Balún - Prisma Tropical (2018)

Puerto Rico
Electronic / Pop
Label: Good Child

1. Vaivén (0:58)
  2. La Nueva Ciudad (4:53)
  3. Años Atrás (5:04)
  10. Teletransporte (5:53)
  11. Pulsos (4:28)

met Antibalas Horns

12. Ausente (5:06)
  13. Puente Doliente (0:39)
  14. La Casi Partida (4:51)
  15. Regreso (0:13)
  16. Reflejo (5:36)
avatar van E-Clect-Eddy
Vanaf gisteren tijdelijk te beluisteren, vóór de release deze vrijdag, via een stream van NPR first listen

Een band uit San Juan, Puerto Rico die zich in New York heeft gevestigd. Op hun Bandcamp pagina aangemerkt met: Ambient, Electronic, Dream Pop, House, Shoegaze, Tropical

Dromerige zang en muziek, met naar mijn smaak net iets te veel effect op de stem. Allemaal bewust nadrukkelijk aanwezige effecten, klinkt soms als door een vocoder. Latin variant van Dream Pop met meer ruimte voor percussie en ik meen ook af en toe te een harp en accordeon te horen. Soms schurend tegen Dance / House maar een relaxte Cumbia is ook niet heel ver weg. De zang van deze zangeres vind ik net iets te iel.

Años Atrás is bij de eerste beluistering het nummer dat het meest bevalt.

Ascenso heeft meer Oosterse invloeden China / Japan inclusief enkele korte gesproken samples. De meeste nummers zijn vooral sfeervol en sommige hebben nauwelijks of geen zang zoals Ocular. Coralina is dan weer een intermezzo op akoestische gitaar. Het experimentele Teletransporte neigt meer naar Latin Jazz met meer beats en marimba accenten, doet denken aan het werk van Jenny Hval. Een contrast met Pulsos dat met soulvolle blazers van Antibalas (vertaald: bulletproof) en solerende gitarist doet denken aan de Latin Disco uit de 70s wel met veel meer Electronica.

Ausente speelt met samples in hoger tempo met beats en strijkers doet wat 80s aan maar bevalt ook prima.

Een uur en 16 nummers is best lang voor een Electronic Pop album. Maar door een heel breed assortiment aan Latin instrumenten / invloeden gedoseerd te gebruiken weten ze het geheel wel boeiend te houden. Vooral muzikaal boeit het want de zang / zangeres / teksten maken weinig indruk op me. De synths vormen de basis van dit album maar dit is geen Latin Synthpop album. Misschien dat ze hun eigen niche hebben weten te vinden, jammer dat er geen catchy tekst / zang / nummer te vinden is op dit werk. Benieuwd hoe vaak ik hier naar terugkeer... meer voor de avonduren.