Normaal - The Golden Years of Dutch Pop Music (2018)

Alternatieve titel: A&B Kanten 1976-1984

18. Dun op D'N Mest
  19. Hummelo
  20. Ik Bun een Keerl van Stoahl
  21. Postbode
  22. De Motocross Is O.H.I.O. (Onmundig Heavig in Orde)
  23. D'N Eenent Zegt
  43. Lever Moar In [Live]
  44. Rosalie
  45. De Klok Op... Rock
avatar van nlkink
Leuk om te zien dat ook Normaal is opgenomen in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music. Deze dubbelaar beslaat de periode 1976-1984 en dat is uitgerekend de tijd dat ik de groep intensief volgde.
Zelf heb ik geen interesse in de recente box set die is uitgekomen, hoe compleet en uitgebreid die ook is, maar deze relatief scherp geprijsde set is voor mij erg interessant omdat er veel A- en B-kantjes op staan die niet op hun reguliere album stonden, te beginnen met hun debuutsingle Hels As 'n Jagdhond dat ik alleen maar op een cassettebandje had. CD 1 is meteen top vanaf het begin, uitgezonderd het flauwe Bier Bier Bier. Die single was vanaf de release al moeilijk te krijgen. Misschien in beperkte oplage uitgebracht of is deze teruggetrokken toen de groep de maatschappij van Johnny Hoes de rug toekeerde.
Op CD 2 begint het niveau gestaag te dalen, al zit er nog genoeg interessant materiaal tussen wat me er van weerhoudt 'm te negeren. Ik gunde de groep het succes van singles als Net As Gisteren en Mama Woar Is Mien Pils wel, maar dat waren op mijn albums de 'skippers, en helemaal misbaksels als Oh, Oh, Bennie Wat Dom.

avatar van vielip
Deze release is voor de wat meer doorgewinterde Normaal fan alleen interessant als je de collectie compleet wilt houden. Qua nummers staat er niks tussen dat al tig keer te krijgen is. Het grootste deel staat zo te zien ook op de box die Pseudonym jaren geleden op de markt bracht onder de titel 'Single collectie '79 - '84. Ben het overigens helemaal met nlklink eens wat betreft nummers als Mama woar is mien pil, Net as gisteren en Oh Bennie wat dom. Al moet ik er bij zeggen dat ik de dampende versie van Net as gisteren op het live album Springleavend dan weer erg goed vind.

avatar van gaucho
Zou interessant voor mij kunnen zijn, omdat ik Normaal zo'n beetje tot het midden van de jaren tachtig een beetje volgde en uit die periode aardig wat singles van ze heb aangeschaft. Toch jammer dat deze verzameling qua datum niet net wat langer doorloopt, want Hiekikkowokan, Steen, staol en sentiment en Wi-j doet 't samen zijn de laatste nummers die ik op single aanschafte en die zijn wat mij betreft nog heel prettig om te horen. Die had ik er liever op gehad dan die carnavalekse meezingers die de tweede helft van de tweede CD domineren. Maar je kunt niet alles hebben.

Deze dubbelaar pakt die hits wel mee en vind ik daarom qua samenstelling beter. Ook al omdat niet elke B-kant een topper blijkt te zijn. Ik acht de kans groot dat die Arcade-verzamelaar mijn enige Normaal-CD in mijn collectie blijft...

avatar van vielip
Toch zou ik je dan deze verzamelaar aan willen raden om eens te checken. Toegegeven; daar staan ook een aantal van die kermisnummers op maar daar tegenover staan geweldige live opnames die je Normaal hartje sneller doen kloppen

avatar van Dirkrocker
Tja je zou zeggen de zoveelste verzamelaar, en dat is ook zo. Alles is al tig keer uitgebracht op andere verzamelaars zou je zeggen. Heb alle verzamelaars ook wel in huis, puur omdat ik t compleet wou hebben. Der is heel veel goede muziek gemaakt,maar toch Normaal is de draad door m’n muziek leven, niet alleen bij mij, maar bij heel mijn vriendengroep leeft Normaal nog enorm. Jarenlang gingen we elk jaar met en vaste groep en aantal keer naar ze toe, en daar kwam in 2015 een eind aan. Daarna werd het gelukkig nog 1 keer per jaar. Maar deze verzamelaar steekt voor mij er wel met kop en schouders boven alle verzamelaars uit. Dit zijn alle singels A en B kant van begint tot pak en beet 1984. Alle hits of bekende Normaal nummers uit die tijd staan hier wel op. Maar ook de singels die nooit op en regulier album hebben gestaan, dus klassiekers zoals : Hels als n jachthond, tis klooten hier,Daldeejen , t verstand op nul, An met en kroam, maar ook kom is ff hier en zoepen. Prachtig materiaal, en echte oldschool normaal nummers uit de goeie tijd. Nu zijn de nummers als Bier bier bier,oh oh Bennie wat dom en mama woar is mien pils misschien wel de skippers, de rest mogen we graag horen. Dit is echt en goede samenvatting van Normaal uit z’n glorie dagen. In 2020 en 2021 is het jaarlijks concert afgezegd door Corona , dus met en man of wat in en tuin gaan zitten en wat bier(speciaal bier) bij de hand en deze volledig afgedraaid. Bar gezellige avond gehad, en stuk voor stuk meegebruld. Gelukkig konden we ze afgelopen Hemelvaart weer live zien, en setlist vol oude nummers, en høken maar. Ondanks de leeftijd deden de oudjes het best.