Los Vega - En Tonos Muy Diferentes (2013)

1 stem

9. La Manta (6:11)
  10. El Zapateado (4:52)
  11. El Siquisirí (5:45)
avatar van E-Clect-Eddy
Los Vega zijn een Mexicaanse groep die de traditionele Mexicaanse muziek van de oostkust in ere houd. Deze stijl wordt ook wel Son Jarocho genoemd en op toeristische plekken in de regio Veracruz zal je vele van deze combo's deze muziek horen spelen op akoestische instrumenten. Verder wordt er regelmatig meerstemmig gezongen en zijn er ook traditionele dansen aan gekoppeld, inclusief traditionele klederdracht.

Er zijn in Latijns-Amerika vele akoestische instrumenten die van land tot land van naam verschillen maar vergelijkbaar zijn met instrumenten die wel bekend zijn bij liefhebbers van Roots / Folk / Country muziek. Soms maakt een (houten) marimba onderdeel van de set-up maar is niet specifiek aan de stijl gekoppeld en is ook op dit album niet te horen. Wel zou een harp onderdeel uit moeten maken van de line-up maar hoor ik hier niet en zag ik ook niet op live video's. Wel een soort guitarrón, een akoestische basgitaar met een grotere klankkast (body). En verder spelen ze op Jarana jarocha (vergelijkbaar met de ukelele), Requinto jarocho (kleine akoestische gitaar vaak met nylon snaren).

Wat hen onderscheid van andere Son Jarocho acts is dat ze de instrumentale delen van de nummers veel langer oprekken en zo de nummers bijna twee keer zo lang maken dan gebruikelijk. De musici zijn bekwaam tot virtuoos op hun instrumenten en vocaal klinkt het ook allemaal prima, toch mis ik de harp wel een beetje.