Doug Paisley - Starter Home (2018)

Canada
Folk
Label: No Quarter

1. Starter Home (4:12)
  2. No Way to Know (3:29)
  3. Dreamin' (4:25)
  4. Easy Money (3:49)
  5. Mister Wrong (4:03)
  6. Drinking with a Friend (4:18)
  7. Waiting (2:46)
  8. This Loneliness (4:22)
  9. Shadows (2:59)
avatar van Lura
“Die stem van hem, verfijnd en rustgevend, de mooiste stem van zijn generatie misschien wel. Zo'n jaar geleden had ik rijlessen, en ik stond iedere week stijf van de spanning. Op een gegeven moment ben ik standaard een kwartier van te voren Radio Girl gaan draaien, en ik stapte rustig die auto in. Ik kan me geen ander nummer voorstellen, dat hetzelfde effect bij me zou kunnen hebben.”

Aldus iemand op een populair muziekforum over wat voor uitwerking de muziek van de Canadese singer-songwriter Doug Paisley op iemand kan hebben. Radio Girl stond op het fraaie, vorige album Strong Feelings uit 2014.Met Chuck Erlichman speelde hij in het verleden een decennium lang graag blue grass en old-time country muziek onder de naam Russian Literature.

Op zijn soloalbums hoor je nog steeds subtiele country invloeden. Zijn vierde album Starter Home opent erg sterk met de fraaie titelsong, waarin ook de mooie pedal steel van Michael Eckert te horen is. Het is trouwens een ook in Nederland bekend fenomeen, wat hij in het liedje bezingt.

Het is een album geworden, wat langzaam maar heel zeker onder de huid kruipt. De inkleuring van de songs is nergens opdringerig, veelal erg subtiel. Hij beschikt dan ook over uitstekende begeleiders, waaronder bekende namen als de uitstekende zangeres Jennifer Castle, die op de laatste drie liedjes de achtergrondzang verzorgt.

Nog bekender is Afie Jurvanen, die al jaren furore maakt onder de naam Bahamas. Hij speelt op een drietal nummers elektrisch gitaar. Liefhebbers van zijn muziek kunnen gerust zijn, het is andermaal een fraaie aanvulling van zijn oeuvre.

brt
Absoluut Lura, klinkt weer vertrouwd goed op het eerste gehoor. Mooier zelfs dan zijn vorige. Zelf ben ik ooit ‘ingestapt’ bij Constant Companion, wat nog steeds toch wel mijn favoriet van hem is, maar deze komt - nu al - dichtbij. Heerlijk dromerig, licht melancholiek en laid-back. Fijne stem ook, en prachtige aanvulling van de zangeres. Jammer dat het laatste nummer wat meer uptempo is, valt wat uit de toon daarmee qua sfeer.

brt
Weer een luisterbeurt verder.... eigenlijk is Doug gewoon de Canadese Neil Halstead. En dat is een aanbeveling ?

brt
Ik blijf deze maar draaien (nog steeds bijna dagelijks) en verhoog daarom mijn stem naar 4,5. Prachtige liedjes en teksten en arrangementen.
Zie dat er nu ook aandacht is vanuit Pitchfork met een mooie review, het is verdiend.

Lura schreef:

Het is een album geworden, wat langzaam maar heel zeker onder de huid kruipt.

Dit dus Lura ?

avatar van potjandosie
wederom een prachtalbum van Doug Paisley. een laid back, ingetogen album. de man heeft een heerlijke, rustgevende stem en zo klinkt de muziek ook. opdringerig wordt het nooit. ten opzichte van het vorige album Strong Feelings is de instrumentatie iets uitgebreid met pedal steel op track 5 en ook de fiddle doet op track 7 zijn intrede. in het woud van de vele releases van singer/songwriters, vind ik Doug Paisley er positief uitspringen. de backing vocals op tracks 3 en 4 van Matt Barber en op tracks 7, 8 en 9 van Jennifer Castle zijn wonderschoon. wellicht ook iets voor liefhebbers van John Gorka, die qua stem en instrumentatie enigszins vergelijkbaar is met het werk van deze sympathieke Canadees, en in wiens muziek je ook subtiele folk en country invloeden kunt horen. jammer dat net als bij Strong Feelings ook bij dit album een tekst vel ontbreekt. een klein minpuntje dat op zijn laatste release Say What You Like uit 2022 trouwens is goedgemaakt en dit wel het geval is. ook dat album is weer van grote klasse en kan ik liefhebbers van zijn werk aanraden.

avatar van Gladius
Wat een prachtig album is dit zeg. Zo'n heerlijke feelgood sfeertje in z'n totaliteit. Nergens gaat hij uit de bocht. Instrumentatie is zuiver en simpel, en de backing vocals zijn echt een meerwaarde.
Simpelweg onweerstaanbaar.
Ok dat laatste nummer valt uit de toon, maar dat neigt toch naar een perfecte popsong vind ik, heerlijk!
Dit smaakt naar meer, veel meer. Heb hem toevallig leren kennen via de instagram van Joan Shelley, één van m'n favorieten. Dat maakt het voor mij voortaan extra speciaal