menu

Grandaddy - Under the Western Freeway (1997)

mijn stem
3,89 (260)
260 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Pop
Label: Big Cat

 1. Nonphenomenal Lineage (3:11)
 2. A.M. 180 (3:20)
 3. Collective Dreamwish of Upperclass Elegance (5:26)
 4. Summer Here Kids (3:35)
 5. Laughing Stock (6:00)
 6. Under the Western Freeway (3:01)
 7. Everything Beautiful Is Far Away (5:13)
 8. Poisoned at Hartsy Thai Food (1:13)
 9. Go Progress Chrome (2:31)
 10. Why Took Your Advice (4:07)
 11. Lawn & So On (9:04)
totale tijdsduur: 46:41
zoeken in:
avatar van Zachary Glass
4,0
Denk aan Pavement, maar niet te lang. Denk aan Folk Implosion. Ver­geet hen opnieuw. Lo fi, zullen ande­ren zeggen. Luister niet naar ande­ren. Luister naar ons. Grandaddy is een tien meter lange moordmachine van een witte haai - sorry, ’Jaws’ was op tv. ’Jaws’ heeft zich net op de achtersteven van een jacht gestort waar een feestje aan de gang was met ELO en The Beach Boys. Hij heeft - op één kelner na - iedereen opgegeten, krijgt een duikfles in zijn bek, wordt afgeknald en ontploft. Een geschifte wetenschapper vist een paar brokken op, dompelt die in sterk water en haalt er het song-DNA uit. Hij spuit er Neil Young mee in terwijl hij slaapt, bij voorkeur als hij een ka­ter heeft, hij maakt hem wakker en vraagt hem het DNA-materiaal met­een in te spelen in een krakkemikkige studio, waar de begeleidende groe­pen (Pavement, Evil Superstars, Tortoise, Weezer en Sparklehorse) al staan te wachten, en wier opdracht luidt: om beurten alle songs inspelen - nee, wacht, ze moeten het telkens doen op de instrumenten van de groep links van hen. Een stonede Mauro Pawlowski beslist welke ver­sies worden geselecteerd, Pawlowski doet ook de eindmix, waarvoor de op een steekkaart geschreven opdrach­ten luiden: ’Stapel zo subtiel mogelijk lagen gitaren en synthesizers op.’ ’Maak de sfeer ’donzig’, ’pluizig’ en ’verward.’ ’Maak zweefpop.’Zo stond er te lezen in Humo (geschreven door gvn) , 3 dagen nadat ik zeventien was geworden. Nu was die gvn een extreem nerveuze pophaas té narstig op zoek naar nieuwe popeieren

Maar wat betreft Granddady zat hij helemaal juist, jawel

Jongens, ik heb uren luisterplezier beleefd aan deze "popspeeltuin voor vreemde creaturen"

avatar van otherfool
4,5
Wat een prachtige recensie! Is hier nog iets aan toe te voegen? Misschien nog iets over de teksten: grappig op een 'it's funny 'cause it's true' manier. Er is werkelijk geen een nummer dat zo mooi een lome zondag beschrijft als Collective Dreamwish of Upperclass Elegance:

Here I sit and play guitar
Drink beer out in the country
Having narrowly escaped my trip
Into town and now it's sunday
Yeah!

Of de melancholie in het prachtige Go Progress Chrome:

go progress chrome
they paint the moon today
some brand new future color
go progress chrome
i aim to shoot the scaffolds
i like it how its always been
go progress chrome
nocturnal glare confusion
the night owl and i will hunt the contractor
go progress chrome
i wont be at your unveiling
i like it how its always been
how its always been

Topplaat!

4,5 sterren.

avatar van deek
4,5

2,0
leuk, te expirimenteel, maar zeker niet slecht:Y

avatar van Edwin
3,5
Deze band heb ik dit jaar ontdekt. Heel weird, laat zich niet een hokje stoppen. Veel nummers roepen een wat lome, gezapige sfeer op, die best wel uniek is. In het laatste nummer slaan ze echter te ver door, 5 minuten tsjilpende krekels in het gras, heeft niets meer met muziek te maken. Niettemin 3,5*.

