Jane Birkin - Amour des Feintes (1990)

Frankrijk
Label: Philips

1. Et Quand Bien Même (4:15)
  2. Des Ils et des Elles (2:48)
  3. Litanie en Lituanie (3:20)
  4. L'impression du Déjà Vu (3:55)
  5. Asphalte (3:44)
  6. Tombée des Nues (3:06)
  7. Un Amour Peut en Cacher un Autre (3:17)
  8. 32 Fahrenheit (3:23)
  9. Love Fifteen (3:10)
  10. Amours des Feintes (4:30)
Een mooi album van Jane Birkin, het laatste wat in zijn geheel , zowel tekstueel als muzikaal door Serge Gainsbourg geschreven is. Hoewel hun relatie over was , die van 1968 tot 1980 duurde, bleven ze ook daarna een bijzondere band houden en was Serge Gainsbourg nauw betrokken bij haar muzikale carriere.
Dit is dus het laatste album van Jane Birkin waar hij bij betrokken was, een half jaar later overleed hij. Waarschijnlijk was bij het maken van deze plaat al duidelijk dat hij niet lang meer te leven had.
Opvallend feit, de hoes is een tekening van Serge Gainsbourg, in een emotionele bui tekende hij het profiel van jane Birkin, tot de punt van zijn potlood afbrak, nog goed te zien op de schets. Laat wel zien wat Jane Birkin voor Serge Gainsbourg betekende en dat hij ook nooit echt afscheid van haar heeft genomen.
Het titelnummer 'amour des feintes' is het allerlaatste nummer dat Serge Gainsbourg heeft geschreven en mede daardoor heeft al bepaalde gevoelswaarde.

Verder is het een echt Serge Gainsbourg/Jane Birkin album. Kleine, mooie nummers, maar wel met de specifieke Serge Gainsbourg-tic, soms tekstueel, soms muzikaal. Ondanks zijn waarschijnlijk belabberde lichamelijke staat , weet hij toch weer mooie nummers te schrijven, die Jane Birkin op haar eigen wijze vorm geeft. De begeleidende muzikanten zijn trouwens niet Frans, waarschijnlijk Engels.

Zelf vind ik het live album 'Aranesque' het mooiste album van Jane Birkin, waar ze live nummers van Serge Gainsbourg ten hore brengt, maar muzikaal op een wat Arabisch-Afrikaanse wijze.
'Et quand bien meme' en 'natuurlijk 'amours des feintes' worden op dit live album gezongen.

Dit album is een mooi gedegen album met in ieder geval toch weer een aantal hele goed nummers. Muzikaal is het goed op aarde (mooie productie), maar persoonlijk vind ik het niet het beste album van Jane Birkin en Serge Gainsbourg. Maar 3,5 ster is het zeker waard.