Blackfield - Open Mind (2018)

Alternatieve titel: The Best Of

4. 1,000 People (3:54)
  5. Oxygen (3:01)
  6. Hello (3:05)
  7. Once (4:05)
  8. How Was Your Ride? (3:58)
  9. Waving (3:54)
  10. From 44 to 48 (4:29)
  11. Pain (3:48)
  12. October (3:31)
  13. Faking (3:31)
  14. Dissolving with the Night (4:05)
  15. End of the World (5:09)
avatar van pachag
'The best of Blackfield'. Tja, zo'n compilatie is altijd een subjectieve onderneming.

De nummers per album:

"Blackfield IV":
Faking

"Blackfield V":
Family Man; How Was Your Ride?; From 44 To 48; October

En nu mijn ideeën daarbij, voor zover dat wat uitmaakt...
Voor "Blackfield I" zijn het wat mij betreft goeie keuzes.
Van "Blackfield II", mijn favoriete Blackfield album, zou ik in plaats van 1,000 People gekozen hebben voor My Gift Of Silence en dan nog Miss U eraan toevoegen. Of misschien Christenings.
"Welcome To My DNA" zou ik laten vertegenwoordigen door Rising Of The Tide, On The Plane en Zigota. Ik vind Oxygen echt een verschrikkelijk nummer en Waving vind ik eigenlijk ook wel een beetje overgewaardeerd. Dissolving With The Night is wel OK.
Tja, "Blackfield IV"... Pills en Jupiter leken mij betere keuzes.
Bij "Blackfield V", wat ik onverwacht best wel een goed album vond, zou ik in plaats van Family Man gegaan zijn voor Lately of Undercover Heart.

Gezien de korte duur van alle Blackfield albums en de matige kwaliteit van het derde en vierde album zouden ze van de vijf albums die ze nu hebben makkelijk twee supergoede albums kunnen maken. Maar dat is voor anderen natuurlijk heiligschennis.
Hoe dan ook, deze verzamelaar is naar mijn idee geen representatief plaatje. Ik zou het nieuwkomers niet aanraden, vanwege het ontbreken van (naar mijn mening) de juiste nummers en de aanwezigheid van een aantal vreemde keuzes. Ze kunnen dan beter gewoon de eerste twee cd's kopen.

En voor fans, tja, wie gaat deze kopen? Ik niet in ieder geval.

Parlotones
Ik ook niet, heb vanaf het begin hun eerste album Blackfield, en die vind ik nog steeds geweldig. Ken veel nummers van hun andere albums inmiddels wel maar kunnen voor mij niet tippen aan hun debuut. From 44 to 48 vind ik ook wel goed, ook omdat dat lied een betekenis heeft gekregen door een vreselijke gebeurtenis in mijn 44 ste levens jaar en op 10 sept dit jaar 4 jaar is geleden.

Prima verzamelaar van Blackfield en dus een collectie met fenomenaal goede songs. Wanhoop, verdriet, pijn, maar ook optimisme en vriendschap, alles komt voorbij in prachtige, melodieuze popsongs met proginvloeden. Weergaloze muziek, elke beginnende muzikant kan hier een lesje componeren en produceren leren. 5 sterren, grote klasse!

avatar van Rainmachine
Deze op vinyl gekocht afgelopen week en vind het eigenlijk wat een afknapper. Ook ik vind eigenlijk voornamelijk vooral de eerste 2 Blackfield platen de moeite waard en op de opvolgers staan een paar leuke nummers maar het grootste deel is niet mijn kopje thee. Dusss een verzamelaar zou de ideale oplossing moeten zijn, niet dus en daar komt ook nog bij dat kant 4 van de vinylversie leeg is. Je betaalt dus voor een 2-LP en krijgt 3 kanten met muziek. er hadden nog gewoon een paar nummers bij gepast voor de volledigheid. Een complete ripoff zeker met de huidige vinyl prijzen. Verder leuk voor de heb maar ook niet meer dan dat...