IAMTHESHADOW - Everything in This Nothingness (2016)

Portugal
Electronic / Rock
Label: Associação de Ideias

1. Everything in This Nothingness (5:38)
  2. Falling (4:51)
  3. The Winter's Long (4:22)
  4. Memories (5:01)
  5. Ashes (4:51)
  6. Hurts and Takes (4:31)
  7. Echoes (5:00)
  8. Pleasure in the Pain (4:20)
  9. There Is Nothing More to See (4:25)
  10. Winning [The Sound Version] (5:43)
  11. Distante Melodia (5:31)
avatar van Alicia
En... last but not least... hier hebben we dan het debuut, waar ik echter op dit moment nog niet zoveel over kan zeggen. Ik zal dit album dan ook zo snel mogelijk helemaal gaan beluisteren.

Maar inmiddels heb ik van deze uitstekende darkwave band uit Lissabon wel genoeg geluiden gehoord om te weten dat dit weer smullen wordt. Ik kan natuurlijk al helemaal niet wachten om de cover van Winning te beoordelen.
Dát nummer is namelijk hét bekendste nummer van mijn grootste post-punkfavoriet uit het verleden:

The Sound!

avatar van Alicia
Ik ben er stil van. Wat een prachtig album!

Natuurlijk is en blijft Adrian Borland de enige echte "Winning", maar deze synth-wave uitvoering van dit topnummer mag er zijn. Wat geweldig dat The Sound toch iedere keer weer - en op welke wijze dan ook - onder de aandacht wordt gebracht!

Jean-Maurice
Ben het nu aan het luisteren op hun bandcamp. Klinkt zeker niet verkeerd, moet wel een beetje aan de stem wennen. Klinkt op het eerste gehoor iets teveel als Andrew Eldritch vind ik maar ja, daar kan de zanger waarschijnlijk ook niks aan doen. Daarnaast heb ik altijd wat moeite met het accent van Zuid-Europese bands. De cover van Winning vind ik nogal 'bijzonder' en apart. Ze geven er in elk geval hun eigen draai aan wat ik dan weer kan waarderen. Muzikaal gezien klinkt het geheel vrij goed en valt er weinig op aan te merken. Lekkere darkwave, mooie beats, synths en een soms wat 'vrolijk' uitwaaierend gitaartje hier en daar. In elk geval past dit wel in mijn straatje.

avatar van Alicia
Ik vind deze Pedro Code juist onwijs goed klinken en zijn stem heeft een iets andere klankkleur dan Eldritch. Gevoeliger en dieper (warmer). Maar dat is slechts mijn mening. En vooruit! Met een charmant accentje. Dat dan weer wel. Maar ik vind dat zelf niet hinderlijk.

Er komt een reissue aan van dit album bij CT. IAMTHESHADOW

*****

Doet me ook wel denken aan een vroege Diary of Dreams (o.a.Falling). Mooi hoor! Killeraapje

Diorama was ik nog vergeten te noemen als overeenkomst qua stijl en zang. Ik denk dat ik dit album maar eens fysiek ga aanschaffen, Falling is een prijsnummer!

Scarlet schreef:

Veel dank voor deze erg mooie tip. Heb net Falling een aantal keren achter elkaar gedraaid. Ik vrees dat dit weer een band wordt die niet in mijn collectie mag ontbreken. Ik ga ze zeker volgen!

avatar van Killeraapje
Inmiddels de cd in huis gehaald. Hij draait overuren

avatar van Killeraapje
IAMTHESHADOW is een band die ik nooit had ontdekt als dit forum niet zou bestaan. Veel dank voor het toevoegen Alicia en veel dank voor het doorsturen van de tip Scarlet

Voor mij is het ontdekken van een nieuwe band altijd iets bijzonders. Gedwee onderga ik de nieuwe geluiden en bepaal ik in alle rust of ik iets mooi vind of niet. In het geval van IAMTHESHADOW zat het bij de eerste tonen gelijk goed. Een melancholische basloopje, smaakvol uitgesmeerde toetsen, een subtiele drum en als kers op de taart, een zanger met een diepe mooie stem die gelijk terug grijpt op de essentie van het leven.

Voor de geestelijke gezondheid is het aangenaam om te weten dat er bands zijn die deze muziek maken. Een geluid dat je steunt in zware tijden. Een warme deken die je tot rust laat komen en je de kracht geeft om de volgende dag weer door te gaan met het geruststellende idee dat je dit soort mooie klanken nog eens kunt horen.

Naast dat het allemaal erg mooi en smaakvol is gedaan vind ik het relevant om te melden dat deze Portugese een behoorlijk eigen geluid hebben. Natuurlijk zitten er genoeg geluiden in die bij andere uitstekende Dark Wave bands zoals Diary of Dreams of Diorama ook voorbij komen maar deze IAMTHESHADOW heeft iets authentieks en oprechts. Een eigen en vooral herkenbare Sound.