5,0
Een favoriete band van mij door hun erg ingenieus simpele muziek en het voorval dat ik na een concert in 98 in Deventer van hen en na bezoek aan de kroeg de zanger Jason Lytle compleet verdwaald en lichtelijk onder invloed tegenkwam buiten toen ik naar mn huis fietste...nadat hij iets bazelde over een niet te vinden tourbus ben ik met hem achter op mn fiets door het centrum gereden en kwam de bus tegen bij het station, waar bleek dat de manager en een paar bandleden al naar hem op zoek waren...Dankbaar dat ze waren heb ik nog een lekkere beugel Grolsch met ze gedronken in de tourbus waar ze oa vertelden dat ze gingen vissen in de Rijn de volgende dag...de hengels lagen al klaar...erg relexde gozers...jammer dat ze er mee stoppen dit jaar 2006

avatar van herman
4,0
Mooie anekdote!

avatar van IMPULS
4,5
Dat zijn zeker de mooie -werkelijke- verhalen.
Under the Western Freeway is nog altijd het mooiste wat Grandaddy ons geeft kunnen bieden. Loom, spannend, verwarrend (poisoned at Hartsy Thai Food, gave tekst) en verfrissend. Uitermate sterk album, bijna totaalconcept.

avatar van timhardt
5,0
Een conceptplaat. (vies woord). Maar het levert wel een geweldige plaat op. Als je dat na 10 jaar kan zeggen is het een blijver. Top 4,5*

sleep
Hiermee begon mijn liefde voor Grandaddy, en eigenlijk voor muziek in het algemeen.
Zo'n diversiteit, maar toch zo mooi, vooral Laughing Stock (heerlijk meeslepend, swingend bijna..), Everything Beautiful is Far Away(lekker janken) en het prachige Lawn & So On

black/bird
Hebben the flaming lips leentjebuur gespeeld bij grandaddy tijdens de soft bulletin sessies
4-

Timmebol
Eigenzinnig en tegelijk prachtig debuut van Grandaddy,
een van mijn favoriete groepen destijds.

avatar van Ernie
5,0
Prachtige wegdroomplaat. Deze heeft letterlijk een half jaar elke dag opgelegen en zelfs nu nog luister ik er regelmatig naar. verveelt geen seconde door al de subtiele laagjes muziek en perfect geplaatste experimentele geluidjes. Jason Lytlle is echt 1 van mijn favoriete zangers ooit. Zijn zangstijl doet mij zeer goed denken aan J.J. Cale gewoon door het laid-back gevoel dat ervan uitgaat.

avatar van dj maus
4,0
Ernie schreef:
Deze heeft letterlijk een half jaar elke dag opgelegen.


Hier ook. Zat destijds in een fikse depressie en kwam mijn bed niet uit voordat ik deze plaat helemaal afgespeeld had

avatar van mjoewsick
4,0
De plaat begint naar mijn mening met het beste nummer, maar blijft verder op hoog niveau!

avatar van philtuper
5,0
Go Progress Chrome, Collective Dreamwish of Upperclass Elegance, mmmmmmmmmmm!! Klassieker!

avatar van voskat
4,0
black/bird schreef:
Hebben the flaming lips leentjebuur gespeeld bij grandaddy tijdens de soft bulletin sessies
4-


Denk 't niet..
Deze plaat klinkt juist meer als het vroegere werk van de Lips.

avatar van herman
4,0
Heb deze plaat helemaal stuk gedraaid in de jaren '90 en draai hem nu weer eens, voor het eerst in toch zeker wel 5 jaar. Misschien toch wel het beste Grandaddy-werk, sowieso één van de allerbeste alternatieve gitaarplaten uit die tijd.

avatar van west
4,5
Edwin schreef:
Veel nummers roepen een wat lome, gezapige sfeer op, die best wel uniek is. In het laatste nummer slaan ze echter te ver door, 5 minuten tsjilpende krekels in het gras, heeft niets meer met muziek te maken.


