The Scene - The Golden Years of Dutch Pop Music (2018)

Alternatieve titel: A&B Kanten 1980-1994

38. Brand [Acoustic Version]
  39. Slapen, Dromen, Zweten & Vergeten
  40. Recht van Bestaan
avatar van CWTAB
Interessant verzameling, singles A & B kantjes vanaf 1980 tot 1994 dus ook de beginjaren in het Engels, nummers 3-6 zijn tegenwoordig moeilijk nog te vinden.

avatar van E-Clect-Eddy
CWTAB schreef:
nummers 3-6 zijn tegenwoordig moeilijk nog te vinden.

Ook op Spotify zijn ze niet beschikbaar, alsmede Pyramid

Op iTunes zijn ook nummers 1 en 2 niet af te spelen!

avatar van CWTAB
Van de 40 nummers zijn er 18 makkelijk terug te vinden op de reguliere albums (The Scene had blijkbaar de gewoonte om de b-kant van een single doodleuk van hun gewone albums te halen).

De eerste 6 nummers zijn bijna nergens meer te vinden en vormen samen met Pyramid, Bevrediging & Where Love Has Gone de meerwaarde voor dit album. De akoestische nummers (4 stuks) komen als ik mij niet vergis allemaal vanop hun 2 meter sessies album.

Wel leuke alternatieve versies van S.E.X., Wereld, Uit Verwarring. De remix van RHT had voor mij niet gehoeven, Mijn Straat & Dromenlied zijn ook andere versies: ze missen de intro & outro.

Leuk dat de eerste versie van Slapen, Dromen, Zweten hier ook op staat.

Normaal sta ik redelijk sceptisch tegen dergelijke verzamelreeksen maar men mag gerust een tweede editie (1994-2012) uitbrengen.

avatar van spoiler
En vergeet de Belgische single Brand niet.
Compleet opnieuw opgenomen voor de single.
Is ook redelijk zeldzaam als single.

avatar van spoiler
En dit is denk ik de eerste in deze serie zonder verkeerde tracks.
Hier staan echt de singles op en geen net iets andere albumtracks

avatar van vigil
Mooie verzamelaar tot en met 1994. Alle singles (oneven tracks) met de b kant er direct achteraan (even tracks). De Engelse tracks kon ik nog niet en leuk te horen, beetje Gruppo Sportivo achtig. Bij de dubbel cd zit een informatief boekje met de hoesjes van alle singles. De meeste hoesjes (zeg het werk van voor Blauw en na Open) had ik nooit gezien.

Favo's zijn Rigoreus (de akoestische versie is echt heel mooi), Open, Thuis en Sex & Fantasie

avatar van dazzler
De single Blauw stond in Vlaanderen van oktober tot november 1990 in de hitparade.
Ik heb hier een exemplaar dat op de achterkant van de hoes 1990 als releasedatum zet.

Op discogs vind je dezelfde single met hetzelfde catalogusnummer maar 1991 als jaar op de hoes.

Kan het zijn dat Blauw de eerste single van het gelijknamige album was en dus aan
zowel Rigoreus als Iedereen Is Van De Wereld vooraf hoort te gaan in de chronologie?

Later werd de single opnieuw uitgebracht met het jaar 1991 op de achterkant
om dan in mei van dat jaar eindelijk een hit in de Nederlandse top 40 te worden.

dazzler schreef:

Later werd de single opnieuw uitgebracht met het jaar 1991 op de achterkant

Bij mijn weten was Rigoreus de eerste single van de CD Blauw in Nederland en België. Ik weet echter niet zeker of daarna Blauw of Iedereen is van de Wereld volgde als single.

Ik heb inderdaad ook een CD single Blauw uit 1990 met een hard plastic cover en een versie uit 1991 voor de Nerderlandse markt met een kartonnen hoesje.

De singles "Maan" en "Brand" van deze CD zijn overigens nooit in Nederland uitgebracht. Deze waren enkel voor de Belgische (Vlaamse) markt, waar The Scene altijd een veel grotere status zou houden dan in Nederland.

avatar van dazzler
spoiler schreef:

Probleem is dat Mercury eind jaren '90 de catalogusnummers van de singles
niet noodzakelijk meer in oplopende volgorde gebruikt, anders was het probleem opgelost.
Komt nog eens bij dat zowel de 1990 als de 1991 release van Blauw hetzelfde catalogusnummer hebben.

Ik herinner me uit mijn jeugdhuis verleden in Vlaanderen dat The Scene (Blauw), Tröckener Kecks (Met Hart en Ziel), Noordkaap (Arme Joe) en Gorky (Anja) in één adem werden genoemd als vernieuwende Nederlandstalige rocknummers. En dan spreken we van de winter van 1990/1991.

Ik herinner me ook dat Rigoreus al genoemd werd voor Iedereen Is Van De Wereld op single uit was.

Het verbaasde me daarom om vast te stellen dat Blauw slechts de derde single zou zijn geweest
die pas in het voorjaar van '91 in Nederland een hit wordt. In Vlaanderen was dat dus oktober 1990.