menu

Autechre - NTS Sessions (2018)

Alternatieve titel: NTS Sessions 1-4

mijn stem
4,30 (15)
15 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Electronic
Label: Warp

 1. T1a1 (18:39)
 2. Bqbqbq (11:15)
 3. Debris_funk (10:25)
 4. L3 Ctrl (16:51)
 5. Carefree Counter Dronal (5:14)
 6. North Spiral (15:00)
 7. Gonk Steady One (22:25)
 8. Four of Seven (13:05)
 9. 32a_reflected (7:01)
 10. Elyc9 7hres (10:21)
 11. Six of Eight (Midst) (8:41)
 12. Xflood (9:24)
 13. Gonk Tuf Hi (7:52)
 14. Dummy Casual Pt2 (5:15)
 15. Violvoic (15:00)
 16. sinistrailAB Air (2:40)
 17. Wetgelis Casual Interval (2:39)
 18. e0 (15:44)
 19. Peal MA (5:03)
 20. 9 Chr0 (15:44)
 21. Turbile Epic Casual, Stpl Idle (21:30)
 22. Clustro Casual (11:03)
 23. Splesh (8:56)
 24. Tt1pd (22:11)
 25. Acid Mwan Idle (11:56)
 26. fLh (8:18)
 27. Glos Ceramic (13:26)
 28. G 1 E 1 (6:59)
 29. nineFLY (10:04)
 30. Shimripl Air (7:05)
 31. Icari (19:57)
 32. Frane Casual (13:42)
 33. Mirrage (6:21)
 34. Column Thirteen (17:02)
 35. Shimripl Casual (24:32)
 36. All End (58:21)
totale tijdsduur: 7:59:41
zoeken in:
Een terugkerend idee – of noem het een angstbeeld – in het denken over kunstmatige intelligentie (AI) is de zorg dat de computers en machines door zelflerende systemen de menselijke intelligentie zullen gaan ontgroeien. De vraag voor ingewijden (radicale techniekfilosofen gelijk techno-utopisten alsook doemdenkers uit de kerk van de techno-apocalypse) lijkt niet zozeer óf dit gaat gebeuren, maar wanneer het zover zal zijn en hoe verstrekkend de impact ervan zal zijn voor de mensheid.[...]

Bij het luisteren van de epische, 8 uur-durende muziekreeks NTS Sessions die onlangs door Autechre is uitgebracht, werd ik door eenzelfde fascinatie bevangen. De muziek is ongrijpbaar, het lijkt de muzikale wetten en regelmatigheden die we als mensen gewend zijn geraakt te overstijgen. Dit is wat ik me voorstel bij kunstmatige intelligentie die de menselijke capaciteiten ontgroeit. Het doet wat het wil, het redeneert volgens een door ons nog niet ontcijferde logica. [...]

Autechre’s NTS Sessions klinkt als een hedendaagse, avant-gardistische herinterpretatie van minimal music. Net als de phasing techniek van Steve Reich, gaat het hier niet alleen maar om de klanken van de basiselementen zelf, maar om de complexe klankstructuren die zich vormen als bepaalde patronen op elkaar in beginnen te werken. Het betreft bij Autechre echter abstracte, algoritmische patronen, in tegenstelling tot natuurlijke geluiden of harmonische muzikale tonen in eerdere vormen van minimal music. Dit zijn geen beats die je lichaam doen dansen, maar brain dance: ritmes die de geest doen dansen.[..]

De stukken van de NTS Sessions hebben op het eerste gehoor iets weg van lange, uit de hand gelopen jamsessies. Maar niets is minder waar, dit is natuurlijk geen urenlange improvisatie. Terwijl tegelijkertijd er, ondanks dat de muzikanten zelf de codes schrijven, ook voor hunzelf een zekere mate van onvoorspelbaarheid, weten zij ook niet helemaal wat er precies zal gebeuren, is de uitkomst ten dele het resultaat van wat hun ontgaat of overstijgt, zo je wilt.[...]Het lijkt het mij dus dat Autechre een zekere dosis toeval in hun muziek toelaten. Zo bezien doen ze afstand van de traditionele manier van componeren, en gaan volgens een ander, algoritmisch-georiënteerd procedé te werk.[...]

