveren vogel vloog voorbij
Samen met jou ver weg van mij
Als ik God was
Dan plukte mijn hand 'm uit de lucht
En ik bracht jou weer bij mij terug
Als ik God was, oh-ooh
Maar tien kilometer hoog in je vliegmachien
Kun je mij al zou je willen niet eens meer zien

Je zegt nog zacht "ik schrijf je wel
Als alles wat bezonken is"
En ik knik alleen okee
Maar weet dat ik je nu al veel te erg mis
Dan ga je door de pascontrole
Je kijkt nog even om en je zwaait naar mij
Ik glimlach maar iets sterft in mij
Want ik weet ook nou is het echt voorbij

Ik staar uit het raam van het restaurant
En zie Schiphol in de nacht
Op een landingsbaan knippert fel een licht
Daar wordt een El-Al binnengebracht
De koffie is heet en bitter
Een stewardes lacht en dan klinkt hol
De laatste oproep voor de passagiers
Van de KL204, oh ik haat Schiphol

Want

refrain

De snelweg Utrecht-Amsterdam rij ik af bij Vinkeveen
Er zijn een stuk of wat clubs in Hilversum
En daar ga ik dan maar heen

xx

4 sterren voor het beste van de Heer Koelewijn.
****

avatar van foxhusky
Helaas zijn de meeste tracks (misschien wel allemaal) op deze CD opnieuw opgenomen versies van oude hits, ook het prachtige KL 204 (als ik God was). De Sprong in het Duister is één van mooiste Nederlandstalige nummers ooit.

avatar van kaztor
Ik kan hier toch niks mee. Deze man was verantwoordelijk voor sommige van de meest vreselijke nummers die ik aan heb mogen horen. Stuiterend van pure oubolligheid vind ik het.

avatar van Madjack71
De sprong in het duister/KL 204/Robbie o.a zijn naar mijn smaak zekers geen vreselijke nummers en Angeline/Je wordt ouder papa en Klap maar in je handen zijn m.i gewoon aanstekelijke liedjes. Tuurlijk minder werk zal er zijn in een carriere die o.a 50 jaar bevat.
Maar braakneigingen vind ik ruimhartig overdreven, daar komen voldoende andere nederlandstalige artiesten voor in aanmerking. Zijn CV is er eentje om trots op te zijn.

avatar van vigil
Naast twee fantastische tracks in de vorm van KL204 en Sprong in t Duister staat er ook een hoop leuk en aardig op. Daardoor blijf ik steken op een 3

avatar van Madjack71
De Sprong in het Duister/Robbie en KL 204 behoren tot het beste wat de nederlandstalige muziek te bieden heeft. Naast de niets aan de hand Rock 'n Roll een leuke verzamelaar lijkt mij zo.

avatar van nlkink
Prrrrrrrrrrrrrrachtige hoes!