Met: Joe Henderson (tenor sax), McCoy Tyner (piano), Bob Cranshaw (bass), Elvin Jones (drums)
Het wordt toch hoog tijd om hier eens een berichtje aan te wijden: wat is dit een kneitergoede plaat zeg. Even één advies aan een ieder die Henderson niet goed kent: je kun elke Blue Note van hem met een gerust hart kopen. Daar zit echt niets slechts tussen. Wel is de één nog beter dan de andere. Dit is één van de beste.
Wat je met Henderson krijgt: een uitdagende saxofonist die soms de grenzen van de bop op zoekt, experimenteert en vernieuwd maar tegelijkertijd nooit echt uit de bocht vliegt. Je kan zijn platen aanraden aan een beginnend jazz-liefhebber maar als doorgewinterde liefhebber blijf je hier ook naar terug grijpen. Aan iemand die Hank Mobley erg kan waarderen zou ik dit warm aanbevelen: het is allemaal net een tikje spannender maar je hoeft ook weer niet bang te zijn dat je iedereen uit huis jaagt.
De band op deze plaat is er natuurlijk eentje uit een droom. Interessant zijn de parallellen met Coltrane: Tyner en Jones maar ok de modale composities. Toch heb je geen seconde het idee dat dit een Coltrane plaat is. Dit is een echte Henderson Blue Note. Met het themanummer wordt het hele album direct stevig ingezet. Henderson's solo is briljant evenals de soepele noten van Tyner. Maar wie mij hier het meest opvalt: Bob Cranshaw. Toen ik de plaat zojuist weer even opzette dacht ik dat de bassist Richard Davis was of op zijn minst een net zo' n spannende. Cranshaw ken ik als een 1 uit een dozijn bassist die prima begeleid maar nooit heel verassend uit de hoek komt. Hoe hij hier de ruimtes en akkoorden van Tyner induikt echter, dat heb ik hem nooit eerder horen doen. Wat een topbassist
Maar fuck zeg het hoogtepunt is toch wel het hier al eerder genoemde en geroemde
'El Barrio'. Wat een dijk van een nummer. Henderson's eerste ietwat onheilspellende intro, dan de superette groove van Elvin Jones, Tyner's diepe akkoorden en Cranshaw's uitstekende begeleiding. De muziek wordt steeds intenser en intenser maar vooral die ontzettend diepe swingende groove! Als je toch aan iemand die niet van jazz houdt moet uitleggen wat er zo vet is aan jazz: El Barrio. Het samenspel, de swing, de compositie. Hoe Henderson speelt met het thema van Figaro en hoe je dat idee ook weer later bij Tyner terug hoort komen.
Ik hoop vooral dat ook de mumer's die zo af en toe eens jazz luisteren deze ook eens op gaan zetten. Kind of Blue, A Love Supreme het zijn briljante platen maar er waren zoveel meer muzikanten, legendes en helden. En zo veel meer vette platen. Wie niet vies is van de Blue Note sound met een pittige bite moet deze echt proberen!