menu

Judy Blank - Morning Sun (2018)

mijn stem
3,59 (28)
28 stemmen

Nederland
Country / Folk
Label: Munich

 1. Lay Me Down (3:39)
 2. Mary Jane (3:55)
 3. Tiger Eye Stone (2:30)
 4. Tangled Up in You (3:10)
 5. Sweet Love (3:25)
 6. 1995 (3:17)
 7. Unbroken (4:26)
 8. I Got a Man (2:10)
 9. Who've You Been Loving Lately (5:33)
 10. Riverbed (3:23)
 11. Play Pretend (3:44)
totale tijdsduur: 39:12
zoeken in:
avatar van Lura
4,5
Vijf jaar terug maakte een deel van Nederland kennis met de uit Aalst afkomstige singer-songwriter Judy Blank via het tweede seizoen van de beste singer-songwriter van Nederland. In de finale moest ze het toen helaas afleggen tegen Michael Prins.

Sindsdien heeft ze niet stilgezeten, in datzelfde jaar stond ze al op Northsea Jazz en een jaar later bracht ze haar debuutalbum When the Storm Hits uit. Optredens op grote podia volgden, zoals Lowlands en Pinkpop.

Intussen heeft Judy grotendeels haar piano en keyboard ingeruild voor de gitaar. Inspiratie voor haar nieuwe album Morning Sun werd opgedaan tijdens recente reizen door voornamelijk de zuidelijke staten van Amerika, waar ze veel optrad in cafés en barretjes. Daarnaast trok ze ook naar Nashville, waar ze veel zong op open microfoon avonden.

In Nashville werd uiteindelijk in de Southern Ground Studios haar album opgenomen onder leiding van producer Chris Taylor (Elle King, Miranda Lambert, The Wood Brothers). Haar poppy sound werd ingeruild voor zwoele americana. Judy is duidelijk gegroeid als zangeres en liedjesschrijver.

Bovendien had ze het geluk te mogen samenwerken met klasbakken als gitarist Ethan Ballinger en pedalsteelvirtuoos Smith Curry, bekend van albums van levende legendes als Willie Nelson, Dolly Parton en Lee Ann Womack. Beide heren tillen de persoonlijke liedjes naar nog grotere hoogtes.

In maart werd Morning Sun reeds vooruitgesneld door de zeer aanstekelijke single Mary Jane, die werd uitgeroepen tot NPO Radio 2 TopSong. Het is het eerste voorproefje van het nieuwe album Morning Sun dat op 7 september verschijnt, gevolgd door TangledUp in You. Begin deze maand verscheen de single Tiger Eye Sun.

De singles trokken ook de aandacht van Beth Hart, die haar vroeg haar voorprogramma tijdens haar concert in de Ziggodome te verzorgen. Daarnaast trad ze ook op in Voetbal Inside, waar muziekkenner Johan Derksen een gloedvol pleidooi hield voor haar nieuwe album. Terecht, want Morning Sun gaat absoluut tot de mooiste americana releases van 2018 behoren. Aanstaande vrijdag vangt haar clubtoer aan, de officiële releaseshow vindt plaats op 7 september in Moira, Utrecht.

Judy Blank clubtoer :

17.08 | De Dromedaris, Enkhuizen
07.09 | Moira, Utrecht
12.10 | Bibelot, Dordrecht
17.10 | Merleyn, Nijmegen
18.10 | Metropool, Enschede
20.10 | Vorstin, Hilversum
25.10 | Melkweg, Amsterdam
26.10 | Neushoorn. Leeuwarden
28.10 | Flux, Zaanstad
01.11 | Fluor, Amersfoort
02.11 | Victorie, Alkmaar
03.11 | Tivoli De Helling, Utrecht
09.11 | Xinix, Nieuwendijk

Judy Blank - Mary Jane (Official Lyric Video) - YouTube
Judy Blank - Tangled Up In You - YouTube

4,5
Prachtig verhaal achter het opnemen van deze plaat, de al vrij gegeven nummers zijn super.

4,5
Vanmorgen eens uitgebreid opnames/songs van Judy op Youtube beluisterd, aangenaam verrast, geweldige zangeres en talentvol liedjesschrijfster. Mijn voorspelling is dat haar plaat velen oortjes doet spitsen en haar potentie en doorgroei mogelijkheden enorm zijn.

avatar van Lura
4,5
Ze weet me echt te raken, artonna campaign, vooral met Unbroken, zo mooi!

avatar van WoNa
3,5
Morning Sun is een plaat om heel erg vrolijk van te worden en een hele stap voorwaarts ten opzichte van haar debuut, dat mij op geen enkele manier raakte. Morning Sun doet dat geregeld wel en de andere nummers zijn minimaal onderhoudend. De afwisseling in de nummers is een groot pluspunt. Judy Blank toont zich thuis in menig genre en zet ze schijnbaar moeiteloos naar haar hand. Van country rock naar eenzame, akoestische gitaar nummers, Blank maakt er niet alleen iets van, het worden Blank nummers.

