Ben Caplan - Old Stock (2018)

Canada
Roots / Folk
Label: Rhyme and Reason

1. Traveller's Curse (3:32)
  2. You've Arrived (3:59)
  3. Intermezzo 1 (2:04)
  4. Truth Doesn't Live in a Book (4:53)
  5. Od Yishama (2:20)
  6. The Happy People (1:34)
  7. Minimum Intervals (2:29)
  8. Widow Bride (4:01)
  9. Intermezzo 2 (4:01)
  10. Plough the Shit (5:02)
  11. Lullaby (4:08)
  12. Fledgling (3:12)
  13. What Love Can Heartbreak Allow? (3:06)
avatar van Venceremos
Toch wel benieuwd naar, gelijknamige theaterstuk kreeg goede kritieken overzees en komt in het najaar ook hier naartoe. Bovendien is Caplan een zeer vermakelijk persoon die ook nog eens gezegend is met een fantastische stem.

avatar van Venceremos
Heel erg gypsy en heel erg musical, compleet met parlando-intermezzi. Beide totaal niet aan mij besteed. De zang redt veel maar lang niet genoeg.

avatar van johans
Mijn recensie op het Altcountryforum.nl:

De Canadese folkmuzikant Ben Caplan is met zijn imposante baard en wilde haardos een opvallende verschijning, waarvan de vergelijkingen met Rubieus Hagrid (Harry Potter) en een hedendaagse Neptunus soms overdreven maar niet van de lucht zijn. Niet alleen zijn aanzien is markant, zeker ook zijn doorleefde, diepe bariton- en gromstem is een uitgesproken middelpunt van Canadese zanger. Hij is iemand die muzikaal beïnvloed is door de Oost-Europese klezmer- en zigeunerklanken.

“Old Stock” is een thematisch album en een voortvloeisel van zijn muziektheatervoorstelling Old Stock: A Refugee Love Story, waarmee hij eerder dit jaar internationale successen boekte. Caplan geniet van de positieve aandacht van gerenommeerde kranten als de New York Times, The Guardian en de Scotland Herald. In de rol van een extravagante, zwerver gromt, schreeuwt en vertelt hij op een humorische wijze een muzikaal liefdes verhaal. Gebaseerd op waargebeurde feiten over twee Joods-Roemeense vluchtelingen die in het begin van de twintigste eeuw een plek vonden waar ze zich veilig voelden om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Voor “Old Stock” heeft Caplan de nummers uit het theaterstuk aangepast tot een albumversie. Door het theatrale karakter heeft dit album wel wat draaibeurten nodig om goed te kunnen indalen. “Old Stock” kan je niet anders dan iedere keer in zijn geheel beluisteren, omdat de fascinerende verhaallijn dat vereist. Een album vol aanstekelijke melodieën en emotionele liedjes die ondersteund worden door een breed akoestisch instrumentarium waaronder piano, banjo, accordeon, klarinet, saxofoon, viool, drums, akoestische gitaar en orgel. Vol overtuiging, soms chaotisch maar altijd met plezier gebracht volgende de onmiskenbare muzikale ingrediënten van de Canadese rasentertainer.

Fantastisch concept album van deze Canadese baardman. Erg sympathieke vent bovendien. Laatste optreden in Rotown te Rotterdam was erg goed weer. Deze plaat even wennen. Maar nu genieten wij er thuis met enige regelmaat enorm van. Favoriete nummer van mijn vriendin is het tweede nummer, "you've arrived".