Mark Mancina - Speed (1994)

Score
Label: Arista

1. Main Title (3:37)
  2. The Rescue (4:01)
  3. Entering Airport (1:00)
  4. Rush Hour (6:04)
  5. Helen Dies (2:19)
  6. The Gap (2:49)
  7. Choppers (1:00)
  8. Pershing Square (3:18)
  9. Elevator Peril (0:28)
  10. Fight on Train (1:19)
  11. Dangling Feet (0:34)
  12. City Streets (1:41)
  13. Wildcat (1:04)
  14. The Dolly (1:28)
  15. Move (2:05)
  16. Pop Quiz (2:23)
  17. Freight Elevator (2:29)
  18. Elevator Stall (0:50)
  19. End Title (1:49)
neo
Ja dit is een van de betere scores van Mark Mancina. Meneer de componist begon zijn carriere matigjes, tot hij op een dag bij grote meester Hans Zimmer een kopje thee ging drinken en hun eerste samenwerking voor de tv serie Space Rangers een feit was. Later volgde er meer samenwerkingen tussen de twee (Sniper, extra muziek van True Romance). Zijn media venture collega had hem nogal beinvloed en ging steeds meer afstand nemen van zijn leermeester. Monkey Trouble was dit aller eerst, waarna Speed volgde. Wat Mancina hier klaar speelt met zijn yahama is geweldig. Elektronische drums, gitaren, hoorns en af en toe violen. Het overbekende thema wordt zorgvuldig gebruikt en jammer genoeg niet zo vaak. Wel keert het vaak terug in korte cues. Zoals altijd nodig bevat zijn score veel percussie die meer sfeervol is en het effect bij de beelden versterkt, dan dat er thema tegen aan worden gegooid. Dit vind ik toch wel een nadeel van het luisteren van de score apart van de film. Tracks als ''Chopper en ''Elevator Stall'' zijn hier een goed voorbeeld van. Maar er is zitten toch een paar tracks bij die nog steeds voor een adrelinekick zorgen: Rush Hour en The Rescue(!!). The Rescue is echt het hoogtepunt: het opbouwen van spanning tot aan een climax, een soort van staande ovatie aan het main theme! Leuk ook om te zien hoe Mancina de score van deel 1 verder ontwikkelde in deel 2, die veel beter thema uitwerking in zich heeft .Deze Speed 2 score is echter nooit officieel uitgebracht.Speed wordt gezien als zijn eerste zelfstandige score. Zimmer is nogal eens enorm betrokken bij andermans scores, en bij deze was dit zowaar noppes (volgens de verhalen). Misschien dat deze score nog geen eens het eerste goede voorbeeld was van zelfstandigheid (en meesterwerk), denk dat Twister dat nog beter kan zijn. 4 sterren

avatar van seanpuffy
dit is een van de beste OST dat ik in heel mijn leven al heb gehoord.
prachtig main title en ook prachtig end title deze soundtrack is volledig prachtig

avatar van Thunderball
Vandaag aangeschaft op de Grote Verzamelbeurs (eindelijk na jaren geleden hem NIET bij Virgin Records te Rotterdam gekocht te hebben en daar vervolgens tot nu spijt van te hebben gehad!)!

Gave, spannende adrealine pompende maintheme wat de hele film telkens terug keert en wat je na 1 keer de film gezien te hebben niet meer uit je hoofd krijgt. Idd wat Neo zegt, het had wel wat meer en langer gebruikt mogen worden, omdat zonder de beelden het niet altijd net zo opwindend is deze score te beluisteren als wanneer je de muziek tijdens de film hoort, maar des al niet te min ben ik zeer blij met deze aanschaf!

neo
Luister de Speed 2 promo eens. Die is hoogst spectulair, ook buiten de film om.