Zelf geeft ze nu enorm af op de tv show waar ze aan mee heeft gedaan. Feit is wel dat ze staat waar ze nu staat en de vraag is of dat zonder ook gelukt was. De ervaring zelf was misschien niet allemaal positief, haar naam in zekere kringen was gevestigd en dat helpt, lijkt mij, altijd. Kwestie van een stap achteruit en minsten drie vooruit?

Met 'Mary Jane' geregeld op de radio heeft Morning Sun een fraai, poppy speerpunt dat mensen benieuwd kan maken naar de rest van het album. Die zullen niet teleurgesteld raken als ze 'Tangled Up In You' of 'Sweet Love' voor het eerst horen. Judy Blank schittert hier.

Ik ben nog niet zo enthousiast als Lura en artonna campaign, maar begrijp hen zeker.

Het hele verhaal staat hier op WoNoBlog:

WoNoBloG: Morning Sun. Judy Blank - wonomagazine.blogspot.com

avatar van Lura
4,5
Je hebt misschien het album nog niet zo vaak gehoord als ik, WoNa

avatar van WoNa
3,5
Dat sluit ik zeker niet uit Lura

avatar van Gewoon Pim
3,5
Judy Blank heeft ondanks haar jeugdige leeftijd al de nodige ervaring in de muziekindustrie. En niet allemaal zo positief, blijkt uit de verklaringen die ze geeft over haar deelname aan De Beste Singer-Songwriter in 2013. Haar debuutalbum in 2014 kon niet aan de verwachtingen voldoen en even leek het sprookje afgelopen. Maar Judy Blank vond zichzelf in Amerika. Morning Sun is haar revanche plaat.

Opener Lay Me Down laat al direct weten wat voor plaat dit gaat worden en weet daarmee ook gelijk haar voorgaande werk achter zich te laten. Denk aan een country verhaal met overmatig drankgebruik, meisjes met skirts, steelgitaren en cowboys. De sheriff is natuurlijk aanwezig. Maar ook de realisatie dat het allemaal verleden tijd is ('But that ain't ever gonna happen / This ain't old America'). Het typeert de gehele plaat. Morning Sun is een modern klinkend country-pop album. Lay Me Down de perfecte opener die de toon zet.

Er zijn grofweg twee aspecten van Judy Blank te herkennen op de plaat. Aan de ene kant zijn er liedjes over twijfel; de liefde, leeftijd en de grootsheid van de wereld. Voorbeelden zijn Tangled Up in You en 1995. De teksten zijn direct en eerlijk: ‘Maybe I’m too young to grow old with you’. Maar aan de andere kant zijn er liedjes die juist van aanpakken spreken; de wereld die aan de voeten ligt, klaar om veroverd te worden. Dit gevoel wordt meer verwoord in I Got A Man en Riverbed (‘I finally released myself from the past / By throwing it all in the riverbed’). Beide kanten gaan hand in hand en geven de luisteraars te kennen wat Blank heeft doorgemaakt de afgelopen vier jaar.

Een erg fijn gegeven is hoe de stem van Blank in de verschillende composities op haar plek valt. Ze is zowel overtuigend in een band als wanneer ze besluit het in haar eentje te doen, al is wel duidelijk dat in dat laatste haar origine ligt. De band is er dan ook vooral om de verhalen van Blank te ondersteunen. De liedstructuren zijn ook daarop gebouwd. Is het verhaal voorbij, dan is het nummer voorbij. Slechts één keer wordt daar vanaf geweken. Who’ve You Been Loving Lately heeft een fijne en ook welkome coda waarin de directe liedstructuur even wordt losgelaten en de gedachten even de ruimte hebben om te meanderen. Hopelijk komt er geen radio edit die dat besluit aan te pakken.

Morning Sun voelt, zoals de titel al suggereert, als het begin. De zon is gaan schijnen. De donkere wolken zijn verdwenen. Nu Blank zichzelf gevonden lijkt te hebben is er ruimte haar eigen sound verder uit te gaan bouwen. Deze plaat zal daarbij als een sterk opstapje gelden. Achteruit kijken is niet meer nodig. Met Morning Sun heeft Blank op een succesvolle wijze afstand genomen van haar verleden, de toekomst helemaal open en aan haar voeten. Waar Amerika toch al niet goed voor is, zo af en toe.

