Bensé - Album (2008)

1 stem

Frankrijk
Label: naïve

1. Au Grand Jamais (3:25)
  2. Mon Frère (3:07)
  3. Petite (3:29)

4. Celui-là (3:33)

5. Angela (3:39)
  6. Buvons (3:32)
  7. Dans Ma Soucoupe (3:04)

met Tété

8. Moshé (3:51)
  9. Et Si... (3:37)
  10. Sa Peau (4:04)
  11. Ma Veuve (5:31)
  12. Après Nous (5:21)

met Rose

13. Make This Planet Move (4:09)
Frankrijk kent heel wat in Nederland onbekende artiesten. Van een heleboel is dat geen probleem, ook in Frankrijk wemelt het van de 'voice' - achtige talentenprogramma's , die heel wat middelmatige artiesten leveren die het een tijdje mogen proberen. Natuurlijk zal er zo nu en dan één boven uit stijgen, maar dat zijn de uitzonderingen.
Daarnaast zijn er artiesten die hun eigen gang gaan, niet echt groot worden, maar wel redelijk tot goede platen maken.
En zo komen we terecht bij Bensé: geboren in Nice in 1980 , artiesten naam van Julien Bensé of zoals ik ook ergens las Julian Bensésenior.
Bensé wordt beïnvloed door zowel folkpop als et Franse chanson, een singer/songwriter die zijn albumdebuut maakte in 2008. Hij benoemt een reeks invloeden, waaronder jaren 70 folkrock legendes (Neil Young, the Band, Cat Stevens) en chansongrootheden (Jacques Brel, Georges Brassens, Nino Ferrer), maar ook uit eigen tijd Amerikaanse hedendaagse singer/songwriters/neo folk artiesten (Bonnie "Prince" Billy, M. Ward, Devendra Banhart). Bensé maakte zijn debuut 'Album' op het gerenommeerde label Naïve, wat opvallend is . Album bevat een 13 tal nummers, die over het algemeen rustig zijn, mooi geproduceerd en waarin je de hiervoor benoemde invloeden wel hoort. Maar toch is het een geheel. Bensé heeft een wat zachte stem , zoals wel meer Franse zangers hebben, maar zonder dat het wat romantische kitsch wordt. Bij drie nummers komt zangeres Rose meezingen en op één Téte , een muzikant (moeder komt uit Martinique, vader uit Senegal) , die wel de Franse Jeff Buckley wordt genoemd met verder een geheel eigen gitaarstijl.
Een mooi album, ergens hoor ik op een nummer nog een verre echo van Noir Désir (en dan vooral de melancholieke Noir Désir), maar ook Baptiste W Hamon is een referentiekader. Een meer dan verdienstelijk debuut.