Dimitri van Toren - Warm en Stil (1972)

Folk
Label: Imperial

1. Naar een Hoorbaar Goedemorgen (5:30)
  2. Met Twee Aapjes op de Schouder (3:13)
  3. En Speel de Wind en het Ponypaard aan Elkaar (4:13)
  4. Ik Weet Nog Steeds Niet Wie Je Bent (2:27)
  5. Terug Naar Te Veel Om op Te Noemen (4:45)
  6. met Jouw Wonderland Muziek (3:03)
  7. Regenhotel (2:30)
  8. Zolang (3:11)
  9. Een Brief Uit de Winter (3:39)
  10. Als de Pianola Klinkt (3:15)
  11. Kom bij Mij (3:34)
avatar van PaulKemp48
Deze plaat draai ik regelmatig in maart, april en begin mei aangezien de teksten verstrengeld zijn met de lente! Het voelt als de geluksmomenten van het voorjaar, de geestdriftige koeien die voor het eerst weer de wei in mogen, de magnolia die bloeit! Dimitri is een ondergewaardeerde meester!

IK weet nog goed dat ik deze plaat in de jaren 80 kocht in Wageningen in een winkel met tweedehands muziek. Door mijn Franse vrouw kreeg ik weer meer aandacht voor de Nederlandse muziek, maar het viel niet mee iets te vinden wat tegen Brel, Brassens , Moustaki, Barbara op kon. Maar misschien Dimitri van Toren, hoewel mij vrouw niets begreep van de poetische taal van Domitri, ondanks haar Nederlandse lessen.
Ik heb deze plaat wel regelmatig gedraaid. Plaat uit 1972, volgens mij de 6e plaat van de Brabantse troubadour, die zeker in deze tijd populairder was in Vlaanderen.
Ik hou wel van Dimitri uit deze periode, muzikaal nog dicht tegen de folk aan, ook qua instrumentatie, tekstueel ook echt jaren 70. Nummers gaan tekstueel alle kanten op, maar dat hoorde toen ook. Dimitri van Toren was erg verwant aan Elly en Rikkert in deze tijd, zelfde platenmaatschappij, zelfde producer en ook wel wat dezelfde aanpak. Elly en Rikkert gingen de christelijke kant op, Dimitri niet maar ze bleven wel vrienden.
Elly Nieman speelt en zingt op een aantal nummers mee. De plaat is in 2 dagen opgenomen, dat lukte toen nog wel.
Later werd Dimitri wat meer conventioneel met zijn songs die toen een kop en staart kregen en vaak gewoon refrein-couplet. Hier is dat niet het geval, het is geen muziek die echt blijft hangen en de teksten zijn erg beeldend en je moet wel een hele verbeelding hebben om daar echt iets van te begrijpen. Het gaat meer om de sfeer, de ambiance, het geheel. Op zich toch wel een uniek artiest.
Ik ben iin het bezit van de drie dubbel lpÅ› van 'een kroniek van 15 jaar kleinkunst en kabaret' , door Han Peekel bij elkaar gezocht, waar ook Dimitri regelmatig besproken wordt als één van de belangrijkste Nederlandse chansonniers uit de jaren 60/70.
Al met al vind ik 'Warm en Stil' een mooi album, natuurlijk wel wat gedateerd, maar dat heeft ook zo zijn charme. Het ademt de resten van het hippie tijdperk, misschien wat naïef, maar toch wel een bijzondere periode van 'love en peace'. Van mij mag daar iets wel terugkeren in deze veel koudere egoïstische tijd.