En verder op Nieuweplaat:
Judy Blank - Morning Sun - nieuweplaat.nl

avatar van Lura
4,5
Gewoon Pim schreef:
Morning Sun is een modern klinkend country-pop album.

Ik hoor geen pop op dit album, Pim, in welke nummers hoor je dat terug dan? Folk bijvoorbeeld wel.
Bij popmuziek denk ik bijvoorbeeld aan de liedjes van iemand als Nielson.

avatar van wvv89
3,5
Ik vind dit ook geen country pop album. Carrie Underwood, Miranda Lambert maken country pop, hedendaagse country gaat meer richting Margo Price, Dawn Landes, om maar wat (Amerikaanse) vrouwelijke country artiesten te noemen. Deze Judy Blank vind ik meer richting folk gaan. Hoor veel akoestische gitaren en mis de pedal steel.

Pedal steel (en de fiddle) vind ik toch wel essentieel bij country muziek. Die instrumenten ontbreken overigens veelal bij de tegenwoordige (Amerikaanse) country pop muziek. Maar er is een grote markt voor, stadions raken daar uitverkocht. Gelukkig staan er nu nieuwe artiesten op die wel de vroegere country oprecht waarderen en daarop voortborduren.

avatar van Gewoon Pim
3,5
Ik begrijp heel goed wat jullie bedoelen, Lura en wvv89!
De gedachte die ik bij pop had zit denk ik meer in de liedstructuren en 'kunstjes' zoals bijvoorbeeld in Mary Jane wanneer in het zoveelste 'sweet sweet Mary Jane' de gitaren even wegvallen en dat soort dingetjes. Dat zie ik overigens niet als een negatieve. Niks mis met pop!

Overigens moest ik bij de coupletten van Tiger Eye Stone erg aan Joni Mitchell denken, dus dan zit je inderdaad weer heel erg in de folk. Leuk album dus!

avatar van Lura
4,5
Het belangrijkste is dat je het leuk album vindt, Pim, het hokje waarin het zou moeten thuishoren is van geen belang. Geef zelf in mijn recensies zelden genres aan, hou niet zo van hokjes.

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Judy Blank - Morning Sun - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Nederlandse singer-songwriter maakt de belofte meer dan waar
Judy Blank debuteerde een jaar of vier geleden zeer verdienstelijk en trok vervolgens naar Nashville om de Amerikaanse countrymuziek op te snuiven en te omarmen. Met het in datzelfde Nashville opgenomen Morning Sun maakt Judy Blank de belofte van haar debuut meer dan waar. De met louter topmuzikanten opgenomen plaat imponeert van de eerste tot en met de laatste noot met fraaie klanken en werkelijk fantastische zang en doet geen moment onder voor het beste dat momenteel in het genre wordt gemaakt. Alle reden dus om heel trots te zijn op deze talentvolle Nederlandse muzikante.


Judy Blank deed in 2013 mee aan Giel Beelen’s tv-programma De beste singer-songwriter van Nederland. In een sterk bezet seizoen, waarin onder andere Sofia Dragt, Maaike Ouboter, Lucas Hamming en de latere winnaar Michael Prins mee deden, greep Judy Blank net naast de overwinning, maar zette ze zichzelf wel nadrukkelijk op de kaart als zeer talentvol singer-songwriter.

Het leverde in 2014 een debuut op dat overliep van de belofte. Op When The Storm Hits verraste Judy Blank met subtiel en smaakvol ingekleurde popliedjes en met een stem die iets met je deed.

Na de release van haar debuut groeide Judy Blank’s liefde voor de Amerikaanse rootsmuziek en trok ze met enige regelmaat naar het diepe zuiden van de Verenigde Staten en met name naar Nashville, Tennessee. De hoofdstad van de Amerikaanse countrymuziek leverde haar niet alleen heel veel inspiratie op, maar bracht haar ook in contact met een aantal gelouterde muzikanten en met producer Chris Taylor, die eerder werkte met onder andere Miranda Lambert en The Wood Brothers.

Het heeft geresulteerd in een tweede plaat, die toch flink anders klinkt dan het zo veelbelovende debuut van vier jaar geleden. Judy Blank heeft haar piano en keyboards ingeruild voor een gitaar en heeft de pop ingewisseld voor de Amerikaanse rootsmuziek. Ik was vier jaar geleden best te spreken over het debuut van Judy Blank, maar de plaat sprong er wat mij betreft niet echt uit. Morning Sun doet dit wel. En hoe.