Voorlopige hoogtepunten zijn voor mij het titelnummer, uiteraard Falling en het schitterende Pleasure in the Pain

Vanzelfsprekend wil ik de overige nummers niet tekort doen, het hele album is een mooie ervaring die elke liefhebber van New Wave, Dark Wave, Cold Wave of wat voor Wave dan ook gehoord moet hebben.

Liefhebbers van smaakvolle melancholische muziek moeten zichzelf dit gewoon gunnen.

Voor mij is deze plaat een van de ontdekkingen van het jaar

Killeraapje schreef:

Ik herken het, precies zoals jij omschrijft. Het is altijd weer geweldig om een nieuwe band te ontdekken die je ziel raakt. Bij mij is dat ook nog steeds zo. Ik kan net zo enthousiast zijn als toen ik een jaar of 18 was...voor mij is dat ook een stukje zingeving van het leven. Daarom zal ik altijd blijven zoeken naar nieuwe bands.

Wat dit album betreft, na jouw enthousiast bericht, dit album toch maar besteld. Normaal stem ik niet op albums die ik (nog) niet aan mijn collectie heb toegevoegd, maar voor deze maak ik een uitzondering. 4,5 sterren!

Goed bezig Scarlet

avatar van Alicia
Een interessant uitstapje van Pedro Code , de zanger van IAMTHESHADOW is The Ending Nights.

Landscape to Die verschijnt op 10 december as.

A Landscape to Die | The Ending Nights

Alicia schreef:

Landscape to Die verschijnt op 10 december as.

A Landscape to Die | The Ending Nights

Doet me denken aan de zogenoemde Futurepop van eind jaren 90/begin deze eeuw. Bands als o.a. Culture Kultür, Human Decay, VNV Nation, Assemblage 23 en The Dust of Basement. Klinkt niet slecht maar ik hou het op IAMTHESHADOW.

Dit is een meesterwerkje! Het album op oudejaarsdag binnengekregen en sindsdien staat hij op repeat. Voor mij is dit album ook een beetje nostalgie, het doet me denken aan de eerste albums van Diary of Dreams en Diorama. Ik zou het tekort doen als het daarbij bleef, natuurlijk heeft deze band ook een eigen sound, de zang is bijvoorbeeld uitzonderlijk goed. Ik kende ze al van horen zeggen (hier), en van hun Bandcamp. Wat een verschil als je dan het origineel beluistert! Zelden geef ik vijf sterren, maar dit album verdient wat mij betreft de maximale waardering.

avatar van Alicia
Inderdaad! Dit is een meesterwerkje. Zo mooi!

Want ik blijf 'm toch maar draaien en draaien...

Dit album beklijft. Ik blijf het maar draaien. De songs zijn alle even sterk, en die mooie cover van The Sound maakt het af voor mij. Ik twijfelde nog tussen 4,5 en 5 sterren. Verdient meer waardering hier.

avatar van Killeraapje
Ik ga daar graag in mee. Enig nadeel vind ik dat deze zoveel sterker is dan al hun ander materiaal. Heb inmiddels meerdere platen van ze in huis maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit voor mij. Misschien moet er nog wat tijd overheen gaan voordat ik de rest ook op waarde kan schatten.

Voorlopig blijft deze echter mijn absolute favoriet.

Killeraapje schreef:

Voorlopig blijft deze echter mijn absolute favoriet.

Beter één goede plaat gemaakt dan geen. Ik heb alleen deze plaat. Moeilijk om dit nog te evenaren denk ik, of je moet een 'grote' zijn, maar dat is maar weinig bands/artiesten gegeven. In mijn top 10 staan ook albums die eenmalig subliem goed zijn. Voorlopig genieten we gewoon van dit album.

Darkwaver
Soms heb je van die albums die gewoon goed zijn, vaak zijn het eenmalige meesterwerkjes die nooit meer geëvenaard worden. Dit is zo'n album van de Portugese darkwave band met de toepasselijke naam IAMTHESHADOW. De dubbelzinnige titel van de plaat spreekt ook al voor zich! Het is vooral de bariton stem van zanger en liedjesschrijver Pedro Code die toch wel opvalt. Een goede zangstem is immers zeldzaam. De songteksten zijn vrij eenvoudig en makkelijk te begrijpen. Ze gaan over melancholie, tijden die voorbij gaan en nieuwe tijden waarin je soms een vreemdeling bent en je er toch aan moet aanpassen? Het is donker, maar de zelfkant van het leven is vaak het meest interessant. Pure darkwave met soms wat uitschieters naar pop. In de jaren 80 zou dit album zeker in de hitlijsten hebben gestaan. Dit is het originele album met een mooie cover van Winning van The Sound. Muzikaal sterk beïnvloed door The Cure maar wat de zang betreft denk ik o.a. aan Dead Can Dance. Ik heb het niet zo heel vaak meer bij hedendaagse bands, maar dit album behoort tot mijn favorieten.

avatar van jeanmaurice
Nieuw album To End What Never Began verschijnt op 18 oktober. Hier alvast de nieuwste single en videoclip. Doet me steeds meer denken aan een vroege Diary of Dreams.

Killeraapje, Alicia

Bleed Dry