Premiata Forneria Marconi - L'Isola di Niente (1974)

Italiƫ
Label: Numero Uno

1. L'Isola Di Niente (10:43)
  2. Is My Face on Straight (6:43)
  3. La Luna Nuova (6:28)
  4. Dolcissima Maria (3:59)
  5. Via Lumiere (7:33)
avatar van Waldo Jeffers
Schitterend album van PFM. Behoort tot de absolute top in de Italiaanse symfo. Kan makkelijk wedijveren met de Britse symfo grootheden van die tijd. Zit ook zo'n beetje in de stijl van Genesis, wat ook wel logisch was want Genesis was niets voor niets zo populair in Italië. een 5

avatar van ChrisX
Wat mij betreft samen met Le Orme de absolute topband uit de Italiaanse jaren 70 progscene. Sterk album maar uiteindelijk denk ik dat ik Per Un Amico nog ietsje beter vind.

Overigens, qua stijlomschrijving zou je de band veel meer een mengeling van het drukke, complexe geluid van King Crimson, het orchestrale / pastorale geluid van Genesis en het klassieke geluid van Emerson, Lake & Palmer kunnen noemen. Het klinkt zo een beetje als dat ze een kloon zijn maar vergeet niet dat het feitelijk tijdgenoten waren die zelf op die mengeling zijn gekomen. Hun grootste invloed was echter denk ik toch wel die eerste bezetting van King Crimson. Pas nadat zij deze band hoorden ging bij PFM het roer om (net als overigens bij Genesis).

Leuk om te zien dat PFM vandaag eindelijk eens wat aandacht krijgt. Een geweldige band en die hele scene daar uit de jaren 70 is nogal onderbelicht op Musicmeter.

Mooiste album daaruit blijft wat mij betreft toch Zarathustra van Museo Rosenbach maar PFM en Le Orme zijn ook geweldige bands.

crimsogenerator
waar de meeste mensen(ten minste de mensen die p.f.m kennen) meer houden van per un amico of storia di un momenten heb ik meer met deze. elk instrument creërt eindeloze sfeerbeelden. vooral de melotronstukken verdienen een ereplaats in de toch al zo rijke symfo geschiedenis. opener en titlenummer vind ik tot nu toe het best. brilliant alleen al door het geweldige intro(met operazang) geweldig trouwens hoe ze later in het nummer deze operazang weer terug laten komen.

helaas door weinigen gekent want deze cd verdient een ereplaatsje in de collectie van elke symfo/progliefhebber.

Heb gisteravond een paar nummers gehoord van deze band, hoofdzakelijk uit deze plaat.
Ik vind dit echt uitstekende muziek!

Hoog tijd om de 'P'-sectie van de cd-collectie wat aan te vullen.

Je ziet me hier binnenkort zeker terug!