Paul Haslinger - World Without Rules (1996)

Oostenrijk
Electronic
Label: RGB

1. World Without Rules (7:33)

met Nona Hendryx en Charlie Campagna

2. Urban Source Code (6:01)

met Mark Isham en Steve Whalen

3. Dismissal of the Hemisphere (5:33)

met Loren Nerell

4. Monkey Brain Sushi (2:50)

met Anna Holmer

5. Be-Bop in Baghdad (7:00)

met Mark Isham, Nona Hendryx en Steve Whalen

6. Asian Blue (5:34)

met Mark Isham

7. Desert Diva (6:27)

met S'Ange en Steve Whalen

8. Rainmaker's Dream (5:03)

met Anna Holmer

9. Le Sens du Sens (4:43)
  10. Global Ghetto (4:27)

met Nona Hendryx en Steve Whalen

11. The Closing of the Circle (4:19)
tangmaster
Sterk album van Haslinger met veel Etno sounds. Een album dat moeilijk in een categorie te plaatsen valt. Stevige Sequences pittige drums en hier en daar prachtige rustpunten. Veel afwisseling dus op deze schijf.

avatar van Gerards Dream
Het blijft verbazingwekkend hoe Paul Haslinger klinkt ten opzichte van de band waar hij een tijd heeft ingezeten. Tangerine Dream een band die met zijn tijd mee gaat en Edgar Froese die blij was met Haslinger omdat hij hetzelfde over bepaalde zaken dacht. Op dit album is daar niets van terug te horen. Goed het is electronische muziek, maar daar houdt iedere vergelijking wel mee op.

Op World Without Rules heb ik het idee dat Haslinger me meeneemt door diverse woonwijken in de wereld waar van alles te beleven valt. Wat varieert van een pittige vechtpartij tussen twee rivaliserende bendes tot een meditatieve sfeer in een park. Het knappe binnen de composities is wel dat er genoeg indicatie in zit waar de eerder genoemde zaken plaats vinden. Binnen het uur wordt er een indrukwekkende wereldreis gemaakt door diverse culturen.

Door de drukke en vol gearrangeerde composities is het wel een album om van A tot Z er helemaal voor te gaan tijdens het luisteren. Een telefoontje tussendoor is funest voor de bijzondere sfeer die Paul Haslinger op dit album schetst.van bendes die in spanning leven tot lange tochten door wijken waar te zien is dat er geleefd wordt. Kortom; een album wat behoorlijk werelds is.