Inderdaad, wat mij betreft de laatste twee nummers & Poisoned At... zijn buitenbeentjes (in negatieve zin) op dit verder erg sterke en originele album. Wat ik goed vind hieraan, is dat er niet alleen een wat lome, gezapige electronische sfeer is, maar dat dit wordt afgewisseld en aangevuld met lekkere gitaarrock en ook met opvallende geluidjes. Daardoor ontstaat er een afwisseling van sferen en stemmingen in en door de muziek. Er zit bijvoorbeeld ook een melancholische stemming in en soms een chaotische sfeer.

avatar van west
4,5
Correctie: niet de laatste twee nummers, maar twee nummers zijn buitenbeentjes (in negatieve zin): Lawn & So On & Poisoned At... Why Took Your Advice vind ik wel mooi.
Ik verhoog na nog een paar keer draaien mijn score voor dit album naar 4,5* Wat een goede muziek zeg!

avatar van timhardt
5,0
ik vind Lawn & So On zeker niet minder, je moet het wel dadelijk na why i took your advice horen, op het einde van dat nummer hoor je al zeer subtiel de melodie van lawn & so on, prachtig hoe dat nummer toch openbreekt. een conceptalbum toch wel

avatar van west
4,5
Ik heb teveel krekels gehoord op vakantie in Italië, dat moet het zijn...

avatar van Kos
Kos
A.M. 180 blijft wel de shit.

avatar van SpaceLee
4,5
Prachtige dromerige en spacey plaat met een melancholisch sfeertje. Heel erg mooie karakteristieke (soms expres valse) zang, veel humor en wat geëxperimenteer met 'bliepjes' en andere vreemde geluiden.
Dikke aanrader!

avatar van Ernie
5,0
toch weer eens bovenhalen met het goede nieuws van de reunie op pukkelpop vandaag

avatar van corn1holio1
4,5
Ik ga deze straks voor het eerst beluisteren. Een jammerlijk gat in mijn muziekkennis, aan de reacties hierboven af te leiden!

avatar van Ernie
5,0
inderdaad nog veel moois om te ontdekken dan! Speciaal plaatje heel gelaagd maar net zoals een ui geeft ie elke keer dat ietsje meer prijs. klinkt als een grote speeltuin vol lo-fi noise(zachte noise), catchy melodietjes en subtiele bliepjes en geluiden maar wel in mooie songs gegoten

vergeet zeker deze ook niet...

Grandaddy - The Sophtware Slump (2000)

avatar van Kaaasgaaf
5,0
Zo'n plaat die zo mooi is dat het pijn doet. Maar lekkere pijn is het wel. Grandaddy heeft wat mij betreft alleen maar meesterwerkjes gemaakt, maar deze is toch wel het prikkelendst.

avatar van philtuper
5,0
Zachary Glass schreef:
Denk aan Pavement, maar niet te lang. Denk aan Folk Implosion. Ver­geet hen opnieuw. Lo fi, zullen ande­ren zeggen. Luister niet naar ande­ren. Luister naar ons. Grandaddy is een tien meter lange moordmachine van een witte haai - sorry, ’Jaws’ was op tv. ’Jaws’ heeft zich net op de achtersteven van een jacht gestort waar een feestje aan de gang was met ELO en The Beach Boys. Hij heeft - op één kelner na - iedereen opgegeten, krijgt een duikfles in zijn bek, wordt afgeknald en ontploft. Een geschifte wetenschapper vist een paar brokken op, dompelt die in sterk water en haalt er het song-DNA uit. Hij spuit er Neil Young mee in terwijl hij slaapt, bij voorkeur als hij een ka­ter heeft, hij maakt hem wakker en vraagt hem het DNA-materiaal met­een in te spelen in een krakkemikkige studio, waar de begeleidende groe­pen (Pavement, Evil Superstars, Tortoise, Weezer en Sparklehorse) al staan te wachten, en wier opdracht luidt: om beurten alle songs inspelen - nee, wacht, ze moeten het telkens doen op de instrumenten van de groep links van hen. Een stonede Mauro Pawlowski beslist welke ver­sies worden geselecteerd, Pawlowski doet ook de eindmix, waarvoor de op een steekkaart geschreven opdrach­ten luiden: ’Stapel zo subtiel mogelijk lagen gitaren en synthesizers op.’ ’Maak de sfeer ’donzig’, ’pluizig’ en ’verward.’ ’Maak zweefpop.’Zo stond er te lezen in Humo (geschreven door gvn) , 3 dagen nadat ik zeventien was geworden. Nu was die gvn een extreem nerveuze pophaas té narstig op zoek naar nieuwe popeieren

Maar wat betreft Granddady zat hij helemaal juist, jawel

Jongens, ik heb uren luisterplezier beleefd aan deze "popspeeltuin voor vreemde creaturen"

#metoo

Gast
geplaatst: vandaag om 22:26 uur

geplaatst: vandaag om 22:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.