X-101 - X-101 (1991)

Dance / Electronic
Label: Tresor

1. Sonic Destroyer (5:00)
  2. Rave New World (5:29)
  3. The Final Hour (4:15)
  4. G-Force (4:12)
  5. Whatever Happen to Peace (5:30)
  6. Mindpower (5:43)
avatar van VanDeGriend
Techno Cult klassieker eerste klas. Het allereerste album dat werd uitgegeven op het Tresor-label van UR en, van even groot historisch belang, het allereerste album dat ik heb toegevoegd aan MusicMeter. Het Tresor/UR label zou uiteindelijk zo'n 200 releases met voornamelijk baanbrekende Detroit techno op zijn naam brengen.

X-101, de met enige mystiek omgeven andere naam voor Undergound Resistance bestond ten tijde van deze release uit de later nog veel en veel bekender geworden Jeff Mills en de wat minder bekende Robert Hood en Mike Banks. Op deze schijf tref je hoogst opzwepende techno van de bovenste plank aan. Een baken voor latere releases in het genre.

Ergens heb ik eens gelezen dat de als "monstrous" omschreven track " Sonic Destroyer" waarschijnlijk meer inspireert om de vuisten in de lucht te steken dan de voetjes van de vloer. Whatever...in ieder geval een killertrack.

Het grappige (voor mij dan) was, dat ik tijdens mijn speurtocht naar een plaatje van de hoes, nog even tegen de prijzen van dit schijfje op internet aanliep. Met een beetje mazzel heb je m voor een eurootje of 100, maar 150 doet ook mee .

Kwam hem tijdens het opruimen tegen en heb toen nog even overwogen hem voor 4 euri op cdvriend.nl te zetten. Dat doen we nu maar niet meer

avatar van T.O.
VanDeGriend schreef:

Tresor is niet het label van UR, maar een zijproject van de befaamde Berlijnse club van dezelfde naam.

Sonic Destroyer is inderdaad een memorabele rave-track, heel wat anders dan de hi-tech jazz waarmee Mad Mike Banks zich later zou onderscheiden.

avatar van dix
dix
100 euri ... hebben we het dan over vinyl?

avatar van John Doe
25 euro voor de vinyl en ongeveer 50 euro voor de cd

Ik ben van deze EP overigens niet zo gecharmeerd.

avatar van John Doe
VanDeGriend schreef:

Hier heb ik Sonic Destroyer voor het eerst over een groot geluidssysteem gehoord via Jeff Mills, sindsdien zie ik het nummer wel als terechte klassieker

avatar van RogerV
Bijzonder goede EP met enkele nummers die bijzonder invloedrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van dance. Bovendien heeft dit een geweldig duister naargeestig geluid. Een futuristisch horrorsfeertje.

Uitstekers zijn het beukende Sonic destroyer en G-Force dat je echt naar je keel grijpt.

UR is altijd een keurmerk voor kwaliteit.

avatar van RogerV
Mijn stem verhoogd naar 5

Wat een knettervette EP is dit toch zeg

avatar van UK-Choonz
Ik begin de laatste tijd steeds meer into de Detroit techno te raken.

Deze EP is een heerlijk stuk muzikale kracht en agressie. Heerlijk.