Lavach' - Sérénade à la Mule (2006)

1 stem

Frankrijk
Folk / Wereld
Label: Les Ruminants Associés

1. Le Géant Parallèle (6:05)
  2. Ela (4:30)
  3. The Incredible Clairette (5:07)
  4. Okolo (2:46)
  5. Toukatou Dub (4:46)
  6. Sérénade à la Mule (5:26)
  7. Le Métro de Paris (2:35)
  8. Polski Western (5:03)
  9. Arev (5:10)
  10. Hans le Hanneton (3:56)
  11. Johnny, Tu N'es Pas un Ange (5:13)
  12. Toukatou (6:16)
In Zuid-Frankrijk wemelt het in de zomer van de muziekgroepjes die markten, festivals afstruinen om hun muziek te laten horen. Vaak Occitaanse beïnvloed, maar ook door Balkan en Noord-Afrika. De accordeon is vaak zeer nadrukkelijk aanwezig. Iedere zomer een sport om een aantal bandjes te leren kennen en wat cd-s bij elkaar te sprokkelen. Vaak worden de cd-s in eigen beheer uitgegeven.
Lavach' is een redelijk professionele groep, die niet uit Zuid Frankrijk komt maar uit Parijs. In de buitenwijken zijn invloeden genoeg van alle windstreken en dat hoor je in de muziek en in de talen terug. De groep presenteert zich niet enkel als muziek groep, maar ook als theater en zelfs circus achtige aspecten zijn er bij de optredens. De groep bestaat uit 4 personen, waarbij accordeoniste en zangeres Sévane Stépanian het stralende middelpunt vormt. Verder een bijzonder goede violist, een gitarist en een percussionist. Op het album zijn nog andere instrumenten te horen.
Live heb ik ze gezien op de markt van Montredon in de Larzac. Montredon het centrum van het protest in de jaren 70 tegen de uitbreiding van het militaire oefenterrein en sinds die tijd een plaats van alternatievelingen / anti globalisten. José Bové (euro parlementariër voor een zeer linkse club) woont daar ook. Zomers na de wekelijkse markt op woensdag is er altijd een optreden van een muziek of theatergroep en ieder jaar zit daar wel een verrassing bij. Maar de muziek is bijna altijd verrassend.
Dus dit jaar Lavach' die tot in de kleine uurtjes doorging met hun muziek. Een prachtige mix van folk en wereld, invloeden van overal vandaan, onmogelijk om daar stil bij te zitten. Drie albums hebben ze gemaakt, het vierde in voorbereiding. Dit is het tweede album, het derde probeer ik ook op de site te krijgen. Ook zonder herinneringen aan het bijzonder leuke optreden is de muziek speciaal, je waant je in zomerse sferen.
Ik verwacht niet dat ook maar iemand van deze groep gehoord heeft, maar de cd-s zijn wel via internet te krijgen (cd 2 en 3).
Dus als je op een gegeven moment de herfst of winter zat bent, beluister deze groep.
En wie weet , dat er toch nog iemand is op MM die toevallig in aanraking is gekomen met Lavach'