Robert Cray - Collected (2018)

Blues
Label: Universal

1. Too Many Cooks (2:49)
  2. That's What I'll Do (2:37)
  3. Nice as a Fool Can Be (3:18)
  4. Got to Make a Comeback (5:52)
  5. Phone Booth (3:26)
  6. Change of Heart, Change of Mind (3:49)
  7. I've Slipped Her Mind (5:15)
  8. I Guess I Showed Her (3:37)
  9. Smoking Gun (4:09)
  10. Right Next Door (Because of Me) (4:21)
  11. Foul Play (4:08)
  12. More Than I Can Stand (2:57)
  13. Nothin' but a Woman (3:50)
  14. Night Patrol (4:43)
  15. Don't Be Afraid of the Dark (3:47)
  16. Acting This Way (4:26)
  17. Don't You Even Care (3:56)
  18. The Forecast (Calls for Pain) (4:00)
  19. Bouncin' Back (4:05)
  20. Consequences (4:24)
  21. Just a Loser (4:26)
  22. I Was Warned (7:14)
  23. The Price I Pay (5:05)
  24. Some Pain, Some Shame (4:28)
  25. 1040 Blues (5:02)
  26. Moan (5:58)
  27. I Can't Quit (5:02)
  28. Do That for Me (4:27)
  29. 24-7 Man (3:22)
  30. Pardon (5:49)
  31. Love Sickness (2:58)
  32. Baby's Arms (2:55)
  33. Time Makes Two (5:21)
  34. Poor Johnny (5:01)
  35. Trouble and Pain (4:01)
  36. Great Big Old House (5:32)
  37. A Memo (4:41)
  38. You Move Me (4:21)
  39. Fine Yesterday (4:31)
  40. Nobody's Fault but Mine (2:39)
  41. The Same Love That Made Me Laugh (3:49)
  42. I Don't Care (5:28)
  43. She's Into Something (3:49)
  44. Brown Eyed Handsome Man [Live] (2:18)
  45. 634-5789 [Live] (3:05)
  46. Baby Lee (3:00)
  47. Mr. Lucky (2:54)
  48. Playin' with My Friends (5:17)
  49. Rumors (3:59)
  50. Love Struck Baby [Live] (3:10)
  51. Give Me One Reason (5:14)
  52. Crossroads [Live] (6:55)
  53. Phone BoothL[live] (3:56)
  54. Back at the Chicken Shack [Live] (7:04)
avatar van Burt
Zo op het eerste oog een leuke en volledige verzamelaar van Robert Cray, maar het ontbreken van Bad Influence is toch wel een minpunt. Gelukkig blijft er genoeg over om van te genieten!

avatar van Rogyros
Uitstekende verzamelaar. Prima inkijk in zijn toch wel indrukwekkende catalogus. Natuurlijk is er altijd wat aan te merken op iedere verzamelaar, zo ook deze. Want waarom staat het prachtige Won't Be Comin' Home van Nothin But Love er niet op? Daarentegen staat I Can't Quit van Sweet Potato Pie er wel op. Helaas dan weer geen Nothing Against You. Ook geen Steppin' Out van Some Rainy Morning, maar gelukkig wel weer Moan. En zo kan ik een tijdje doorgaan.

Hoe dan ook, over het algemeen is het een prima dwarsdoorsnede van wat deze prachtige artiest te bieden heeft. Meerwaarde heeft natuurlijk ook de live uitvoeringen en de gastartiesten in het laatste deel.

Ik twijfel tussen 4,5 en 4 sterren. Omdat het zo'n volledige verzamelaar is, denk ik toch aan 4,5 ster. Aanrader!

avatar van MrEd63
Gewoon een prima verzamelaar. Helemaal niks op aan te merken. Gewoon heerlijke echte muziek. Mooie digipack uitvoering ook. Mooi boekje erbij. 15 eurotjes en bijna 4 uur genieten. KOPEN !!

avatar van spinout
Ik heb deze niet gekocht, maar geleend bij de plaatselijke bieb en gedurende 2 weken in mijn auto gedraaid. Het valt mij op dat er weinig ontwikkeling zit in de muziek van Cray, evenals in zijn gitaarwerk. Een later nummer had niet uit de toon gevallen op zijn debuut. Ook het thema van zijn teksten blijft 99 % bij man/vrouw relaties. Derhalve kan ik niet meer geven dan een 3.0 en houd ik het bij 2 ceedees in mijn bezit.

avatar van Gommans
Mooie doorsnede van zijn repertoire. Tja en iedereen heeft zo zijn eigen favoriete nummers die er dan wel of niet opstaan. Je kan ook gewoon blij zijn met het vele wat je wel krijgt voor weinig geld.
Ik zet het graag op, niet altijd hoogstaand, maar ook nooit vervelend of langdradig. Kan ook op hoog of laag volume. Het verveelt mij niet…

avatar van gaucho
Ik heb een flink aantal van zijn reguliere CD's, maar ik vind dat daar toch wel een mooie greep uit is gedaan om deze verzamelaar samen te stellen. Zelf mis ik vooral Sonny, afkomstig van False accusations. Maar als je geen afzonderlijke CD's van de man wilt hebben, is dit een heel mooie instapper.

Of zijn repertoire weinig ontwikkeling heeft doorgemaakt? Op zich klopt dat wel, al kun je zeggen dat het - na zijn grote successen - allemaal net wat ruiger en vuiger is gaan klinken, voorzover die termen op het werk van Robert Cray van toepassing kunnen zijn. Daarnaast is (nog) meer de nadruk op zijn zangstem komen te liggen, die geleidelijk meer soul-achtige trekjes begon te vertonen. En ja, de thematiek is in al die jaren vrijwel onveranderd gebleven, een reden temeer waarom je als 'beginner' blij zou kunnen zijn met dit album - en daar ook genoeg Robert Cray aan kunt hebben.

Het valt mij trouwens in bovenstaande tracklist op dat de speelduur van zijn grootste hit Right next door aanmerkelijk langer is dan op de originele LP waar het vanaf komt. Is dat een foutje of staat hier een andere versie op?

avatar van Rogyros
gaucho schreef:

Ik heb deze verzamelcd er even bij gepakt. Mijn cd-speler geeft aan dat Right Next Door op Collected 4:21 duurt. Ongeveer dezelfde tijd als op mijn Strong Persuader cd. Wat hier aangegeven wordt, is dus onjuist. Ik dien wel een correctie in.

Zeer fijne verzamelaar hoort eigenlijk in de kast van elke serieuze muziekliefhebber