Björk - Family Tree (2002)

Alternatieve titel: Compilation (Best Of), Box Set

4. Ammaeli (3:57)
  5. Mamma (2:55)
  6. Immature (2:51)
  7. Cover Me (3:05)
  8. Generous Palmstroke (4:40)
  9. Jóga [Strings and Vocals] (4:40)
  10. Mother Heroic (2:42)
  11. The Modern Things (4:09)
  12. Karvel (4:28)
  13. I Go Humble (4:45)
  14. Nature Is Ancient (3:38)
  15. Unravel (3:36)
  16. Cover Me (2:48)
  17. Possibly Maybe (4:53)
  18. The Anchor Song (3:42)
  19. Hunter (4:29)
  20. All Neon Like (5:05)
  21. I've Seen It All (5:57)
  22. Bachelorette (5:07)
  23. Play Dead (3:25)
  24. Venus as a Boy (4:41)
  25. Hyper-ballad (5:25)
  26. You've Been Flirting Again (2:32)
  27. Isobel (5:47)
  28. Jóga (5:04)
  29. Unravel (3:18)
  30. Bachelorette (5:15)
  31. All Is Full of Love (4:47)
  32. Scatterheart (6:38)
  33. I've Seen It All (5:30)
  34. Pagan Poetry (5:15)
  35. It's Not Up to You (5:08)
tip_of.yourstar
Family Tree is zonder twijfel één van Björk's meest opmerkelijke releases, en dat komt in de eerste plaats door de vormgeving van deze box. De buitenhoes is van wit, embossed karton en bevat een roze plastic doosje. Dáárin vind je 1 gewone cd ("Greatest Hits as chosen by Björk"), 5 kleine 3"-cd's (2x "Roots", 2x "Strings", 1x "Beats"), een tekstboekje en een informatieblaadje. Klein nadeel: het doosje puilt nogal uit door zoveel inhoud.

De muziek zelf is ingedeeld in 4 categoriëen. Eerst hebben we "Roots", met oud materiaal van The Sugarcubes, KUKL, Björk als tiener en verder wat rariteiten zoals een live versie van Generous Palmstroke en een demo van Immature. Deze 10 nummers tonen in het kort de evolutie van Björk als artiest (van 1980 tot 2001) en dat maakt het Roots gedeelte vooral 'interessant' om te beluisteren. Maar het kan eerlijk gezegd toch niet tippen aan de studioalbums.

Het schijfje "Beats" bevat eerst een demo versie van The Modern Things en verder 3 b-sides die - zoals de titel het zegt - Björks meer elektronische kant tonen. Stuk voor stuk prachtnummers.

De volgende twee 3"-cd's bevatten in totaal 9 nummers die Björk live met het Brodsky Quartet opnam. Vandaar de titel "Strings". Dit is ongetwijfeld het sterkste gedeelte van de box, met als hoogtepunten Unravel, I've Seen It All en Play Dead.

De laatste cd heet "Greatest Hits as chosen by Björk" en bevat haar 12 favoriete nummers van de reguliere albums, in chronologische volgorde. Weinig nieuws onder de zon hier, maar niettemin een solide compilatie.

Algemeen oordeel:
Dit is een box-set die met veel zorg en creativiteit is ontworpen en zich vooral tot de echte fans richt. Er staan een aantal moeilijk te vinden pareltjes, het artwork is prachtig en het geheel is op en top Björk. Een minder punt is dat het aantal onuitgegeven tracks op Family Tree nogal laag ligt, zeker in verhouding met de vrij hoge prijs van de box. Ik kocht 'm op een beurs nieuw voor 30 euro, wat ik een correctere prijs vind dan bv. de 60 euro die CD Wow! vraagt. Ik veronderstel dat je vooral veel betaalt voor de verpakking. Maar toch: als je into Björk bent en deze Family Tree voor een schappelijke prijs tegen komt, mag je hem blind aanschaffen.