Roy Buchanan - Live Stock (1975)

Blues / Rock
Label: Polydor

1. Reelin' and Rockin' (2:22)
  2. Hot Cha (4:13)
  3. Further on Up the Road (3:45)
  4. Roy's Bluez (8:15)
  5. Can I Change My Mind (6:35)
  6. I'm a Ram (4:13)
  7. I'm Evil (6:33)
avatar van danique
Tof album, jammer wel dat die solo bij Roy's bluz net iets te lang aanhoudt...die knetterende effecten zijn niet altijd aan mij besteed...

Stijn_Slayer
Erg goed album, al heeft het af en toe ook net iets teveel mindere stukken. Roy's Bluz, wat misschien wel mijn favoriete bluesnummer is, is wel fenomenaal.

beaster1256
fantastisch album met roy's bluz als hoogtepunt , één van de beste gitaristen ever !

Stijn_Slayer
Na 2 jaar heb ik deze eindelijk in m'n bezit. Jammer dat deze CD zo moeilijk te vinden is. In platenzaken kom ik 'm nooit tegen, en op Internet was hij nog vrij prijzig. Nu vond ik hem laatst voor 7 euro op CDWOW.

Ik zei eerder al dat Roy's Bluz fenomenaal is, daar denk ik nog steeds hetzelfde over. Roy Buchanan droeg de bijnaam The World's Greatest Unknown Guitarist. Hoog gewaardeerd, maar spijtig genoeg erg onbekend.

Live Stock is een schitterend live album in ieder geval!

avatar van Red Rooster
Albert Collins mocht dan de Master of the Telecaster zijn, de onbetwiste grand-master was echter Roy Buchanan. Deze in 1988 tragisch overleden bluesgitarist was een briljante toonkunstenaar. Piepende flageoletten in de hoogste regionen waren zijn handelsmerk. Ooit sloeg deze bescheiden gitarist een aanbod af om Brian Jones van de Rolling Stones te vervangen, omdat hij niet gevangen wilde worden in muzikale beperkingen.
Het gitaarspel van Roy Buchanan kent dan ook een hoog soortelijk gewicht. De intens gespeelde boventonen van "Roy's Bluz" dringen door merg en been. Zo ook in “ I'm Evil. Nogmaals: de geluiden die hij uit zijn Telecaster tovert zijn volstrekt uniek en worden gecreëerd zonder gebruik van effectapparatuur! Op misschien Jeff Beck na, is er niemand die hem evenaart. Zijn vingers beheersen het gehele tonenspectrum. Voor gitaar- en bluesliefhebbers die Roy Buchanan niet (goed genoeg) kennen is dit album dan ook een uitstekende kennismaking. Alle anderen zullen bevestigd horen dat Roy Buchanan tot de allergrootsten behoort.

Voor mij een van de beste live blues platen.
Een grote artiest die echter ondergewaardeerd is.

Oelieda
Red Rooster schreef:

100 % mee eens. Amen

avatar van levensnevel
Eigenlijk de enige Elpee welke ik ooit na een lovende recensie in Muziekblad OOR direct nadat hij uitgebracht werd gekocht heb
Ook na al die jaren nog steeds weergaloos. om naar de luisteren
Vandaag voor het eerst (tja dat kan) via YT bewegende beelden van Roy;s Bluz gevonden (live at Austin Texas '76 versie)
Ik ben echt flabbergasted.,
En ja, die Elpee draai ik nog immer regelmatig. Moet maar weer eens op zoek naar een nieuw exemplaar realiseer ik me nu al tikkend.

avatar van gigage
levensnevel hierboven refereert al aan Roy's Bluz (live 1976) op YT. Met je linkerhand doorspelen en ondertussen een biertje drinken om vervolgens nog even aan je neus te zitten en 1 wenkbrouw op te trekken, geweldig. Ik kwam bij deze master of the telecaster via The messiah will come again die Gary Moore ook in zijn repertoire had zitten. Nog nooit van de man gehoord daarvoor.

avatar van Larzz
Nu 2 sets van dit optreden in zijn geheel op 2CD; Live at Town Hall 1974. Briljant geremixed en geremasterd. Cd staat helaas nog niet op Musicmeter.nl.

avatar van gigage
ROY'S BLUZ(LIVE 1976)
Met fingertapping en al.

avatar van Larzz
Haha. Supergave opname. Ook op dvd te krijgen. Wel wat kort helaas. Maar wat een gast die Roy. Stoïcijns de meest coole en vette gitaarlicks staan te spelen. Je ziet gelijk waar Eddie van Halen en Steve Vai hun inspiratie hebben vandaan gehaald. Een geweldige andere cd is: Live in Japan. Met o.a. een huiveringwekkende Hey Joe.

avatar van Gommans
Larzz schreef:

Idd, heerlijke 2 cd en fantastisch gemixt. Het is genieten van begin tot eind. De band is strak en degelijk, en Roy speelt de verlichting uit de Town Hall. Ongelooflijk…Hey Joe is magistraal met een solo waar geen einde aan lijkt te komen en natuurlijk Roy’s bluz, prachtig. Enkele nummers staan er 2x op maar dat heeft mij niet gestoord. Een prachtig document van een legendarische gitarist die we nooit mogen vergeten. Deze krijgt van mij een speciaal plekje in mn cd kast..

avatar van heartofsoul
Het is jammer dat dit album in vocaal opzicht zo weinig te bieden heeft (Bill Price neemt op de meeste nummers de vocalen voor zijn rekening), maar dat neemt niet weg dat liefhebbers van gitaar- en bluesrock met dit album ruimschoots aan hun trekken komen. Want het spel van Roy Buchanan is inderdaad verbluffend.
Dat neemt niet weg dat ik het na 35 minuten wel gehoord had en dit album niet snel op korte termijn een tweede keer zal beluisteren, hoe technisch hoogstaand het ook is.

(Misschien een tip voor Mssr Renard, al beluister je alleen maar Roy's Bluz?)

avatar van spinout
I'm Evil is natuurlijk gewoon het Leiber/Stoller nummer Trouble, wat Elvis in de film King Creole zong

Mssr Renard
Grappig, ik kende Roy Buchanan eigenlijk helemaal niet. En normaal klik ik niet zo snel op 'vergelijkbare albums' bij Tidal, maar na een liveplaat van The Allman Brothers Band, had ik even een keer geen inspiratie om iets op te zoeken, en klikte ik op het eerste beste hoesje dat me aansprak, en nu staat dus deze plaat (digitaal) op. Niet echt een manier voor mij om muziek te ontdekken, maar nu heb ik toch iets leuks ontdekt.

De muziek spreekt me wel aan. Het is wel veel gericht op gitaarshredden, wat niet helemaal mijn smaak is. Soms vind ik de gitaarsolo's zelfs ronduit lelijk. Ik hoor dan toch veel liefhebber Allman Brothers.
Nu zie ik ook dat Nicolaas (Heartofsoul) me deze tipte. Wat wist die man toch goed wat leuk vond. Nou, Nicolaas, speciaal voor jou, zet ik deze lekker hard op.