Cyclone - Brutal Destruction (1986)

Belgiƫ
Label: Roadrunner

1. Prelude to the End (2:06)
  2. Long to Hell (3:21)
  3. Fall Under His Command (4:48)
  4. The Call of Steel (4:25)
  5. Fighting the Fatal (4:38)
  6. In the Grip of Evil (4:43)
  7. Take Thy Breath (3:43)
  8. Incest Love (3:24)
avatar van exodus
Ik houd het eens een keer kort, althans dat probeer ik met mijn enthousiasme telkens, in mijn bespreking van een plaat die het verdiend om aandacht te krijgen. Na ruim 20 jaar verveelt deze geweldige Thrash op het debuut van Cyclone nog steeds geen moment, en maakt elke liefhebber van uitstekende, maar vooral aanstekelijke Thrash megawild...kan niet anders! Dive bij je moeder of je oma v/d kast af gehuld in je oude patchesspijkerjack en kogelriem! Dit is Thrash! En de Belgische Heren van Cyclone, die destijds ook met grote bands gespeeld hebben konden het! Je kunt geen seconde stil blijven zitten op deze plaat! Ruig, goed en lekker duidelijk en gemeen. Zo hoort het ook! Cyclone Thrasht je de ballen uit je broek! De maximale score geef ik! Omdat muziek zo moet klinken geloof ik...Thrash 'em All! Brutal Destruction! Deze plaat mag niet vergeten worden!

avatar van Axl_Rose
exodus schreef:

Nice Review. Brutal Destruction moet idd niet onderdoen voor vele thrash bands uit die tijd. Ook heerlijke ouderwetse, cliché hoes

Voor alle fans van old-school thrash...

avatar van exodus
Yes, deze plaat staat dan ook in mijn top 10! Dat geluid alleen al...heerlijk! Vol nostalgie! En ook enorm belangrijk natuurlijk, ze konden spelen...en STRAK!

Sir Spamalot (crew)
Dit is nog zo'n debuutalbum die ik in mijn jonge jaren in mijn pollen heb gehad maar nooit heb gekocht, een kameraad van mij was zo aardig om dit op cassette te gooien.
Dit is old-school thrash van de puurste orde gemaakt door een Belgische groep en dit debuutalbum heeft dezelfde sfeer als Kill'em All van Metallica en Bonded by Blood van Exodus. Ik kan er 100% naast zitten maar dit is een spontane gedachte, de stem hierop blijft even wennen: de hoge uithalen doen mij denken aan James Rivera van Helstar.
Ik ben alleszins dat ik dit album "herontdekt" heb.

Sir Spamalot (crew)
Nu ik eraan denk, hangt hier geen verhaal vast aan dat album: als ik me goed herinner, was de band niet tevreden met de titel Brutal Destruction maar opteerden ze voor Destroying Brutality? Iemand?

Sir Spamalot (crew)
Op vinyl is deze zeker niet meer te krijgen maar enig opzoekwerk leert dat dit album in 2007 werd geremastered en in een digpack-versie (die beruchte kartonnen ondingen) verscheen. De tracklijst is dezelfde gebleven, niets meer niets minder. Weliswaar is deze heruitgave maar uitgekomen op 2.000 exemplaren.

avatar van exodus
Ik heb 'm gelukkig nog mooi op vinyl! Laatst nog gedraaid en vet uit m'n dak! Nogmaals, ik vind het één v/d tofste Thrash albums die ik ooit gehoord heb.

avatar van Kronos
Niet speciaal er naar op zoek heb ik deze gisteren op vinyl gevonden. Onmiddellijk meegenomen natuurlijk. Ik ben niet zot. Dat Exodus inspireerde blijkt wel uit de achterkant van de hoes, waarop twee van hen hetzelfde Exodus T-Shirt dragen.

Brutal Destruction ligt nu op de draaitafel en verdomme dat doet goed om dit album nog eens te horen. Jáááren geleden, maar als het niet zo laat was zou ik de nummers uit volle borst meebrullen. Onweerstaanbaar, zo'n lekker stevige thrash uit de jaren tachtig. En als het dan ook nog eens van Vlaams Belgische metalbroeders afkomstig is word ik helemaal zot.

Toch dus.

avatar van exodus
Ja, nogmaals: Heerlijke classic Thrash plaat! ! ! Sowieso veel Metal uit die jaren...klinkt allemaal zo heerlijk energiek en gruwelijk oprecht! Ik hoef mijn oude lp's of mijn oude Vara's Vuurwerk cassettes maar te draaien, om helemaal ouderwets uit mijn dak te gaan en een vet goede zin te krijgen.

avatar van exodus
Ongelooflijk. Na al die jaren kwam ik vandaag tot een bizarre en grappige ontdekking m.b.t. dit debuut van Cyclone. Al je de Maximum Destruction-lp van het Amerikaanse Destructor uit 1985 naast deze ongelooflijk klassieker van Cyclone legt vertonen ze qua sound/sfeer wel extreem veel overeenkomsten; hetzelfde droge, en zeer energieke en opwindende sfeertje. Wat een gelijk lijkende lp's...ik vind dan associaties met oude Metallica, oude Exodus etc. die misschien te gemakkelijk gemaakt worden vaak hier ook niet op de plaats in eerste instantie. Associaties met Destructor des te meer! Cyclone vind ik wel beter overigens!

avatar van wizard
Sir Spamalot schreef:
...de stem hierop blijft even wennen...

Inderdaad. Voor mij weerhoudt de zang dit album van meer dan 3 sterren. De muziek vind ik best goed, hoewel niet hemelbestormend (misschien had ik erbij moeten zijn, destijds?), maar de zang trek ik echt niet.
Die hoge uithalen, inderdaad enigszins vergelijkbaar met Helstar en misschien ook wel met Paul Baloff van Exodus (Bonded by Blood ken ik niet zo goed, juist ook vanwege de zang), hadden van mij niet gehoeven. Daarnaast vind ik het stemgeluid van de zanger ook tijdens de 'normaal' gezongen stukken weinig overtuigend.