Met haar tweede plaat moet de Nederlandse singer-songwriter concurreren met een bijna eindeloze stroom van jong Amerikaans talent en een legioen aan gevestigde namen, maar wat mij betreft kan ze de concurrentie aan. Dat is deels de verdienste van producer Chris Taylor, die niet alleen precies weet hoe een goede Amerikaanse rootsplaat moet klinken, maar bovendien een aantal geweldige muzikanten heeft gerekruteerd voor Morning Sun.

Direct in de openingstrack is Morning Sun goed voor kippenvel. Een prachtige gitaarlijn krijgt gezelschap van wonderschone pedal steel klanken, waarna Judy Blank diepe indruk maakt met vocalen die van alles met je doen. Geweldig gitaarwerk, benevelende pedal steel klanken en een stem die je weet te raken zijn terugkerende elementen op de tweede plaat van Judy Blank en het zijn elementen die de plaat naar grote hoogten stuwen.

Morning Sun sluit aan op het beste dat momenteel in Nashville en omstreken wordt gemaakt, maar Judy Blank durft zich ook te onttrekken aan het strakke keurslijf van de Nashville scene In Mary Jane, de geweldige single die aan het album vooraf ging, is een bijna funky en later bluesy gitaarloopje te horen en zo duiken vaker accenten op die je niet verwacht, zoals broeierige songs die nog wat dieper het zuiden van de VS in trekken of net wat rauwere tracks die Nashville tijdelijk verruilen voor Austin.

Zeker in de meer ingetogen songs op de plaat maakt Judy Blank een onuitwisbare indruk. In deze songs is de instrumentatie sober maar bijzonder smaakvol en ligt de nadruk op de stem van Judy Blank. Het is een stem die ik vier jaar geleden bijzonder en bij vlagen erg mooi vond, maar wat de Nederlandse singer-songwriter op haar nieuwe plaat laat horen is van grote klasse. Judy Blank zingt niet alleen geweldig, maar ook nog eens met veel gevoel, waardoor haar songs diep onder de huid kruipen.

Ik heb momenteel stapels nieuwe Amerikaanse rootsplaten liggen, waaronder platen van muzikanten van naam en faam, maar die van Judy Blank is met afstand de beste. Morning Sun verdient daarom in Nederland, maar zeker ook in Nashville en omstreken alle aandacht. Wat een prachtplaat. Erwin Zijleman

4,5
Erwin schreef; Ik heb momenteel stapels nieuwe Amerikaanse rootsplaten liggen, waaronder platen van muzikanten van naam en faam, maar die van Judy Blank is met afstand de beste. Kijk dat is nou eens je nek uitsteken, mij tovert het spontaan een glimlach op mijn gezicht, puike recensie weer!

avatar van wvv89
3,5
Ik ben benieuwd of dit een beetje opgepikt wordt in Nederland. Met grote festivals zoals Once In a Blue Moon en Tuckerville wordt de interesse in folk, country, americana en roots muziek steeds groter in Nederland.

avatar van Lura
4,5
wvv89 schreef:
Ik ben benieuwd of dit een beetje opgepikt wordt in Nederland. Met grote festivals zoals Once In a Blue Moon en Tuckerville wordt de interesse in folk, country, americana en roots muziek steeds groter in Nederland.

Hier probeert men er ook al jaren een steentje aan bij te dragen : Monthly list | EuroAmericanaChart

avatar van Rudi1984
3,0
Heel eenvoudig, doorsnee plaatje. Zeker niet slecht, maar wel een beetje saai. Sowieso niet onderscheidend genoeg om de loftrompet van stal te halen, in mijn beleving.

4,5
Een doorsnee plaatje ! Het is maar hoe je het bekijkt; deze dame heeft een enorme ontwikkeling door gemaakt, zowel persoonlijk als muzikaal, en dat komt bij deze plaat bovengedreven. Machtige urgentie en emotie herbergt dit album en het is weinigen gegeven om op deze leeftijd zulke prachtige liedjes te schrijven. De gun-en raakfactor zullen altijd een rol blijven spelen bij platen uit dit genre, Unbroken is daarvan een heel goed voorbeeld, voor mij 1 van de meest speciale nummers van dit jaar.

avatar van joko150
3,0
Doorsnee plaatje totaal niet... Het album voelt ook oprecht aan wat bij veel NL artiesten niet het geval is.

Unbroken is inderdaad heel mooi!

avatar van Cor
3,5
Cor
Mooie roots-plaat van deze Nederlandse Americana-dame. Goede liedjes, knap gespeeld. Nu het overall geluid nog wat meer variëren en we spreken van een topplaat. Genoeg gezeurd, het is een fijne luisterplaat. Heb Judy live mogen aanschouwen bij een instore Velvet Amersfoort. Live is het materiaal zeker niet minder, dus gaat dat zien.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:42 uur

geplaatst: vandaag om 10:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.