menu

Richard Youngs - Belief (2018)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Electronic / Folk
Label: O Genesis

  1. My Own 21st Century (3:48)
  2. Nebulosity (3:16)
  3. Feeling Like Dystopia (4:05)
  4. As the Mind Shrinks It Tends Towards Disappearing (2:37)
  5. Bewilderment (2:34)
  6. In Another Fog (2:26)
  7. I Wasn't Alone (2:08)
  8. Caledonia Running Out of My Mind (3:25)
  9. Can You Not See My Intensity? (2:32)
  10. Otherwise Ourselves (1:38)
  11. Great Breath of Wonderment (3:32)
totale tijdsduur: 32:01
zoeken in:
avatar van Negri
4,0
Zoals bekend is Richard Youngs een multi-instrumentalist uit Glasgow, innig verbonden met zijn omgeving en geschiedenis. Dat blijkt ook op dit album. Bijna alle nummers lijken te gaan over Youngs' eigen verwarring en verwondering. Zoals iedere mens beleeft Richard Youngs die verwarring en verwondering tegenover zijn eigen geschiedenis, zijn eigen plaats en de kleine verhoudingen met andere mensen. Neem bijvoorbeeld "In Another Fog": Youngs wil nadenken over 'een andere wereld' in verhouding tot 'een andere geest'. Zijn werk, wellicht zowel hier als elders, is een reflectie op de verhouding tussen de fysieke omstandigheden van zijn werk en haar niet-fysieke uitwerking.

Het album is oorspronkelijk ontstaan als een experiment. Youngs wilde zijn eigen ritmes programmeren en daaruit liedjes componeren. Maar die liedjes moesten dan het metrum en de tijd volgen van grote hits - welke is niet bekend. Het oorspronkelijke idee van het album was dat de opnames zouden worden gestuurd naar de grote platenlabels, waarna Youngs hun onvermijdelijke afwijzingsbrieven zou publiceren. Dit is niet gebeurd. Maar het geeft inzicht in Youngs' werkwijze. Het liefste dwingt hij zichzelf om orde te scheppen uit chaos, zichzelf opgelegde regels volgend. In zekere zin in deze muzikale oulipo een opvolger van Beyond the Valley of Ultrahits. Ook daar nam Youngs zich voor liedjes te schrijven met een knipoog naar de commerciële muziek, zichzelf dwingend "catchy" liedjes te schrijven. Sommige nummers tonen duidelijk sporen van dit vorige project: al op het openingsnummer vraagt Youngs zich af of er een medium ('channel') is voor zijn kunst.

Muzikaal is het album zeer interessant. Afgezien van deze geschiedenis en deze benadering combineert Youngs mooie luisterliedjes ("Bewilderment," "I Wasn't Alone") met luidere statements, die zijn meesterschap over het gebruik van samples tonen ("Can You Not See My Insensity?"). In de beste gevallen komt alles samen. Zo bespreekt het nummer "Caledonia Running Out of My Mind" Youngs' relatie met Schotland, presenteert hij samples van zijn eigen stem en bouwt een prachtig nummer op over de herinneringen aan zijn eigen leven. Verschillende liedjes behoren daarmee tot de beste uit zijn oeuvre. Dit album staat als een huis, een prachtige eenheid, en daarmee een juweel in Youngs' oeuvre.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:00 uur

geplaatst: vandaag om 18:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.