Clean Pete - Afblijven (2018)

Label: Excelsior

1. Afblijven (2:24)
  2. Jou Niet (2:33)
  3. Het Zijn Er Niet Veel (2:28)
  4. Weet Je het Zeker (2:55)
  5. Trieste Avond (2:31)
  6. Niet in Mijn Naam (3:02)
  7. Denk Niet (2:12)
  8. Het Park (3:26)
  9. Ik Wil een Kunstenaar (2:23)
  10. Verlegen Jongens (2:51)
  11. De Regen (3:14)
Na 'Al Zeg Ik het Zelf' ben ik niet meer verder gegaan met 'Aan het Licht'.

Bij het debuut had ik wat opmerkingen over spruitjeslucht en ik had moeite met de zachte g.
aERodynamIC schreef:
ik vind de zachte g hier niet altijd aangenaam (en ja dat zegt iemand die van z'n zesde tot 24e in West-Brabant heeft gewoond en zelf ook met zachte g ging praten volop 'Houdoe' roepend).
Ik vind de dames soms wat kinderlijk overkomen en die zachte g maakt het voor mijn gevoel een tikkeltje erger.

Dat was niet de reden dat ik de tweede heb overgeslagen. Blijkbaar was die release me niet zo opgevallen, was één album genoeg, of had ik genoeg aan Roosbeef, Eefje, Aafke, Spinvis, noem ze maar op.

Totdat ik de opener, tevens titelnummer, Afblijven hoorde. Een beetje lullige poprock: doet denken aan Magnapop (kent u ze nog?!), en ondanks dat ik al aardig wat neuzen omhoog zag gaan en oortjes de andere kant op gedraaid, gingen de mijne juist spitsen richting luidsprekers.

De volgende tien nummers stuiteren even vrolijk voort. Vrolijk is namelijk het sleutelwoord voor mij. Ik krijg er goede zin van, positieve zin, de zachte g stoort al minder, de g van glimlach wordt groter.
Zodra de versnelling omlaag gaat (Trieste Avond) komt de spruitjeslucht weer opzetten en mijmer ik over lang vervlogen tijden met Saskia en Serge (alhoewel Het Park best goed te doen is dankzij de schitterende instrumentatie).

'Trap er niet in' zingen de dames in Weet je het Zeker. Moeten meer mensen doen die de vooringenomen negatieve geluiden volgen.

Zet je beste glimlach op en zing uit volle borst mee met de soms zo lekker kneuterig overkomende teksten. Oefen nog wel even op die zachte g indien nodig

Leuk album!

avatar van erwinz
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Clean Pete - Afblijven - dekrentenuitdepop.blogspot.nl

Ruim twee jaar geleden viel ik voor het eerst voor de charmes van het Nederlandse duo Clean Pete. Ik hou helemaal niet van Nederlandstalige popmuziek, niet van een zachte g (al weet ik niet waarom) en niet van popliedjes die het voor een belangrijk deel van hun charme moeten hebben, maar van Aan Het Licht van Clean Pete kon ik iets meer dan twee jaar geleden geen genoeg krijgen.

De tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven zijn nu terug met hun derde plaat, Afblijven, en ook deze plaat heeft op papier weer heel veel waar ik normaal gesproken niet van houd.

De popliedjes van de Brabantse zussen zijn nog altijd uitermate charmant, zijn Nederlandstalig, soms wat gekunsteld en uiteraard wordt de zachte g nergens onderdrukt.

Met name de wat meer ingetogen en soms wat pastoraal aandoende luisterliedjes op Afblijven liggen in het verlengde van die op Aan Het Licht, maar Clean Pete zet op haar nieuwe plaat ook een volgende stap. Op Afblijven omarmt het Brabantse tweetal immers nadrukkelijk de rock ’n roll uit de jaren 60 en 70.

Afblijven keert met enige regelmaat terug naar de hoogtijdagen van de Nederlandse beatmuziek en combineert een wat meer uptempo geluid met invloeden uit de Nederlandstalige popmuziek uit dezelfde periode.

Het zal niet bij iedere muziekliefhebber de juiste snaar raken, maar ik vind de nieuwe serie popliedjes van Clean Pete vrijwel onweerstaanbaar. Dat is op zich best bijzonder, want Loes en Renée Wijnhoven strijken met hun wat rammelende popliedjes bij mij ook dit keer flink tegen de haren in. Ook Afblijven heeft weer veel waar ik normaal gesproken niet van houd, maar zeker wanneer de hopeloos aanstekelijke popliedjes van Clean Pete met flink volume uit de speakers laat komen kan ik ze niet weerstaan, of ik dat nu wil of niet.

Helemaal nieuw is dat fenomeen natuurlijk niet. De eveneens uit Brabant afkomstige Roosbeef deed het tien jaar geleden al met haar geweldige debuut Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten en Clean Pete doet nu al drie platen precies hetzelfde, net als Maaike Ouboter, want die kan het ook. De popliedjes van de Brabantse zussen klinken fris en eigentijds, maar lijken ook te citeren uit de Nederlandstalige popmuziek uit de jaren 70. Ik kan hier geen namen aan verbinden, want het is een genre dat ik al veel langer probeer te verdringen, maar op een of andere manier heeft Clean Pete ook de soundtrack van mijn jeugd gemaakt met Afblijven.

Afblijven wordt hierboven vooral als een ‘guilty pleasure’ beschreven, maar is absoluut meer dan dat. Loes en Renée Wijnhoven zingen op Afblijven werkelijk prachtig, de instrumentatie klinkt vrijwel de hele plaat onweerstaanbaar lekker en de popliedjes van de zussen hebben vrijwel alles dat goede popliedjes moeten hebben en zijn bovendien in tekstueel opzicht interessant.

Er is dan ook geen enkele reden om me te verschuilen achter al dan niet onderdrukte nostalgie. Clean Pete heeft ook met Afblijven weer een verdomd lekkere plaat gemaakt en het is ook nog eens een plaat die flink beter is dan zijn twee voorgangers. Alle reden dus om de bijzondere popliedjes van Loes en Renée Wijnhoven ook dit keer te omarmen. Erwin Zijleman

Eigenlijk best een verslavend plaatje en zelfs mijn partner die nauwelijks echt reageert op wat ik draai vindt dit leuk (ik wist niet wat ik meemaakte): gevolg is allebei een kaartje voor Rotown. Waarom ook niet?

IsAllGoodMan
erwinz schreef:
De eveneens uit Brabant afkomstige Roosbeef

Sinds wanneer komt Roosbeef uit Brabant?

Hoe zou het met Roosbeef gaan in Amerika?
Clean Pete vind ik trouwens totaal niet op Roosbeef lijken.
Clean Pete vind ik meer een dromerige jaren 60 hippiesound hebben, Roosbeef is meer kleinkunst in de lijn van Andre Manuel/Krang.
Clean Pete heeft wel het typerende Excelsior geluid.