JTOTHEC - Somebody Had to Make This Record (2018)

Belgiƫ
Funk / Soul
Label: Mayway

1. Ladies and Gentlemen (1:53)
  2. Talking Backwards (4:13)
  3. Cold Wind (3:11)
  4. Git You Sucka (4:40)
  5. Burnout Medicine (2:08)

met Malik Ameer Crumpler

6. Love Can Do That (4:00)
  7. Not Black nor White (3:40)
  8. Stop the Time (3:28)
  9. Have You Lost Your Mind (3:51)
  10. You Gotta Believe in You (8:07)
  11. Something to Build On (4:00)
  12. Notice (5:09)
avatar van Francis Depuydt
België kan je bezwaarlijk een broeihaard van zwarte muziek noemen maar er bloeit de jongste jaren iets moois. Na Brahim, N8N, Aeroplane, Pomrad, Selah Sue, Ertebrekers en Delv!s laat nu ook de Kortrijkse zanger en toetsenist JTOTHEC zijn blanke funkduivels los op het binnenkort te verschijnen album Somebody Had To Make This Record. In een sobere productie die het rauwe randje intact laat, wisselen prettig gestoorde funkjams en soulvolle streetmoods elkaar af. De moddervette funksingles You Gotta Believe In You en Talking Backwards dringen moeiteloos binnen. Maar de overige stomende soulbrouwsels uit de koker van de immer geestdriftige JTOTHEC klinken evenzeer fresh 'n' nasty en groeien bij elke luisterbeurt. JTOTHEC creëert een authentieke synthese van de pop-funk uit de 80s en giet er vervolgens zijn eigen excentriek soulsausje bovenop. Brothas and sistas, the Mothership has landed. De Belgische funky spirit zit alvast gebeiteld voor 2018. Somebody Had To Make This Record!

avatar van Reijersen
Of deze band iets heeft met Neerlands grootste voetballer aller tijden weet ik niet. Wel weet ik dat ze uit België komen en dat is meestal toch niet hét broeinest voor de betere soul en funk. Maar iemand moest deze plaat maken.

Met de intro nemen ze je meteen mee op een feestje. Je zit klaar, het kan beginnen. En dat doet het dan ook goed met Talking Backwards. Een nummer met een soort van Michael Jackson ritme en een 80’s/90’s vibe. Totaal anders is dan toch wel Cold Wind waar het orgel een hoofdrol speelt. Maakt het meteen wat vuiger qua sound. Niet minder fijn in ieder geval.
Zo cool als het orgel, zo zit er ook een bepaalde coolness over Git You Sucka. Waar we na een interlude juist wat kalere sound horen op Love Can Do That. Anderszijds hoor je weer meer blazers op Not Black Nor White, of gaat het zoetjes en fijn verder met Stop The Time.
Een muzikaal intermezzo brengt ons naar de staart van het album. You Gotta Believe in You is erg cool en sterk. Funky it is. Met een groove verder op Something to Build On om dan af te sluiten met het romantische Notice.

Een erg leuke plaat van deze Belgische band. Aan afwisseling geen gebrek in ieder geval ik moet zeggen dat ik blij ben dat ze deze plaat gemaakt hebben.

avatar van Funky Bookie
Niets te maken met de Nederlandse JC, alles met Jonas Casier, oftewel JTOTHEC. Invloeden van Sly Stone, George Clinton en Prince klinken door in dit heerlijke funkfeestje, 1 van mijn grote verrassingen van dit jaar die zelfs mijn top 10 haalt.
Ik zou het graag eens live willen ervaren.

avatar van Reijersen
Funky Bookie schreef:
Niets te maken met de Nederlandse JC, alles met Jonas Casier, oftewel JTOTHEC.

Was ook vooral een flauw grapje vanuit mij natuurlijk