Ruston Kelly - Dying Star (2018)

Folk
Label: Rounder

1. Cover My Tracks (3:27)
  2. Mockingbird (4:38)
  3. Son of a Highway Daughter (3:37)
  4. Paratrooper’s Battlecry (4:00)
  5. Faceplant (3:43)
  6. Blackout (4:26)
  7. Big Brown Bus (4:56)
  8. Mercury (3:19)
  9. Anchors (4:10)
  10. Just for the Record (3:42)
  11. Trying to Let Her (3:28)
  12. Jericho (2:53)
  13. Dying Star (5:26)
  14. Brightly Burst Into the Air (1:32)
avatar van wvv89
Ik ben benieuwd. Dit is de man van Kacey Musgraves. En op het label Rounder. Dit kan wel eens hoog gaan scoren.

avatar van wvv89
Ruston Kelly is een van de emerging artists in Nashville. Niet dat dit perse country is, het neigt meer naar folkpop met af en toe een pedal steel (die door zijn vader wordt bespeeld) die je hoort.
Kelly heeft een paar turbulente jaren achter de rug (waar hij in 2015 een overdosis nam en net aan overleefde) en dit merk je aan de muziek en teksten op Dying Star.

Drank, drugs, de dood, liefdesverdriet, het komt allemaal langs. Op single Mockingbird zingt Kelly "Keep singing them sad, sad songs", gevolgd door "I'm dying when the morning comes". Een nummer die wel is hoog kan gaan scoren in de hitlijsten. Faceplant is een zeer donker nummer waar Kelly zingt over zijn drugsgebruik en vraagt of zijn liefde hem wil terugnemen. Ook het nummer wat daar op volgt is duister. Blackout gaat over een overmatig gebruik van drugs en drank waar een black out op volgt. De mondharmonica maakt dat dit nummer een van de hoogtepunten van Dying Star is.
De bovengenoemde nummers zijn niet de enige klaagzang van Kelly. Ook nummers zoals Mercury, Paratrooper's Battlecry en Dying Star zijn hier goede voorbeelden van.

Al zijn de teksten depressief te noemen vind ik dat van de muzikale invulling wat minder. Gitaren, pedal steel, drums, mondharmonica worden mooi afgewisseld en brengen je in een flow terecht waardoor je wilt door blijven luisteren. De tijd vliegt, al duurt het album ruim 50 minuten. Dat kan nooit een slecht teken zijn.

Hier boven al even genoemd maar sinds 2017 is Kelly met Kacey Musgraves getrouwd. Musgraves heeft Kelly geholpen om op het juiste pad te blijven en een gelukkig leven te leiden. Dying Star gaat voornamelijk over de periode voor hij Musgraves ontmoette en dat levert een fraai stuk muziek op.
Wat de toekomst zal brengen voor Kelly zal zich moeten uitwijzen. Zal hij gelukkig getrouwd blijven met Musgraves en op het juiste pad blijven zonder drank en drugs? Of kan hij de verleidingen niet weerstaan? Die verleidingen leveren in ieder geval prachtige muziek op, al gun ik hem natuurlijk een gelukkig leven.

avatar van heicro
Hij stijgt snel in de Americana chart. Ik heb een paar nummers gehoord en ben onder de indruk. Dit is er waarschijnlijk een voor mijn eindejaarslijst.

avatar van heicro
'Son Of A Highway Daughter' met z'n twee minuten durende a capella intro en die vervormde stem en het al even commerciële vervolg van het nummer zal misschien de hitlijsten kunnen halen als het op single wordt uitgebracht, maar ik vind het niet om aan te horen.
Gelukkig kan ik dit nummer skippen. De overige nummers zijn stuk voor stuk heel aangenaam tot zeer goed. Hoogtepunten: Dying Star, Blackout, Faceplant en Paratrooper's Battlecry.

avatar van frolunda
Zoals zovelen in de Country/folk wereld van Nashville is ook Ruston Kelly,naast zijn eigen muzikale loopbaan,songs gaan schrijven voor anderen.En toen vervolgens,de mij ook niet echt bekende Tim McGraw (ondanks twaalf no 1 albums in de Amerikaanse Country charts) met een nummer van hem een hit scoorde verdiende Kelly ook een platen contract.
Dat vertrouwen beschaamd hij niet op zijn (na enkele EP's) debuutalbum Dying star uit 2018.Ingetogen Folk/country waarbij de mooie,warme stem van Ruston Kelly uitstekend excelleert,terwijl hij vaak donkere tekstonderwerpen aansnijdt.Dat resulteert in sterke songs als Paratrooper’s Battlecry,Faceplant,Blackout en Jericho.Muzikaal zit er wel wat weinig variatie in Dying Star en ook had de stemmige productie misschien een rauw randje kunnen gebruiken.Van de andere kant klinkt het album nu wel als een mooi geheel en dat is ook wat waard.
Benieuwd hoe dat zich allemaal gaat ontwikkelen op zijn binnenkort te verschijnen tweede album Shape & Destroy
Dying star is alvast een goed begin voor Ruston Kelly.