ik wou dit album al een tijdje geleden toevoegen, heb het ook al een tijdje in huis, maar titan was me net voor

Laatst kwam ik dit tegen in een platenzaak toen ik bij madrugada keek. Had hier nog nooit van gehoord en dus ook nog niet op MuMe zien staan. Heb het toen maar 'blind' aangeschaft, vooral uit nieuwsgierigheid. Nou.. 'blind' is een groot woord, ben groot madrugada liefhebber en vooral vanwege sivert hoyems stem.
Af en toe heb ik uitermate veel geluk met het aanschaffen van albums waar ik nog niks van gehoord had. Ditmaal was het zelfde verhaal

Hoe exiles klinkt is het beste uitteleggen als: de wat opgewektere, minder vol en minder duister klinkende variant van madrugada (vooral op de eerste 2 albums).
In z'n geheel heeft het de sfeer als een reis (niet het goede woord, maar weet niks anders) langs weilanden en groene vlaktes met blauwe luchten, terwijl de bundels zonnestralen, van de gecreëerde beelden, een zomerse aanblik maken (en dan moet de lezer niet denken aan milka reclames, maar de beschrijving op een zo mooi mogelijke manier).
Voor het 2de album dat hoyem uitbrengt zonder Madrugada, zijn the volunteers ingehuurd.
Deze vrijwilligers worden niet op alle nummers in even grote getalen ingezet. Op het album is een duidelijke mix tussen ingetogen nummers en wat meer bombastische nummers.
Het album start met een nummer dat vooral leunt op een verslavende piano melodie, het eerste waar ik bij dit nummer aan dacht was een combinatie tussen bob dylan en arcade fire. January 3rd is een repeterend en dreigend nummer op akoestische gitaar met grote stukken vocale achtergrond begeleiding. Don't pass me by is dan het eerste nummer dat aan madrugada doet denken, ingetogen en langzaam voortschreidend, met een opbouw die uitmond in een redelijk bombastisch eind, met trompet en al. Het titelnummer is het langste op het album en krijgt een verzorgde en trage opbouw waarbij bij elk couplet ongeveer een instrument meer te horen valt. Arcadians is weer een ingetogen nummer dat gekenmerkt word door de refreinen, waar hoyem op een manier uithaald zoals hij dat alleen kan, zonder dat het lelijk wordt of overdreven overkomt.
Dan belanden we aan bij de 2de helft van het album.
De laatste 5 nummers zijn nog indrukwekkender dan de eerste 5. Into the sea klinkt simpel, maar werkt na verloop van tijd zeer verslavend. Ik vond het op single uitgekomen nummer eerst zelfs een van de minste nummers op het album, maar inmiddels een van de beste. Ook een vreselijk sterk nummer en zowaar het beste op exiles is just a little closer now. Het nummer staat bijna geheel in dienst van de schitterende stem van de madrugada frontman. Een ingetogen begin wordt wederom, zoals vaker op het album, uitgewerkt tot een harder geluid. Na een tijdje barst het geweld los en mag nog eenmaal het refrein terugkeren in een andere vorm (andere wijze van zingen). Het hierop volgende horseshoes, gekenmerkt door ingehouden spanning, valt eigenlijk een beetje in het niet bij de vorige nummers en bij wat nog komen gaat. Black cross is een geheel rustig nummer op akoestische gitaar met een bijna bezwerend zingende hoyem, die in het refrein door een zangeres wordt bijgestaan. I've been meaning to sing this song for you sluit vervolgens op passende en rustige, maar schitterende manier af.
Ik hoop dat ik niet teveel mensen verveelt heb met m'n redelijk lange uitwijding over dit album. Maar aangezien de onbekendheid hier op MuMe in combinatie met de kwaliteit vond ik het waard om er een stuk over te schrijven.
Duidelijk is nu iig wel dat sivert hoyem, hier met z'n vrijwilligers, een zeer goed album afgeleverd heeft, dat regelmatig in m'n cd-speler rond mag draaien.