Tourist LeMC - We Begrijpen Mekaar (2018)

Belgiƫ
Label: Top Notch

1. Barbaren (3:13)
  2. Oprechte Leugens (4:05)

met Alice on the Roof

3. Coureuge Viva (3:27)
  4. Zoete Blasfemie (3:59)
  5. Muziek van het Hart (3:09)
  6. Spiegel (3:12)

met Raymond van het Groenewoud

7. Tramontane (3:19)
  8. We Begrijpen Mekaar (3:28)
  9. OLV (3:43)
  10. Welkom (3:00)
  11. Boussa (3:23)
  12. Alles Komt Terug (3:22)
Magick1
Zijn debuut is een van m'n favoriete Nederlandstalige platen. Hopelijk kan hij de lijn hier doortrekken.

Spiegel is de eerste single.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
En z'n tweede?

avatar van CWTAB
Sinds vandaag al op de officiële streamingkanalen te beluisteren...

avatar van Vinck
En het is weer een pareltje geworden! Ligt qua niveau en sfeer zeer dicht bij 'En Route' en daar ben ik blij om: smaakvolle samples die bijdragen tot de heerlijke dromerige sound die Tourist zich eigen heeft gemaakt, ijzersterke teksten en rake melodieën/hooks die ervoor zorgen dat je de songs in no time gaat meezingen. Deze gaat de komende weekend op repeat ten huize Vinck. Haters gonna hate, ik ben zot van deze man.

avatar van PUbu
Ik ben benieuwd. En met Raymond van Groenewoud een liedje? Ik ga deze zeker luisteren.

Ligt in het verlengde van zijn debuut. Prima album weer.

avatar van thgryda
SOAD schreef:
Ligt in het verlengde van zijn debuut. Prima album weer.

Hmmm zijn eerste leunde toch iets meer aan bij traditionele hip hop met een vleugje kleinkunst en het thema van de troubadour kwam ook al piepen. Met En Route ging het nog iets meer richting de kleinkunst en daar is dit album dan weer een verderzetting van. Nog wat meer verhalend en muzikaal waarbij hip hop steeds meer het subgenre wordt. Desalniettemin is het wel een degelijk album, al vond ik En Route op het eerste gehoor iets scherper en gevarieerder.

avatar van goldendream
Voor mij is deze artiest een typisch fenomeen van de huidige tijden. Eigenlijk stelt het niks voor in vergelijking met de grootmeesters van de voorbije eeuw, maar de goede smaak is zodanig afgeknot door de media en wat we voorgeschoteld krijgen, dat dit als heel goed bestempeld wordt. Het rijtje van artiesten die nu de hemel in geprezen worden is lang. Neem Stromae, Bazart, Oscar en zijn wolfjes, Flip Kowlier ...

avatar van Gyzzz
Over welke grootmeesters heb je het nu?

Een grootmeester zou ik Tourist LeMC niet noemen, maar met de media heeft hij bij mijn weten weinig te maken (heb hem daarin althans nog nooit gezien).

avatar van Vinck
goldendream schreef:

Negatief zijn is toch o zo makkelijk...

Toegegeven, niet iedereen uit het rijtje dat je daar opsomt heeft evenveel talent, maar artiesten als Flip Kowlier en Stromae zijn gewoon twee geweldige performers en muzikanten waarvan één zelfs al tot ver in het buitenland furore gemaakt heeft.

Tourist is een bescheiden jongeman met een passie voor zijn vak en bovendien maakt hij platen die erg goed klinken en waar mensen blij van worden, wat kan daar in godsnaam mis mee zijn? Mogen alleen grootmeesters nog platen uitbrengen dan?

avatar van Nr.4
Mooi album van Tourist wederom. Sowieso fan van z´n dialect en accent en mooie liedjes weer. Over het algemeen te soft voor mijn smaak, maar kan dat van hem om een of andere reden heel goed hebben. Spiegel is ook cool, kijken of ik hem binnenkort ergens live kan zien.

avatar van Nr.4
Ja, dat had ik gezien maar hoop op wat dichterbij.

Nr.4 schreef:
Ja, dat had ik gezien maar hoop op wat dichterbij.

Vandaag in Rotterdam. Ben van de partij.

avatar van Nr.4
Was vast mooi, ben in Nijmegen geweest. Toffe artiest, mooie reden om deze plaat weer wat vaker te draaien deze week.

avatar van Nicolage Rico
'Spiegel' vind ik een beetje een zeikliedje, maar 'Barbaren' en 'We Begrijpen Mekaar' zijn weer Antwerpse pareltjes.

avatar van chevy93
'Gewoon' weer een fijne plaat. Af en toe wat simplistisch, maar veel vaker schitterend in zijn eenvoud.

avatar van Yestsida
Inderdaad, 'gewoon' goed.

Waar zijn vorige twee albums me heel goed zijn bijgebleven "vergeet" ik dit album toch vaak. Eenmaal ik het opzet geniet ik er zeker en vast van maar eens ik We Begrijpen Mekaar wegleg blijven de nummers me minder goed bij dan op haar twee voorgangers.
Dit derde studioalbum heeft absoluut wel een sterk coherent geluid.

Qua instrumentaties heeft het weer wat minder te maken met Hip Hop. De opener is net zoals op de voorganger en de opvolger de track met de meest authentieke Hip Hop sound. Het magnifieke refrein van OLV brengt ook een harde bass mee, geweldig ook dat collega Pasi gesampled wordt tegen het einde.

Tourist zelf is een getalenteerd rapper maar experimenteert, zeker op de refreinen, steeds wat vaker met zingen. Dit gaat hem beslist niet slecht af, zolang hij het maar over het algemeen bij rappen houdt (geen gevalletjes zoals Moeder op de opvolger bijvoorbeeld).
Johannes z'n sterkste punt zijn misschien wel zijn prachtige teksten.

De eerste helft vind ik net iets sterker dan de tweede, vooral de opener en haar 3 opvolgende tracks zijn subliem.

Zeer opvallend trouwens dat En Route 146 stemmen heeft weten te vergaren en deze de 40 nog net niet kan aantikken?

Magere 4*.