Ik heb DGM vandaag pas ontdekt, en ik kan maar één ding zeggen: Fantastisch!
Heerlijke progmetal plaat met geweldige vocals en fantastisch gitaarwerk. Op de ballade 'The Fallen Angel' na is het continu vol gas, en daardoor is dit album geen moment saai.
De enigzins recht-toe-recht-aan (zo nu en dan Sonata Arctica-achtige) vocale stukken worden afgewisseld door prachtige instrumentale intermezzo's in Dream Theater stijl. Het gitaarwerk is ook vergelijkbaar, en van hetzelfde niveau, als dat van John Petrucci.
En dan dus de zang... deze italiaan heeft een 100% Amerikaans klinkende stem, en kan van gladde stukken zang overschakelen naar een duistere ruige vocal. Hij weet dit verschil in z'n stem zo soepel te doen als ik het tot nu toe alleen hoorde bij Harem Scarem-zanger Harry Hess.
Het enige wat een nadeel zou kunnen zijn, als je zoals ik altijd naar Dream Theater luistert, is dat de nummers relatief kort zijn (rond de 5 minuten). Maar dat weegt niet op tegen alle pluspunten die deze plaat bevat.
Different Shapes van DGM is nu al binnen gekomen op nr 5 van mijn top-10, en hoewel ik de plaat nog maar 1x volledig heb beluisterd weet ik zeker dat ie de top-10 ook nog lang niet uit is...