Lio - Lio Canta Caymmi (2018)

België
Pop / Wereld
Label: Crammed

1. Não Tem Solução (2:49)
  2. Sábado Em Copacabana (3:23)
  3. Doralice (3:30)
  4. É Doce Morrer No Mar (3:14)

met Jacques Duvall

5. Nunca Mais (4:43)
  6. Tão Só (3:29)
  7. Você Não Sabe Amar (3:25)
  8. Nesta Rua Tão Deserta (3:39)
  9. Nem Eu (3:47)
  10. Valerá a Pena (3:15)
  11. Samba da Minha Terra (3:53)
  12. Quem Vem Pra Beira Do Mar (4:21)
avatar van E-Clect-Eddy
Een nieuw album van Lio is zeldzaam en dus alleen daarom al iets om blij van te worden.

Een tribute album dus. Waarop Lio, zoals de titel al aangeeft, liedjes zingt van een in Brazilië vermaarde singer-songwriter Dorival Caymmi (1914-2008). Dorival was zelf vooral actief tussen 1954 en 1975 en vele van diens Samba / Bossanova nummers zijn later gecoverd door ander Braziliaanse grootheden zoals Caetano Veloso, Gilberto Gil en Beth Carvalho. Buiten Brazilië is Caymmi niet of nauwelijks bekend en ook mij zegt de naam weinig. De man met gitaar op de hoes lijkt erg veel op Dorival Caymmi, dat lijkt me geen toeval.

Jacques Duvall kent de nummers wel en heeft zelf ook nummers geschreven voor artiesten als Alain Chamfort, Lio en Jane Birkin. Hij is de grootte man achter dit project en vond in Lio een collega bewonderaar van de Braziliaanse legende. Verder van grote invloed op dit album is de musicus Christophe Vandeputte die verantwoordelijk is voor de arrangementen, aldus hun Bandcamp pagina. Wie de overige musici zijn staat er niet. De hoofdrol is voor de akoestische gitaar weggelegd die met subtiele beats en percussie wordt begeleid. De andere hoofdrol is voor Lio die nog prima bij stem is en zeer ingetogen soms iets dromerig zingt, eigenlijk niet heel veel anders dan bekend van haar laatste albums.

Overigens heeft dit niet heel veel met Wereld muziek te maken, er zitten dan wel wat subtiele tropisch percussie in met een Braziliaanse tintje maar vaak te subtiel om voor Samba of Bossanova door te gaan. Het is wat Jazzy, Poppy Folk / Folky Pop, Singer-Songwriter en Ballads. Een hoofdrol voor de akoestische gitaar maar alles staat in dienst van de zang / tekst, deels in Frans deels in Portugees gezongen.

Een relaxt album om mee wakker te worden of juist voor laat op de avond.

Op single verschenen is het nummer É doce morrer no mar