Nits - The Golden Years of Dutch Pop Music (2018)

Alternatieve titel: A&B Sides 1977-1988

Label: Sony

1. Yes or No [Handclap Version] (3:11)
  2. Ronald Razorblade (3:51)
  3. Yes or No [2nd Version] (2:58)
  4. Looking for a Friend (3:53)
  5. Tell Me Baby (4:09)
  6. Umbrella (3:00)
  7. Some Other Night (2:36)
  8. Tutti Ragazzi (2:10)
  9. Harrow Accident (3:02)
  10. The Young Reporter (2:29)
  11. A to B; C to D (2:59)
  12. Tent (2:06)
  13. New Flat (2:42)
  14. Her Second Zebra (2:33)
  15. Bobby Solo (2:08)
  16. Tables and Chairs [Long Version] (5:42)
  17. Holiday on Ice (2:59)
  18. Different Kitchen (3:34)
  19. Red Tape (2:28)
  20. Goodbye, Mr. Chips! (2:44)
  21. Slip of the Tongue (3:28)
  22. Oriental Skies (2:13)
  23. Nescio (4:44)
  24. Man of Straw (3:39)
  25. Vermillion Pencil (3:44)
  26. Clean Shirt in Paris (4:47)
  27. Sketches of Spain (4:22)
  28. Bild am Sonntag (As Usual) [A Cappella] (2:59)
  29. Bild am Sonntag (As Usual) (3:32)
  30. Nickel & Wood (3:45)
  31. Mask (3:48)
  32. Mountains in Minutes (3:22)
  33. Van Hollanda Seni Seni (4:30)
  34. Fanfare (2:35)
  35. Adieu, Sweet Bahnhof (4:47)
  36. Mask [Live] (4:26)
  37. Sleep (What Happens to Your Eyes) (4:32)
  38. Potatoe Eaters (2:03)
  39. Typist of Candy (3:35)
  40. Her Second Office (2:41)
  41. Cabins (2:50)
  42. Cabins [Live Version] (3:02)
  43. In the Dutch Mountains (3:26)
  44. Strangers of the Night (4:27)
  45. J.O.S. Days (3:12)
  46. Yksi Kaksi Kolme (2:31)
avatar van dazzler
Eindelijk zullen de eerste twee singles en zeldzame b-kanten als Her Second Zebra, Tables And Chairs [Long Version], Nickle and Wood, Mask [Live], The Potato Eaters, Her Second Office, Cabins [Live], Yksi Kaksi Kolme en The Panorama Man [Retired] op CD verkrijgbaar zijn. Sommige van die tracks waren dat al eerder, maar dan had je de al lang uitverkochte rarities verzamelaar Quest of de betreffende CD-singles nodig.

De a capella versie van Bild Am Sonntag (As Usual) ontbreekt (b-kant Sketches of Spain).
En ook de enkel in Duitsland uitgebrachte single In A Play (Das Madchen in Pelz) is afwezig.
De Duitse single release van Holiday on Ice staat er dan (terecht) wel weer tussen.

Ik ben eens benieuwd of we de 7" versie van The Young Reporter gaan te horen krijgen.

Laten we hopen dat de tracklist blijft zoals hij hier staat.

avatar van spoiler
Van sommige uitgaven op CD had men een drie-dubbelaar moeten maken. Deze van Nits is daar één van. Er zijn nog zoveel singles met mooie b-kantjes uitgebracht na 1988.

avatar van gaucho
Dat laatste is waar, eigenlijk vreemd dat deze compilatie in 1988 stopt, maar dat schijnt voor al die uitgaven in deze serie te gelden.
Maar voorlopig ben ik hier al heel blij mee. Veel moeilijk verkrijgbare B-kantjes die ik alleen op vinyl-single heb, en in een flink aantal gevallen zelfs dat niet eens. Plus de twee singles van hun allereerste album.

Uberfan Dazzler mist nog enkele nummers, en inderdaad, het kan altijd completer. Maar vooralsnog een tracklist om van te watertanden. Verplichte aanschaf en tot dusver de beste compilatie uit deze serie. Hopelijk is alles goed overgezet. Dat sommige tracks in deze serie van vinyl komen, accepteer ik als een gegeven, als ze maar een goede rip maken. En natuurlijk de juiste versies.

