William Orbit - Strange Cargo Hinterland (1995)

Electronic
Label: N-Gram

1. Million Town (5:32)

met Beth Orton

2. She Cries Your Name (5:25)

met Beth Orton

3. Montok Point (7:12)

met Joe Frank en Ibrahim Hermosa

4. Hulaville (6:02)
  5. Kiss of the Bee (4:13)

met Beth Orton en Christine Leach

6. El Ninjo (4:52)
  7. Crimes of the Future (6:03)
  8. The Name of the Wave (6:20)

met Christine Leach

9. Say Anything (5:47)

met Delores Del Amo

10. Lost in Blue (3:19)

met Sharon Musgrave

11. Hinterland (4:14)

met Cleo Torres

12. The Last Dream of Lucy Mariner (1:33)

met Laurie Mayer

avatar van Gerards Dream
William Orbit ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Omdat zijn muziek hier op de sitie onder Electronic staat dacht ik laat ik maar een album van hem proberen. Een ronde op Internet leverde de volgende informatie op. Zijn muziek wordt ingedeeld bij ambient, dance en pop, daarnaast heeft hij samengewerkt met Madonna.

In het begin moest ik erg denken aan een restaurant in mijn woonplaats met de naam Tot 2007. Een oude showroom voor auto's was omgebouwd tot een eettent. Je moest vooral niet naar boven kijken, want dan zag je grijs beton met hier en daar wat asbest. De muziek die ze vooral draaide was een vorm van free jazz als ik dat zo mag noemen en daar moest ik in eerste instantie aan denken bij de eerste luisterbeurten na dit album.

Toch zou je Orbit daarmee te kort doen. Het is weliswaar ontspannen muziek te noemen die je prima op de achtergrond kan aan hebben, maar daarnaast gebeurd er voldoende in de composities om het leuk te houden. Het luistert best wel lekker weg en het wordt nergens opdringerig. Toch is dat laatste ook een minpunt te noemen. In gedachte zie ik Orbit aan zijn apparatuur zitten, wat hem overigens goed afgaat, maar wat ik vooral mis is een zekere dynamiek het is nu wat te vrijblijvend.

Daardoor kan ik me voorstellen als je dit opzet met gasten erbij dat er op een gegeven moment er doorheen gepraat gaat worden. Qua techniek prima muziek dus, alleen jammer dat het nergens pakkend wordt.

Joy
1 van mijn favoriete ambient platen iig

ik vind orbit vaak nogal vlak en eentonig, deze echter niet

dit zit vol sferen en sfeer is wat je met ambient probeert te creeren

een 4 , omdat ik het enigszins gedateerd vind

avatar van pureshores
deze onlangs weer geluisterd. En ik ben terug bij af-na Strange Cargo 3 wat mijns inziens briljant is viel deze heel erg tegen, er gebeurt te weinig en de nummers lijken allemaal veel op elkaar, slechts Montok point springt er uit bij mij.
Het nummer Candy Perfume girl van Madonna's Ray of light staat al in een rauwe vorm op dit album