Janus - Ein Schwacher Trost (2017)

1 stem

Duitsland
Uitgebracht in eigen beheer

1. Ein Schwacher Trost (4:31)
  2. Dein Geheimnis (5:42)
  3. Die Frau, Die Ich Kannte (4:11)
  4. Wehrlos (4:47)
  5. Die Kiste (7:21)
  6. Das Mädchen mit dem Schwarzen Haar (4:34)
  7. Isabel (3:48)
  8. Schönheit aus Glas (4:25)
  9. Der Alte Esel (5:01)
  10. Halt Dich an Deinen Lügen Fest (4:13)
  11. Schieb den Himmel Weg (2:30)
avatar van Killeraapje
Soms ontdek je een album dat zo goed is dat je er eigenlijk niet teveel over moet schrijven. Ik vrees dat ik dat nu toch ga doen!

De eerste kennismaking was toen ik in het Duitse Gothic/New Wave blad Orkus mijn oog liet vallen op een grote aankondiging, met de prachtige hoes en de begeleidende tekst: Melancholische muziek voor piano, zang en cello, en dat is precies wat Janus te bieden heeft. Toen ik daarna verder bladerde en zag dat dit album van Janus de plaat van de maand was geworden en ook nog zag dat het in eigen beheer in een beperkte oplage was uitgebracht wist ik, dat ik hier te maken had met iets bijzonders dat zonder compromissen tot stand was gekomen.

De band begon ooit met Metal en harde Rock maar bestaat tegenwoordig nog uit een duo waarbij vooral zanger Dirk Riegert (Rig) alle aandacht naar zich toetrekt. Zijn stem valt vrij diep uit en hangt ergens tussen Till van Rammstein en Nick Cave in maar laat ik er niet omheen draaien in mijn beleving is de zanger van Janus vele klasse beter. Hij brengt zijn poëzie met bezieling en overgave en menig song gaat alleen door zijn performance al door merg en been.

Ein Schwacher Trost is voor mij het beste wat de zogenaamde Schwarze Szene in de laatste 20 jaar heeft voortgebracht. Elke song klopt en is af. Alle grote thema's komen voorbij. Liefde, sex, dood, verlies, verlatingsangst, dierenmishandeling maar ook hoop, vreugde, een vleugje humor en vooral veel melancholie. Het is alsof literatuur op muziek is gezet en je als luisteraar langzaam mee wordt gezogen in de donkere wereld van Janus.

Het gebeurt zelden dat ik bij een album elke song als een hoogtepunt zou willen bestempelen maar dit komt toch wel vrij aardig in de buurt. Voorlopige luistertips om mee te beginnen zijn, het titelnummer, Dein Geheimnis, Das Mädchen mit dem Schwarzen Haar, Halt Dich an Deinen Lügen Fest en ook Wehrlos, die Kiste en Isabel mogen niet onvermeld blijven. Nergens neemt de sfeer af en nergens kan ik de band betrappen op een tekstueel cliché. Alles wordt met zoveel bezieling gedaan dat ik nu 4 maanden naar aanschaf nog steeds even op adem moet komen als ik de plaat heb gehoord.

Ludiek detail is nog dat de verborgen track Schieb den Himmel Weg een Duitse bewerking is van Push The Sky Away van Nick Cave. Een uitstekende cover ik beter vind dan het origineel.

Ik zou hier waarschijnlijk nog veel meer over dit album kunnen schrijven maar wil niets af doen voor de beleving die iedere luisteraar gewoon moet ondergaan. Liefhebbers van Nick Cave, Rammstein of Herbert Grönemeyer kan ik dit album van harte aanbevelen.

Ten slotte wil ik mijn vrouw nog bedanken dat ze mij een exemplaar van dit album cadeau heeft gedaan en voor meer informatie en wat muziek verwijs ik naar de onderstaande links.

Janus-Ein schwacher Trost - YouTube

Janus -Das Mädchen mit dem schwarzen Haar - YouTube