South San Gabriel - Songs / Music (2000)

Label: Munich

1. Ninety Secretaries Down (3:00)
  2. Proud Son of Gaffney (2:00)
  3. To Accompany (3:49)
  4. The Fireworks Treatment (3:17)
  5. With Broken Hands (5:07)
  6. The Ensuing Light of Day (3:49)
  7. One-Hundred Thousand Bridesmaids (3:06)
  8. Glacial Slurs (3:33)
  9. Innocence Kindly Waits (7:05)
  10. Destroyer (3:08)
avatar van grovonion
Beetje verwarrend, is deze nu van South San Gabriel of van Centro-matic, of...?

In Europa (of in ieder geval in Nederland) is deze als South San Gabriel uitgekomen, maar in de VS nog gewoon als Centro-matic, volgens mij omdat ze daar al wat meer naamsbekendheid hadden en het label daarom daar gebruik van wou maken.

Geïnspireerd door bovenstaande heb ik deze maar weer eens opgezet en zie nu dat op het hoesje bij mij (NL uitgave op Munich Records) een sticker zit met daarop "featuring centro-matic". Verder dus overal gewoon “South San Gabriel” op het artwork, evenals het correspondentieadres waaraan geschreven kan worden.

Prachtige viooluitbarstingen van Scott Danbom later op dit album trouwens.

Nadat ik wat geschreven had bij de tweede cd van deze groep 'welcome covalescene' en wat gegoogeld, besefte ik dat ik waarschijnlijk ook de eerste cd in mijn bezit heb. Als muziekliefhebber met een brede smaak zijn de platen en cd kasten intussen zodanig gevuld dat ik lang geen overzicht meer heb. Maar na even zoeken haalde ik 'songs/music' weer tevoorschijn en dacht direct, dat had ik natuurlijk al weer veel eerder moeten doen. Dat het kwartje niet gelijk was gevallen heeft te maken dat deze eerste cd van de groep van W. Johnson duidelijk meer alt country is dan zijn opvolger. Deze muziek is intiem, melancholisch, stress verlagend. Heerlijke rustige alt country folk muziek met de alt stem van W. Johnson met rustige mooie begeleiding. Soms wordt dat ruw verstoord bijvoorbeeld bij de viool solo van 'innocense kindly waits' waar ik gelijk dacht aan de viool solo's van Velvet Underground, die ook door merg en been gingen. Hier dus geen sound space achtige toestanden zoals bij de opvolger, maar eerlijke prachtige muziek. Heerlijk !