Essential Logic - Fanfare in the Garden (2003)

Punk
Label: Kill rock stars

1. Aerosol Burns (2:03)
  2. Quality Crayon Wax O.K. (3:14)
  3. The Order Form (5:58)
  4. Shabby Abbott (3:47)
  5. Wake Up (3:06)
  6. Albert (4:59)
  7. World Friction (3:34)
  8. Collecting Dust (5:01)
  9. Popcorn Boy (3:05)
  10. Music Is a Better Noise (4:01)
  11. Tame the Neighbors (3:01)
  12. Moontown (4:00)
  13. Fanfare in the Garden (3:08)
  14. Brute Fury (3:57)
  15. Rat Alley (3:39)
  16. Martian Man (4:24)
  17. Pedigree Charm (4:11)
  18. Crystal Gazing (4:58)
  19. Wonderful Offer (4:04)
  20. Wonderful Offer (3:07)
  21. Hiss and Shake (5:19)
  22. Horrible Party (3:52)
  23. On the Internet (3:28)
  24. Barbie Be Happy (3:45)
  25. No More Fiction (3:03)
  26. Not Me (4:39)
  27. Under the Great City (4:50)
  28. Love Eternal (4:49)
  29. The Beautiful & the Damned (4:41)
  30. Marika (3:38)
  31. Soul (4:02)
  32. Stay High (6:02)
  33. Stereo (3:32)
  34. Born in Flames (3:34)
  35. Do You Believe in Christmas? (3:28)
  36. Essential Logic (4:03)
avatar van jellorum
Dankzij een advertentie voor een band in de Melody Maker maakt de wereld kennis met Susan Withby; de band blijkt X-Ray Spex te zijn en Susan wordt Lora Logic. Na gedoe met Poly Styrene vormt ze in ’78 Essential Logic. Aerosol Burns/World Friction is de eerste single. In ’79 volgt dan Beat Rhythm News, de eerste en meteen de laatste langspeler van deze illustere groep.

Een erg ruige plaat, erg punk maar springt toch uit de band door de sax van Logic en het nogal experimenteel karakter van de songs. Luister maar eens naar The Order Form, meteen mn favoriete song van de plaat. Doet me nogal filmisch aan zoals ik al schreef, broeierig en spannend, tempowisselingen, de ietwat lijzige zang van Logic en die finale in grandeur. Gekte!!

Ook de ‘gewone’ up-tempo nummers zijn gewoon fantastisch met misschien Wake Up op kop maar zo moeilijk kiezen met nog een Albert daarbij of een Popcorn Boy. Allemaal songs met een elan zonder weerga. Criminele baslijnen, klagende, weemoedige of gewoon laaiende sax-partijen.

Toen deze muziek voor het eerst tot mijner oren kwam werd ik net niet van mn stoel geblazen. Wow zeg, je kan niet anders of dit met de volumeknop volledig open luisteren….

Tracks 10 t/m 13 kwamen uit op single in ’80 en hebben nog steeds hetzelfde drukke karakter maar missen wat drive.

Vanaf track 14 t/m 18 horen we nummers uit Pedigree Charm, de soloplaat van Lora Logic uit ’82. Minder gewaagd, meer dansbaar, steeds genietbaar. Kenmerk nummer 1, de sax heerst minder en meandert wat meer dan vroeger. Van deze laatste 5 is Martian Man mijn favoriet vanwege het wat laconieke karakter van de song.

Al bij al is deze eerste schijf een buitengewoon document en moeten liefhebbers of ‘connaisseurs’ deze in huis hebben. En plus is er nog een tweede cd maar die luisteren we later wel nog eens wat uitgebreider. Voorlopig krijg ik nog steeds niet genoeg van Beat Rhythm News!!