Belgrado - Obraz (2016)

Label: La Vida Es un Mus

1. Dalej (3:24)
  2. 1000 Spektakli (4:46)
  3. Wiatr (3:50)
  4. Kulminacja Oddzielenia (4:02)
  5. Krajobraz (2:50)
  6. Raz Dwa (4:07)
  7. Nierealne Realne Społeczeństwo (5:00)
  8. Na Ten Czas (5:28)
  9. Pasaż (2:28)
  10. Fragmenty Świata (4:23)
avatar van reptile71
Als je dit luistert en naar de songtitels kijkt, denk je, is dit wel een Spaanse band? Ja, dat is het zeker, de band is opgericht in Spanje, maar de zangeres is Pools. Op vorige albums wisselde ze Pools nog af met Engels, maar op deze plaat zingt ze alle nummers in haar moedertaal (voor zover ik hoor in elk geval).

Is dat vervelend? Ik vind van niet. Ik kan Pools heel goed hebben, beter dan Engels met een apart accentje. Dat ik er niks van versta boeit me niets. Ik had dat al toen ik Made in Poland ontdekte.

Deze band maakt zeer aanstekelijke post-punk. De sound is herkenbaar, maar het klinkt fris doordat ze niet proberen op een bekende band van de eerste lichting te lijken. Al kan ik het Pools goed hebben, vind ik de zang niet het allersterkste punt. Maar het is ook niet zo zwak dat het me stoort. Vooral muzikaal gezien zit het allemaal heel goed in elkaar. Het klinkt strak, niet overgeproduceerd, wat hedendaagse post-punk bands nog wel eens kunnen hebben, en weet nog verrassend en spannend te zijn.

Geen dertien in een dozijn plaat dus, maar eentje die je eruit pikt en opzij zet om beter te leren kennen. Eentje die je gaat willen hebben, ik althans wel.

Hun vorige twee albums heb ik alleen even vluchtig doorgenomen via youtube, maar die hebben, op het eerste gehoor in elk geval, niet de charme die dit album heeft. Ze zijn wat teveel dichtgemetseld naar mijn zin. Less is more, komt op Obraz beter tot zijn recht. We krijgen lucht en dat is heerlijk.

In de notes staat (overgenomen van discogs): Obraz is a deconstruction of reality to its basic forms and most primitive elements. The starting point after maximum destruction.
A reconstruction towards a new reality. The world of images and a thousand spectacles, fragmented, dismantled and reassembled. Dynamism, rhythm, energy and movement. Creative sense over technique. Reality is a construction that we ourselves create.

Ik denk daarom dat dit album voor de band ook een soort nieuwe start was.

avatar van E-Clect-Eddy
Soms klinkt dat Pools verdacht veel als Duits of misschien gooit ze af en daarvan een paar woorden door de nummers?

avatar van reptile71
E-Clect-Eddy schreef:

Ja, zoiets dacht ik volgens mij ook al te horen. Zou goed kunnen.

Vind je het wat?

avatar van E-Clect-Eddy
reptile71 schreef:
Ja, zoiets dacht ik volgens mij ook al te horen. Zou goed kunnen.

Vind je het wat?

Ik heb van 2 albums wat nummers gehoord en ik op basis daarvan het vorige album aan mijn wachtrij toegevoegd om eens compleet te beluisteren.

Deze act is elk geval iets origineler door die combinatie van nationaliteiten en dat dit ook terug komt in de zang. Moet dan ook denken aan acts als Liaisons Dangereuses bekend van Los niños del parque