Oef wat is de mix slecht gedaan zeg... Ik ben net even op Spotify aan het luisteren. Is dit op de cd ook te horen? Het lijkt hier en daar zelfs door te dreunen.

avatar van E-Clect-Eddy
De tracklijst ziet er anders uit op Spotify / iTunes

...verder zijn de eerste 5 nummers niet afspeelbaar op beide platformen.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Grappig, op de site van Bol en op Discogs vind je 2 verschillende afbeeldingen van de achterkant!
Wat een zooitje weer met deze reeks.

Hier de van MuMe afwijkende tracklisting: Discogs

avatar van Edwin
dazzler schreef:

Terecht, alleen omdat het een single in Duitsland was of omdat het een andere versie is?

Simon Smith schreef:
Wat een zooitje weer met deze reeks.
De tracklijst is op de laatste nipper gewijzigd. Fouten en slordigheden werden weggewerkt.
Nu krijgen we bijvoorbeeld de afwijkende single versie van The Young Reporter wel te horen.

De tracklijst die nu op MuMe staat is de juiste.

Ik heb nogal gemengde gevoelens bij het ontbreken van The Panorama Man
en de Duitse single release van In A Play. Beide singles hadden The Panorama Man [Retired] als b-kant.
Een erg moeilijk op CD te vinden extraatje dat zo toch nog ontbreekt dus.

Maar een 2CD heeft natuurlijk zijn limieten qua speelduur.
Liefst vijf tracks zijn voorbehouden voor de eerste twee singles van The Nits.
Op zich wel fijn, ware het niet dat het bijhorende album nog steeds wacht op een CD release.
Het lijken me toch wel nummers die tot een ander hoofdstuk behoren: CD1 komt nu traag op gang.

Wat als je die vijf nummers opspaart voor de CD release van hun eerste album
en de drie eerder vermelde tracks een plaats geeft op deze A en B kanten verzameling?
Dan kon je de tracklijst van CD 1 laten eindigen met de A Capella versie van Bild Am Sontag
en CD2 laten beginnen met de gewone versie van hetzelfde nummer.

Edwin schreef:

Terecht omdat het een betere singlekeuze was dan Bobby Solo.
En die Duitse singles werden eigenlijk gewoon in Nederland geperst en gedrukt.
Ik ben blij dat ik ze op de kop heb kunnen tikken: passen netjes in het rijtje.

De singles The Dream en The Train (van Hat) hadden geen aparte b-kanten.
En vanaf Giant Normal Dwarf verschenen alle singles ook netjes op CD formaat.
Deze 2CD is dus een unieke kans om alle vinyl b-kantjes te verzamelen.

avatar van dynamo d
Leuke uitgave van deze serie The Golden Years of Dutch Pop Music. Tiental nummers, zoals beschreven door dazzler, had ik nog niet (want nimmer tevoren op cd uitgebracht) en aangezien ik ook een groot liefhebber van (The) Nits ben moest ik deze natuurlijk zo snel mogelijk in huis halen. Nescio blijft wat mij betreft één van de mooiste nummers ooit door een Nederlandse band gemaakt.
Andere hoogtepunten:
- Red Tape
- Bild am Sonntag (As Usual)
- Sketches of Spain
- Vah Holand Seni Seni
- Adieu, Sweet Bahnhof

Uncle on Mars en Safety Numbers (beide van: New Flat), Empty Room (van: Work), en The Infant King (van: Adieu, Sweet Bahnhof) mis ik - van de eerdere albums - op deze verzamelaar. En natuurlijk zijn Nits nog steeds uitstekend, zeker ook de latere albums!

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Overigens opvallen en bijzonder dat Sony nu ook meedoet aan de reeks Golden Years ..., want Universal heeft er al heel veel uitgebracht. Vanwege het succes ervan blijkbaar, en de rechten van sommige artiesten zitten niet bij Universal. Slim!

avatar van spoiler
Simon Smith schreef:

En de uitgaven van Sony zijn ook meteen een euro of 2 à 3 duurder dan de Universal serie

avatar van vigil
Ze zijn inderdaad een eurootje duurder. Dit is overigens niet de eerste hoor uit de serie die via Sony verschenen is.