Tegelijkertijd is er wel degelijk sprake van een soort Autechre-idioom: een continuïteit in hun uitdrukkingsvorm die onmiskenbaar en onvergelijkbaar is. In zekere zin vervolmaken en radicaliseren de muzikanten hier voor mij de lijn die ze met al hun eerdere eigen werken al hadden ingezet. Alle mysterieuze robotische wezens die hun muzikale universum hebben bevolkt komen hier weer samen. De NTS Sessions vereisen wat toewijding en aandacht van de luisteraar. Je moet wat moeite doen om de taal, de gedragingen, en de muzikale vormen te doorgronden, om de logica en wetten van het alternatieve universum van Autechre te bevatten.[...]


Lees hier het volledige stuk op mijn blog. Als je er toch bent, lees dan ook eens iets van mijn andere stukken over bijvoorbeeld film of literatuur. Vind ik leuk.

P.S. als dit bericht na 3x proberen nog verwijderd wordt, dan schrijf ik me uit.

avatar van Nakur
5,0
8 uur. ACHT UUR! Dit is een lange zit, bedoeld om in sessies van 2 uur te consumeren. En wat voor een feestmaal. Soms comfort food, soms fastfood en soms héét eten. Meestal lekker, soms eentonige stampot en soms de white chocolat ginger cheesecake met charamel-chili topping. Maar alles tegelijk opeten, zorgt voor buikpijn.

Ik heb al veel hoogtepunten gehoord, maar aan herhaaldelijke luisterbeurten ben ik nog niet toe gekomen. Maar dat gaat zeker gebeuren en daar zal ik ook verslag over uitbrengen. NTS sessions is een waar avontuur voor de doorgewinterde luisteraar. Maxim Hartman zou zeggen: dit zijn unieke beelden!

avatar van bennerd
Je maakt me benieuwd, Nakur. Geen idee of ik er ooit doorgeraak, hehe.

avatar van GrafGantz
4,0
Heb me hier de afgelopen 2 dagen aan gewaagd, een lange zit waarbij niet alles briljant is (had ik ook niet verwacht met 8 uur muziek), maar als het goed is dan is het ook gelijk heel erg goed. Het is nog te vers om specifieke tracks aan te wijzen, op 2 uitzonderingen na die net wat minder typisch AE blijken te zijn. Ergens halverwege Sessie 4 had ik opeens het gevoel dat ik naar iets ouds van Klaus Schulze aan het luisteren was, prachtige ijzige klanken die ik niet van Autechre verwacht zou hebben. Dit bleek de track Mirrage te zijn, waarna ik me besefte dat het zowaar in de stijl is van Schulze's album Mirage. Puur toeval of een hommage, wie het weet mag het zeggen. Absolute hoogtepunt is de laatste track van 58 (!!) minuten, zo warm hebben ze in jaren niet meer geklonken. Onophoudende sonische golven die me zowaar aan het wat gruizigere werk van Irisarri doen denken, vond het gewoon jammer dat deze trip na 58 minuten "al" over was.

avatar van Vince vega
GrafGantz schreef:
Absolute hoogtepunt is de laatste track van 58 (!!) minuten, zo warm hebben ze in jaren niet meer geklonken. Onophoudende sonische golven die me zowaar aan het wat gruizigere werk van Irisarri doen denken, vond het gewoon jammer dat deze trip na 58 minuten "al" over was.


OMG, die laatste track staat hier nu voor de tweede keer op, wat klinkt dit fantastisch zeg!

avatar van Aurum
Superverleidelijk dit, maar jongens wat is het veel! Ik ben Exai en elseq1-5 nog aan het verteren en de volgende 4 gangen worden al opgediend (tegelijk!).

Autechre staat steevast in mijn top 10 van artiesten, want ik vind ze echt ongeëvenaard op elektronica gebied, maar ik moet er echt de tijd voor nemen. Of zoals bennerd het bij de vorige Autechre release zei:
Soms doe ik drie dagen over 45 min Autechre. Maar het is wel hemels.
De laatste dagen ben ik vooral Untilted, Exai en elseq1-5 weer aan het luisteren (volop genieten). In de meeste nummers zit zoveel verpakt dat ze bij elke luisterbeurt nog wat beter tot me doordringen, dus voor m'n gevoel ben ik nog niet 'klaar' met die vorige albums. Maar ondertussen staan deze NTS sessies ook al te popelen om uit mijn speakers te stromen.

Ach ja, het is ook een luxeprobleem, een overdaad. Volgende week maar eens prioriteiten stellen en deze sessies de playlist in stuwen.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:44 uur

geplaatst: vandaag om 03:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.