Elliott Yamin - Elliott Yamin (2007)

Label: Hickory

1. Movin' On (3:42)
  2. Wait for You (4:21)
  3. Find a Way (3:43)
  4. One Word (3:39)
  5. You Are the One (4:18)
  6. I'm the Man (4:09)
  7. Trainwreck (3:02)
  8. Free (4:07)
  9. Alright (3:13)
  10. Take My Breath Away (3:49)
  11. A Song for You (3:56)
avatar van Discoverme
(www.sentimento.nl) Het vijfde seizoen van American Idols zit er al een tijdje op. Met het verschijnen van de cd van Elliot Yamin (3e) is de top 3 compleet. Eerder al brachten Katharine McPhee (2e) en Taylor Hicks (winnaar) hun album uit.

Elliot Yamin mag trots zijn op zijn album. Het is een plaat van uitersten. Bij opener ‘Movin’ on’ denk je te maken te hebben met een nieuwe soulsensatie. Een track later is Elliot opeens een lekker foute R&B-zanger (Wait for you). Nog even later horen we een echte gospel song (Find a way), maar de grootste verrassing zit in het vervolg van de cd. Elliot Yamin kan namelijk als geen ander een heerlijke strot op zetten. Hij heeft soul en hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken; bij zijn pop/ rock-achtige tracks komt dat mooi over.

Soms heeft hij wat weg van James Morisson en op één track laat hij duidelijk horen dat hij met gemak voor Usher kan invallen. ‘Alright’ is een track die zomaar voor de grote R&B-ster geschreven had kunnen zijn.

Verder is het een album dat bol staat van gevoel. Zo kun je de gospeltrack Free echt voelen en ook ‘You are the one’ en ‘I’m the man’ krijgen je ongetwijfeld mee. Leon Russell’s versie van ‘A song for you’ (ook al eens gedaan door Donny Hathaway) is de perfecte mooie theatrale afsluiter van een steengoed debuut. Slechts begeleidt door piano, komen zijn vocale talenten goed tot uiting.

Bijzonder detail is dat Elliot voor 90% doof is aan zijn rechter oor. Voor de 28-jarige zanger lijkt dit duidelijk geen enkel probleem. Volgens Idols jurylid Paula Abdul is Elliot Yamin gewoon: “one funky white boy!”

Album Toppers:
De lekkere clubknaller ‘Alright’
De Leon Russell cover ‘A song for you’
De mooie gospeltrack ‘Free’

4 sterren
---
Bijdrage: Jeffrey van den Berg/ Discoverme

avatar van Suusepuus
Heb lange tijd maar 1 nummer van 'm in bezit gehad ('Wait For You' wat naar mijn mening een prachtnummer is) tot ik z'n album in handen kreeg. Wat een mooi eigen stem geluid heeft deze American Idol! Nu ik dit album al langere tijd in huis heb ben ik er nog steeds helemaal weg van.