Lionlimb - Tape Recorder (2018)

Folk / Rock

4. Tape Recorder (5:46)
  5. Swallow's Song (4:44)
  6. Velvet (6:09)
avatar van WoNa
Wat een prachtig, maar uiterst serieus album. Bij eerste beluistering al redelijk voor gevallen. Wordt vervolgd.

avatar van WoNa
Tape Recorder is een album dat de nodige aandacht vergt. Als ik die er niet aan besteedt, dan daalt mijn waardering voor de plaat direct. Accurater is dat hij dan niet tot nauwelijks opvalt en ronduit saai klinkt. Zodra ik de plaat echte aandacht schenk, slaat mijn waardering direct om. Echte luistermuziek dus, waar direct de prachtigste dingen naar voren komen uit die aanvankelijke saaiheid.

Het eerste dat opvalt aan Tape Recorder, is de abstracte hoes met heel veel Oost-Indische inkt gekriebel. Eigenlijk alles wat de plaat niet is: druk. De inhoud waar het om draait, is uiterst serieus, gedragen zelfs.

Lionlimb is een duo uit Nashville (nu New York) dat uit de tour band van Angel Olsen voortkomt. Ik heb de heren dan ook zeer waarschijnlijk zien spelen in de bovenzaal van Paradiso in 2014. Gitarist en zanger Stuart Bronaugh en drummer Joshua Jaeger sloegen de handen in een om Lionlimb te beginnen.

Op Tape Recorder leidt deze samenwerking tot gedragen muziek waar veel klassieke instrumenten en de piano een rol spelen bij de invulling van de zes nummers. Bij de eerste beluistering spookte steeds een andere stem door mijn hoofd. Het bleek Elliot Smith te zijn die mij aanvankelijk niet te binnen wou schieten. Niet alleen de manier waarop Bronaugh zingt, zacht, hees, maar deels ook de muziek. De regel "four leaved clover" uit 'Clover' zou zo van een Smith plaat afkomstig kunnen zijn.

Lionlimb weet een hybride muziekvorm te presenteren waarin serieuze pop vermengd wordt met kamermuziek waarin de cello en violen een belangrijke muziek spelen. De drums is eigenlijk het enige instrument dat deze rust verstoort. Voor mij in een positieve zin overigens, omdat het de muziek van Lionlimb een duidelijke ruggengraat geeft.

Het album is zes, langere nummers groot en een fraaie eenheid. Er is duidelijk gekozen om een bepaalde sfeer neer te zetten en daar is het duo volkomen in geslaagd. Tape Recorder zal niet iedereen bekoren, maar zij die van serieuze popmuziek houden en tegen de wat hijgerige stem van Stuart Bronaugh kunnen, gaan hier veel van hun gading vinden.

Het hele verhaal staat hier op WoNoBlog.