In ieder geval is die ene euro extra voor deze uitgave meer dan waard , mooie foto's en leuk verhaal er bij in het boekje. Maar goed dat laatste is niet het belangrijkste, het gaat om de muziek en die is fantastisch. Een hoop niet eerder op cd uitgegeven b kanten en afwijkende single versies. Er wordt al gesproken over een 2de deel volgend jaar (1988 t/m 1999), fingers crossed!!

avatar van dazzler
Heb hem net gekocht en er 11.99 euro voor betaald.

Wat vigil zegt over een tweede deel lijkt te mooi om waar te zijn.
Want hun b-kantjes uit de periode 1989-1996 zijn meer dan zomaar opvullertjes.
Ze dragen bij tot de typische sfeer die de bijhorende albums uitstralen.

Als Sony nu de twee oude singles integraal kan uitbrengen op dit eerste deel,
waar wachten ze dan eigenlijk op om ook het integrale album uit 1978 op CD te zetten?

avatar van vigil
Dat doen ze zelf niet, dat gaat via Music on CD (de dochter van de bekende Music on Vinyl serie). Die mogen cherry picken (tegen betaling uiteraard) uit de zeg maar dode t titels van Sony.

Maar misschien als deze uitgave goed verkoopt komen ze op ideeën, of te wel koopt u allen!

avatar van fish
Ik ken de groep eigenlijk alleen van In The Dutch Mountains, en dat nummer vind ik zo vreselijk; de tekst (...follow the cloud that looks like a sheep...), dat Engels (in the dutch mountes...), dat ik verder niet geinteresseerd ben geraakt. Mochten jullie toch nog parels kunnen aanwijzen?

fish schreef:

Ik zou het hierbij laten omdat de teksten toch een wezenlijk onderdeel vormen van de muziek.
De tekst van In the Dutch Mountains is een surrealistisch pareltje. Nederland vanuit een kinderoog.

Met a miller on the back of a cow
He was looking for the wind
But he didn't know how
I said: "Follow the cloud that looks like a sheep"

In the Dutch mountains

Als een molenaar niet meer weet vanwaar de wind waait
volgt hij misschien beter het schaap in de lucht dan de koe waar hij op zit.

Molen - koe - wind - wolk - schaap...

als je deze begrippen samen op een muzikaal canvas zet, beschilder je Nederland.

Ik vind dit een mooi overzicht van Nits singles en B kantjes maar toen ik de CD via Tidal en Spotify streamde viel me het hoge volume van de tracks op. Als ik deze CD vergelijk met eerder uitgebrachte compilaties als Nest (heb ik zelf, klinkt erg goed) uit '95 en Nits? uit 2014 dan vrees ik een beetje voor een 'loudness war' album met weinig dynamiek. Klopt dat, of valt het mee?

musicmartijn schreef:

Ik heb de indruk dat men voor de meeste volumes in deze Golden Years reeks de tracks opnieuw mastert. Ze klinken inderdaad luider en hebben ook een wat afwijkende speelduur ten opzichte van diezelfde nummers op de betreffende CD-albums. Vergeet daarbij ook niet dat het oude Nits werk nog nooit werd geremasterd en dus ook de oudere verzamelaars het moeten doen met het originele, onbewerkte materiaal.

dazzler schreef:

...en die oude CD's klinken dus fantastisch, al is het volume wat laag in vergelijking met hedendaagse CD's. Maar dat vind ik dus een pré, en musicmartijn ook, heb ik het idee. Gewoon de volumeknop wat verder naar rechts draaien, dan is het 'probleem' opgelost.

Ik heb deze ook even vergeleken met die oudere CD's. Ja, dit is een nieuwe master en hij klinkt dus een stukje harder. Maar het valt mee, het kan een stuk gekker, in vergelijking met veel CD's van nu. Ik zeg het zo even uit mijn hoofd, maar ik heb het idee dat de onderlinge volume- en mastering-verschillen tussen die Golden Years of Dutch Pop Music-CD's vrij groot is. Zeg ik op basis van het handjevol exemplaren uit de serie die ik heb.

