Mos Generator - Shadowlands (2018)

1 stem

Label: Control

1. Shadowlands (4:34)
  2. The Destroyer (4:27)
  3. Drowing in Your Loving Cup (3:40)
  4. Stolen Ages (7:26)
  5. Gamma / Hydra (3:23)
  6. The Blasting Concept (4:30)
  7. Woman Song (4:22)
  8. The Wild and Gentle Dogs (7:24)
Mssr Renard
Merkwaardig dat deze plaat zo weinig aandacht heeft gekregen, maar ja, ik ontdek hem ook pas vandaag.

Er was een tijd dat er een levendige stoner/heavy rock-scene was op Musicmeter. Die is er niet meer, waardoor dit soort fantastische platen niet meer komen bovendrijven en gedoemd zijn roemloos in de vergetelheid te geraken.

Ik kan deze wel aanbevelen, dit is stoner van de heavy soort. De band heeft inmiddels ene flinke zwik platen gemaakt en een echt eigen sound ontwikkeld. De mix van heavy rock, stoner en metal werkt aanstekelijk. De volumeknop gaat in de heavy stukken flink omhoog en de band weet in de rustige stukken echt ook kalm aan te doen.

Tony Reed is de frontman, de componist en leadgitarist, die ook nog eens de toetsenpartijen voor zijn rekening neemt. Aangevuld met een bassist en een drummer, kan je spreken van een powertrio.

De overdonderende eerste song zet direct de toon: tientallen riffs en solo's, bulderende vocalen, drums en beukende baslijnen, wat doet denken aan bijvoorbeeld Soundgarden of Atomic Bitchwax.

Het tweede nummer heeft zelfs een titel die doet denken aan Atomic Bitchwax, maar is qua power (double bassdrums bijvoorbeeld) meer in het straatje van Orange Goblin.

Stolen Ages is dan weer een oudewetse (seventies) song met een lang instrumentaal intro met progrock-ambities, bijna Paranoid-era Black Sabbath-achtig.

Fantastische plaat, en ik kan niet anders zeggen dat deze band op dit moment mijn favoriete band is.

Mssr Renard
De progrock-invloeden op deze plaat zijn enorm, waarbij de band veel elementen vsn bijvoorbeeld Red-era King Crimson in hun muziek verwerkt, maar wel hun eigen swingende sound handhaaft. Zo speelt Tony Reed op enkele nummers de mellotron, en dat vind ik echt ontzettend gaaf! Zoals het middenstuk van Gamma/Hydra wat elementen uit Starless bevat, maar verder rocks als een QOTSA of Monster Magnet-nummer.

Die King Crimson-invloeden die komen in het laatste nummer ook weer terug, waarbij het (akoestische) intro weer een Ozzy-associatie oproepen. Spannende en wervelende song trouwens met veel tempowisselingen en muzikale hoogstandjes.

The Blasting Concept is een uptempo groover, die springt en huppelt en wat zelfs erg dansbaar is. Dat pompende ritme is geweldig!

Knappe balans tussen heavy (groove-)rock, progressive rock, slepende stoner en een heavy metal-knipoog.

Mssr Renard
Dan moet je deze ook wel een draai geven hoor RuudC. Goede heavy psychrock/stoner met zowaar mellotron en andere 70's progressive rock-dingetjes.