BPF - Remote Viewing (2018)

1 stem

Label: Touch Tones

1. Hungry Ghosts (3:55)
  2. Reboot (3:34)
  3. The Great Motivator (4:58)
  4. Terrible Warriors (3:39)
  5. X-Box (5:28)
  6. I am War (3:33)
  7. Zarzal (4:50)
avatar van E-Clect-Eddy
Wie de hoes bekijkt ziet meteen de overeenkomsten met de hoezen en videos van zijn reguliere band. BPF staat voor Big Paul Ferguson oftewel de drummer die naast Jaz, Youth en Geordie de oorspronkelijk line-up van Killing Joke vormde.

Jaz is druk bezig om een album vol KJ klassiekers door een symfonisch orkest gespeeld te krijgen, met hulp van een crowdfunder en Russische fans. De rest van de band heeft dus tijd voor andere zaken en Paul Ferguson heeft dus aan eigen werk gesleuteld.

Paul heeft een tijdje geen deel uit gemaakt van KJ en heeft zich toen op andere gebieden ontwikkelt en maakt tegenwoordig handgemaakte zilveren juwelen. Paul drumde in de 90s nog in andere bands zoals Murder Inc. eigenlijk Killing Joke minus Jaz maar met Paul Raven (RIP) en Martin Atkins, die later weer in Killing Joke zouden opduiken. Zingen doet Paul zelden in KJ maar op dit album dus wel. Helaas is hij vocaal niet zo getalenteerd en ook de teksten maken niet heel veel indruk, nergens pakkend. Maar af en toe zoals op X-Box kotst hij wel de nodige gal uit. Inhoudelijk hebben de teksten dus wel verwantschap met het werk van KJ, maar muzikaal weer minder. Vooral de ingetogen elektronische afsluiter Zarzal wijkt af en doet meer denken aan de poëtische Avant-garde van Tuxedomoon.

De eerste beluisteringen maken niet heel veel indruk, kort door de bocht: Electronic, Alternative Rock met Tribal invloeden. Het is meer dansbaar dan KJ en veel minder bombast, Paul zou eigenlijk in staat moeten zijn om Dance-remixes te kunnen maken van het werk van KJ. Paul's zang zit dieper in de mix, minder goed verstaanbaar dus. Maar wanneer hij goed verstaanbaar is, dan is te horen dat hij jaren in de Verenigde Staten heeft gewoond (en nog woont?). Het Britse Engels is meer een licht accent op een licht Amerikaans klinkend Engels.

Het openingsnummer Hungry Ghosts klinkt nog het meest op het werk van KJ, neigt naar hun werk ttv Pandemonium. Het is dan ook mijn favoriet van dit album. Reboot klinkt als een Tribal House mix met Alternative Rock en krijgt binnenkort een video. The Great Motivator is één van meerder nummers waarvan ik vind dat ze eigenlijk goed uitgewerkte demo's zijn die eigenlijk met hulp van een producer verder uitgewerkt hadden moeten worden. Met name de galm / effecten op de stem en de plek daarvan in de mix had beter gekund.

Een leuk tussendoortje voor Killing Joke fans.

avatar van starsailor
Ben, als groot Killing Joke fan, niet erg enthousiast over dit tussendoortje. Het doet mij vooral denken aan mixen die Killing Joke soms uitpoept Niet mijn ding en zal hier dan ook geen stem op uitbrengen.

E-Clect-Eddy schreef:

Hier wordt ik echter wel enthousiast van en heb onlangs een prachtige Killing Joke ring door Paul laten vervaardigen en ben inmiddels een trotse bezitter hiervan.