Mistral - Best Of (2012)

4. You're My Hero (3:24)
  5. I Feel It (3:36)
  6. Cati-Ca-Too (3:20)
  7. Nectar (3:18)
  8. Love Destruction (3:11)
  9. Asphalt (2:38)
  10. New Born Butterfly (2:38)
  11. Too Late to Be Sorry (3:44)
  12. Mazuma (3:10)
avatar van E-Clect-Eddy
In het jaar van Jeff Wayne's Eve of the War (1978) waren er ook Nederlands acts die insprongen of het 'space / aliens' thema en Starship 109 was zo'n lekker zwoel gezongen Synthpop nummer. Terug gevonden via een afspeellijst op Spotify.

Mistal was een project van Rick Van Der Linden en Robbie van Leeuwen, kwam ik achter via Discogs.

avatar van gaucho
Mistral was vooral het geesteskind van Robbie van Leeuwen volgens mij, al kan het best dat Rick van der Linden er ook aan bijgedragen heeft. Na Shocking Blue en na het geslaagde mandoline-rock project Galaxy Lin kwam Van Leeuwen met een studioconcept met wisselende zangeressen. Hun derde single Neon city werd gezongen door Mariska Veres.

In totaal was Mistral aldus goed voor zes singles (de eerste zes nummers op deze compilatie, de andere zijn hun respectievelijke B-kanten). In dus in totaal twaalf nummers - precies de lengte van een LP, die hadden ze destijds eigenlijk best kunnen samenstellen. De eerste drie haalden de hitlijsten, maar de andere drie flopten genadeloos. Het was het laatste muzikale levensteken van Van Leeuwen in lange tijd, hierna ging hij rentenieren in Frankrijk.

Bij mijn weten (maar ik heb dat soort dingen nooit zo goed bijgehouden) was dit een van de eerste 'albums' met oude hitparademuziek die alleen als FLAC-download verkrijgbaar was en geen fysieke release kreeg. Kennelijk vond men de markt hiervoor te beperkt, en ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Uiteindelijk heeft alleen Starship 109 (de enige hit die de top-10 haalde) tot op zekere hoogte de tand des tijds doorstaan. En die vind je een enkele keer nog wel eens op een verzamel-cd.

Ik heb zelf de eerste vier singles, had die al eens eerder gedigitaliseerd en ben met dat resultaat best tevreden. Ze klonken voor die tijd best wel futuristisch, al zit er af er toe ook een akoestische gitaarpartij a la Venus in verwerkt. Nu natuurlijk volstrekt achterhaald en gedateerd, al vind ik met name de instrumentale B-kantjes een iets tijdlozer kwaliteit hebben.

'Space' was trouwens hartstikke 'in' in de tweede helft van de jaren zeventig. Heel veel muziek uit die tijd, met name disco-achtige dingen, hebben daar betrekking op. Ik denk dat dat mede komt door de hausse aan sci-fi-films in die tijd, met Star Wars natuurlijk voorop. Daarnaast bood de synthesizer rond die tijd opeens veel meer mogelijkheden om 'spacy' geluidseffecten te creëren.

avatar van T.O.
Ik verzeilde op YouTube in een onnavolgbare 'Dutch Disco' playlist en daarin stonden ook twee clips van deze band. Had er nog nooit gehoord, maar best grappig
Starship 109 is een leuk plaatje.