Apocrypha - Area 54 (1990)

Label: Shrapnel

1. Terrors Holding on to You (4:20)
  2. Catch 22 (5:15)
  3. A Night in Fog (2:53)
  4. The Power Elite (4:17)
  5. Instrubation #3 (2:51)
  6. Area 54 (3:17)
  7. Tian'anmen Square (4:16)
  8. The Detriment of Men (4:40)
  9. Refuse the Offer That You Can't Refuse (3:56)
  10. Born to This World (4:00)
avatar van nepuufd
Lekker power metal album

Meneer Bungel
IJzingwekkende, virtuoze mix tussen wat later (in mijn oren, maar ik laat me graag verbeteren) nu metal werd genoemd en op dat moment nog veelal power metal (maar - in mijn oren weer - toch dichter bij speed- en thrash metal in de buurt kwam) heette^; de beste van Apocrypha wat mij betreft - tevens de laatste...

Tony Fredianelli^^ zou via Shrapnel zou nog een solo-album uitbrengen (nog niet op MM, zal er later even naar kijken als niemand anders het doet) en bassist Chip Chrovian zou sessiebassist worden bij Zakas (mij - en ook MM - totaal onbekend moet ik bekennen, ook naar die albums zal ik nog even kijken)...

^ Al zitten er ook duidelijk wat likjes blues en Racer X (ook de zang hier doet er erg aan denken) in en bevat zelfs een wat Zeppelinesque afsluiter/meezinger (ik laat me wederom graag corrigeren, maar die riff hakt soortgelijk lekker als een LZ).
^^ Ik zie hem hier op MM nu ook opduiken bij Third Eye Blind.

avatar van Kronos
Eigenlijk heb ik geen idee wat de link met nu metal zou kunnen zijn, maar dat is misschien omdat ik zeer weinig nu metal ken. Niks voor mij denk ik, maar Area 54 is dat zeker wel.

Speed, power en/of thrash hoor ik hier niet echt in. Daarvoor liggen de tempo's te laag.

Het begin van The Detriment of Men doet sterk denken aan The Hellion van Judas Priest en ook de rest van het nummer lijkt een eerbetoon aan die band. In de basis is het volgens mij dan ook redelijk traditionele heavy metal.

Maar verder zijn ook virtuositeit, tegendraadsheid en aparte melodieën aanwezige elementen, echter steeds in dienst van het nummer en de sfeer, die inderdaad ijzingwekkend is.

Het is vooral ook weer overduidelijk een Shrapnel-product (met belabberde productie incluis) en de naam van Apocrypha's gitaarwonder is Tony Fredianelli. Zijn stijl doet soms aan die van Friedman denken maar is eerder sinister dan exotisch.

Grijs gedraaid destijds. Een pareltje, dit album.

Meneer Bungel
Kronos schreef:
Zware muziek die af en toe regelmatig flink 'swingt', daar doelde ik op. Maar veel nu metal ken ik geloof ik ook niet. Ik zie nu wel dat Korn en Deftones eronder geschaard worden, en daar vind ik dit wel wat op vooruit lopen.

Traditionele metal vind ik het weer niet echt, hooguit een gemoderniseerde, heaviëre uitvoering ervan.

Maar dat power metal snel moet zijn, dat wist ik niet eens, kan je nagaan.

Over het cijfer zijn we het in ieder geval eens, da's ook wat waard.

avatar van Kronos
Inderdaad.

De muziek is nogal onmogelijk te plaatsen in een subgenre vind ik.