Gandalf - To Another Horizon (1982)

Oostenrijk
Wereld
Label: WEA

1. March of No Reason (Incl. 'The Falling Star') (7:17)
  2. Natural Forces Getting Out of Control (10:17)
  3. Requiem for a Planet (5:16)
  4. Flight of the Crystal Ships (4:30)
  5. To Another Horizon (2:26)
  6. Change of Consciousness (5:53)
  7. Creation of a New World (3:27)
  8. Cosmic Balance (4:36)
  9. Peace Without End (4:56)
avatar van Gerards Dream
In het cd-boekje staat vermeld dat dit album gericht aan alle politici in de wereld, omdat ze niet goed met de aarde omgaan. De hoesfoto sluit zich daarbij prima aan. De onderste helft geeft aan wat voor rommel we er van maken, terwijl de bovenste helft laat zien hoe mooi het kan zijn.

De muziek op dit album sluit daarrbij naadloos op aan. Het bevat dromerige elementen, maar ook delen waarin te horen is hoe wij de aarde met al haar schoonheid naar de verdoemenis aan het helpen zijn. Het is daarmee het eerste album waarop we Gandalf enigszins kwaad op horen. Zijn gitaarspel is heftiger dan ooit te voren en rockt er somber op los. Daarnaast is als contrast ook rustige muziek te horen, die volgens mij symbool staat voor hoe mooi de wereld zou kunnen zijn als we meer en meer na elkaar zouden luisteren.

Ondanks de vrolijke noot her en der is het vooral een donker album geworden, die tot denken aanzet. Dus niet de hele dag op bank hangen, maar mee helpen de maatschappij en de wereld in balans te houden is de boodschap die Gandalf ons al gaf in 1982. Een thema dat helaas nog steeds geldt. Buiten deze boodschap om is dit één van de betere albums van Gandalf

avatar van vigil
Gerards Dream schreef:

Eeehhm nou cd boekje zou ik dit enkelvoudig papiertje niet willen noemen

avatar van Gerards Dream
Dat is het lastige van als je zaken dubbel heb, zowel op cd als lp. In dat geval pak je gemakshalve de lp-versie, waarop de binnenhoes is te lezen waar dit album over gaat. De tekst op het velletje van de cd is inderdaad erg klein en om deze te kunnen lezen hadden ze voor wat mij betreft een sterke bril er bij mogen leveren. In het vervolg zou ik hiermee rekening gaan houden in mijn berichten.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
T.o.v. de eerste 2 Gandalf-albums, is To Another Horizon, zoals Gerards Dream al eerder vermelde, een donker gestemd album.
Dit geldt zeker voor de eerste helft van het album. Naarmate het album vordert, (vanaf track 4), wordt de muziek vrolijker van aard, waardoor er weer licht schijnt aan de andere horizon.
De muziek ligt verder sterk in het verlengde van Journey en Visions, en is wederom een voortreffelijk album van deze Oostenrijker.
Hoogtepunten zijn vooral de eerste 2 nummers, met "Natural Forces...." als ultieme klapper. Vooral het einde hiervan is iets heel aparts! Supervet!! Verder is "Requiem for a Planet" een prachtig ingetogen stuk muziek met een dromerig einde, waar tevens één of andere boodschap in te horen valt, alhoewel ik niet echt kan verstaan wat er gezegd wordt.
To Another Horizon is een regelrechte Gandalf-klassieker!

avatar van Barney Rubble
Prima plaat van Gandalf. Met name de eerste plaatkant vind ik memorabel. Het is net wat duisterder dan ik van deze Oostenrijker gewend ben, hetgeen voorkomt dat de muziek té zweverig wordt.