Klopt inderdaad gaucho, geef mij maar een wat zachter maar wel goed opgenomen CD.
Goed om te horen dat het nog een beetje meevalt met deze remastering. Hoe zou Nits - Hits (2000) op dit vlak zijn? Die is tenslotte wat ouder, uit 2000. Maar misschien moet ik dit niet hier vragen.

musicmartijn schreef:

Die klinkt helemaal zoals de oude CD albums. Je hebt de b-kantjes niet, maar wel een hele mooie dwarsdoorsnede van hun werk tot dan toe met ongeveer alle singles en een handvol goed gekozen albumtracks.

musicmartijn schreef:

Nou, dat kan hier best hoor. De meeste users zijn hier niet zo bezig met geluidskwaliteit, maar een aantal toch ook wel. En er zijn er toch wel een paar die bekend zijn met het fenomeen van de 'loudness wars' en die er waarde aan hechten dat hun muziek niet overstuurd of met veel compressie wordt weergegeven.

Die Nits - Hits verzamelbox is een van de weinige Nits-albums die ik niet heb, hoewel het wel een mooie verzamelbox is (die live-CD bestaat uit tracks van Urk, toch?). Dus qua geluid kan ik die niet beoordelen. Waarschijnlijk ken je de loudness war-database, waar je het dynamisch bereik van veel CD's kunt terugvinden. Ik heb het even nagelopen voor de Nits, maar helaas staan daar hoofdzakelijk de reguliere albums genoemd en niet deze twee verzamelaars waar we het nu over hebben.

Mooie cijfers trouwens, van die Nits-album, daar zit ruim voldoende bandbreedte tussen de harde en zachte passages, en het geluid wordt nergens afgeplat. Zo hoor/zie ik het graag. Al zegt deze 'dynamic range database' ook weer niet alles over de geluidskwaliteit.

Ik hecht er nog steeds waarde aan, maar vroeger meer dan nu. Als je die cijfers leidend laat zijn, gaat er heel veel mooie muziek aan je voorbij...

avatar van gaucho
Ik heb ook nog ff gekeken of er CD's uit deze Nederpop-serie op staan: helaas, slechts twee stuks. Maar zelfs die bevestigen wat ik hierboven al meldde: dat de geluidskwaliteit (of in elk geval het dynamisch bereik) per titel nogal kan verschillen.

Ik vind op Discogs nog wel wat aanvullende info over deze release. Daar geven ze aan dat enkele van de vroegste tracks, maar ook enkele specifieke single-versies op dit album vanaf vinyl zijn overgezet, omdat de mastertapes verloren zijn gegaan. Ik zou nog eens goed moeten luisteren, maar als ik afga op mijn eerste indruk, kan ik dat niet horen. Wat natuurlijk een compliment is. De mastering is gedaan door Arjan Rietvink, en die weet zich meestal wel aardig in te houden als het gaat om 'loudness' mastering.

De CD's klinken luider dan de originele oude CD's van de reguliere albums, maar ik ben er niet ontevreden over. Pluspunt is natuurlijk dat dit album zoveel mooie bonustracks bevat die je anders alleen via de afzonderlijke CD-singles kunt vinden. En soms zelfs dat niet eens. Absoluut een toegevoegde waarde dus.

Dank gauchovoor je aanvullingen. Ook vwb de mastering door Arjan Rietvink, en dat het dan vaak wel aardig goed zit. Ik bedoelde overigens niet of ik het hier over geluidskwaliteit kon hebben, maar dat ik mijn vragen over het album Hits niet beter bij dat album kon plaatsen.

Ik ken de Loudness war database inderdaad. Handig, maar inderdaad niet leidend. Als ik echter een eerdere versie (niet remaster bijvoorbeeld) van een album kan vinden met wel goede waarden qua dynamisch bereik dan kies ik daarvoor.
Ik heb vandaag nog even de B kantjes op deze Golden years compilatie beluisterd en die zijn voor mij niet zo essentieel. Ga toch maar ergens een exemplaar van Hits op de kop tikken omdat ik de samenstelling van die box echt mooi gedaan vind. Alleen Bobby solo erbij was nog wel leuk geweest maar ach, perfect wordt het nooit. De 3e CD van deze box is inderdaad een selectie van Urk.