Tété - Le Sacre des Lemmings et Autres Contes de la Lisière (2006)

1 stem

Senegal
Label: Sony

1. L'aube des Lemmings (0:21)
  2. Fils de Cham (4:03)
  3. Anna Lee Soleil (3:36)
  4. Madeleine Bas-de-laine (3:30)
  5. La Relance (3:01)
  6. Comme Feuillets Au Vent (3:07)
  7. Çaroline (Oh Yeah Hey!) (3:03)
  8. À la Vie à la Mort (2:32)
  9. Le Sacre des Lemmings (0:35)
  10. À Flanc de Certitudes (3:13)
  11. Mon Trésor (2:50)
  12. Par Monts et Vallons (Le Long de la Route) (4:06)
  13. Les Visages et les Môments (3:32)
  14. La Croisée des Chemins (3:03)
  15. Le Crépuscule des Lemmings (0:36)
Tété is een Franse zanger van Senegalese afkomst. Terwijl hij door kleine Parijse cafés slenterde, werd hij snel opgemerkt en bracht hij zijn eerste maxi uit. Zijn eerste album “L’air de Rien” volgde. Een mix van pop en blues, zijn liedjes gaan over het leven, oorlog , liefde en het dagelijkse leven dat deel uitmaakt van het bestaan. Bekend om zijn optredens tijdens zijn talrijke kleine concerten in heel Frankrijk, bracht hij een tweede live-akoestisch album uit, “Par Monts et Vallons”. Van de Beatles (Eleanor Rigby) tot Bob Marley (Redemption Song) via de Neptunes, zijn invloeden zijn talrijk, terwijl hij toch ergens in de Franse chanson traditie blijft. In 2004, bracht hij zijn derde album “À la favour de l’Automne” uit. Meer uitgewerkt, minder uitgekleed, minder akoestisch, dit album mixt meer verfijnde arrangementen. In 2006 bracht Tété zijn vierde album uit, “Le sacre des Lemmings". Deze plaat wordt beschreven als een verzameling fabels voor de moderne wereld en is een sterk politiek studioalbum van Tété. De muziek is een mengeling van chanson, pop, wereld , blues , gospel waarin toch ook de verschillende afkomsten van Tété (Senegal en Frankrijk) te horen zijn. Ondanks de politieke inslag is het aan de andere kant fris, licht, een mix van zorgeloosheid, poëzie en ervaring, Ergens hoor ik een echo van Dick Annegarn
Het album heb ik jaren naast me neergelegd, dacht dat ik te maken had met een echte Franse hip hop rapper, maar dat is het allesbehalve. Het neigt soms meer naar Manu Chao. Tété is een echte kunstenaar, die het leven vervoert en zingt in majeur. En dat ook nog met een menselijke politieke boodschap. Zeker de moeite waard.