Michelle David - The Gospel Sessions Vol. 3 (2018)

Soul / R&B
Label: Excelsior

1. Taking It Back (3:17)
  2. Nobody but the Lord (3:20)
  3. Tell Me Why (4:46)
  4. Up Above My Head (4:52)
  5. Give It to Him (4:04)
  6. Walk with Me (5:59)
  7. Proverbs 3 (3:19)
  8. God (3:41)
  9. He Loves Me (2:54)
  10. Be Still (3:41)
avatar van Lura
De afgelopen periode werd Michelle getroffen door het verlies van dierbaren. Gelukkig vond ze troost in haar geloof. Daarnaast gaf ze uiting aan haar intense verdriet door het schrijven van nieuwe liedjes.

De laatste jaren waren erg succesvol voor de van oorsprong Amerikaanse zangeres. Ooit was ze hier na een musical blijven hangen, omdat ze haar hart verpandde aan ons land en zijn bewoners. Haar carrière onderging een belangrijke wending, nadat ze Onno Smit en Paul Willemsen ontmoette, met wie ze een uitstekende creatieve wisselwerking heeft.

Geheel onverwacht werd het basale The Gospel Sessions Vol. 1, wat een zoektocht werd naar de oorsprong van de gospel, een groot succes. Deel twee werd ook een zoektocht naar de wortels van de muziek, waarvan het drietal houdt. Beide albums werden uiterst lovend ontvangen, waaronder door Oor.

Door het grote verdriet wat op haar pad kwam is The Gospel Sessions Vol. 3 haar meest persoonlijke album geworden. Bovendien vond het trio de sound, waar men naar op zoek was, muziek teruggebracht tot het essentiële. Dit keer liet men zich vooral inspireren door de beginjaren van de funk en soul.

Of in de woorden van Onno Smit : “Volume I en II waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden van de wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Volume III hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van gospel, gewikkeld in een dekentje van soul, blues, jazz and afrobeat. It’s a record that will blast from your speakers in Technicolor!” .

The Gospel Sessions Vol. 3 is een bijzonder overtuigend album geworden, met ingetogen prachtsongs als Tell Me Why, Give it to Him (met lekker koortje) en Walk with Me. En daarnaast spetterende en ritmische songs als Up Above My Head en Proverbs 3. De komende tijd zal het album volop gepromoot worden door middel van concerten, waaronder op Pinkpop.

The Gospel Sessions Vol. 3 zal ongetwijfeld de populariteit van Michelle en haar mannen nog verder vergroten.

avatar van Reijersen
Deel 3 alweer van de bijzondere Gospel Sessions. Onder Nederlandse vleugels weet Michelle David, van origine gospelzangeres, al twee keer te excelleren. Gaat deel 3 ook weer zo overtuigen al de voorgaande twee topalbums?
Het belooft meteen al veel goeds als ik Taking it Back hoor. Een heerlijke opener. Strak qua sound, muzikaal top en vocaal van wereldniveau. Michelle heeft echt een fantastische stem die ze ook nog eens goed laat horen op Nobody But the Lord. Wat een fijne nummers in het begin zeg.
Tell Me Why is dan een stuk intiemer, maar net zo geslaagd. Het is een mooie, wat meer modern aandoende song. Totaal anders ook dan het meer funky Up Above My Head. Een nummer met een hypnotiserend ritme en sterke blazers.
Give it to Him zoekt het wat meer in de blues. Een laidback sfeertje tevens in dit nummer. Daar waar Walk With Me juist een meer jazzy basis kent en natuurlijk de immer aanwezige gospel. Wat wil je anders met Michelle David als zangeres.
Proverbs 3 dan. Een zomers enigszins latinachtig aandoend nummer. Aan de ene kant onbezorgd, aan de andere kant ook erg gedreven. Intiemer wordt het dan met God. Ook een subtiel nummer, mede door de zang.
Qua opzet is He Loves Me de meest traditionele soulsong van dit album. Om een wederom geweldige plaat af te sluiten met het lieflijke Be Still.

avatar van Zwaagje
Fijne soulplaat met dito zangeres. Op het spoor gekomen via Lura, maar achteraf gezien kende ik de song "nobody" al wel. Nooit aan toegekomen om me er meer in te gaan verdiepen. Ik laat het eens op me inwerken.