Freakwater - Old Paint (1995)

Country / Roots
Label: Thrill Jockey

1. Gravity (3:31)
  2. Smoking Daddy (3:52)
  3. Gone to Stay (2:30)
  4. Little Black Train (1:54)
  5. Waitress Song (2:23)
  6. My One Desire (2:18)
  7. White Rose (2:09)
  8. Out of This World (4:59)
  9. Kentucky House (2:48)
  10. Hero / Heroine (4:37)
  11. Ugly Man (4:26)
  12. Burying Geraldine (3:01)
Freakwater, zo op het eerste gehoor misschien niet zo bijzonder: neem wat Hank Williams, wat June carter (en family) en wat Emmylou, dan heb je al snel de grote invloeden van deze 2 dames/oprichters (waarvan er 1 nog in het rafelige rockbandje Eleventh Dream Day zit trouwens).

Maar ze doen het zo goed hè, het neerzetten van die krakerige, tranentrekkers van Appalachian folk ballads. Vooral de samenzang is dus fijn, maar ook de pedal steel jankt er goed op los en instrumenten zoals dobro worden ook niet geschuwd. Je hoeft er geen zakdoek bij, wel een goed gevoel voor uitzichtloze humor. "I wasn't drinking to forget/ I was drinking to remember/ How I once might have looked through the eyes of a stranger."

Toch zou ik deze haast een halfje in mindering brengen, nu ik weet hoe rafelig rockend, pikzwart en toch ook wel weer vertrouwd het nieuwe album klinkt.